Η μοναδική φίλη Σύλβια Ιωαννίδου

Είναι 94 ετών. Οταν η Σύλβια καταδικάστηκε σε θάνατο από τους γερμανούς αυτή και η Λέλα Καραγιάννη ήταν μια πανέμορφη νεαρή ελληνίδα ηρωίδα έμπλεη υπερηφάνειας…

Οταν τις οδηγούσαν στο εκτελεστικό απόσπασμα η Λέλα που ήταν μεγαλύτερή της είπε:

-Κράτα ψηλά το κεφάλι. Μην δείξεις στα γουρούνια τους Γερμανούς ότι φοβάσαι.

Οταν κατέβηκαν από το καμιόνι στον τόπο εκτέλεσης, ο αυστριακός αξιωματικός που ήταν επικεφαλής την διέταξε να κάνει στην άκρη. Οι πιθανότητες να γλυτώσει ήταν ανύπαρκτες. Και όμως της χάρισε τη ζωή.

Και ξέρετε γιατί; Γιατί έμοιαζε ως να ήταν δίδυμη αδελφή της κόρης του, και της είπε ότι δεν μπορεί να εκτελέσει την κόρη του! Η άλλη ηρωίδα Λέλα Καραγιάννη εκτελέστηκε.

Οι Εγγλέζοι παρασημοφόρησαν την Σύλβια με τον Χρυσό Σταυρό ανδρείας γιατί ήταν έτοιμη να θυσιαστεί για την πατρίδα της. Οταν οι Εγγλέζοι κρέμασαν τους Καραολή και Δημητρίου τους έστειλε πίσω τον χρυσό σταυρό ανδρείας, λέγοντας τους: Μου τον δώσατε γιατί υπερασπίστηκα την πατρίδα μου και εσείς κρεμάτε δύο ήρωες επειδή υπερασπίζονται την πατρίδα τους; Ντροπή σας.

Αυτή είναι η Σύλβια Ιωαννίδη.

Προχθές κόψαμε μαζί την πίτα της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Ψυχικού και Φιλοθέης. Καθίσαμε μαζί όπως κάθε χρόνο. Και νοιώθω πολύ περήφανος που είναι φίλη μου, αλλά περισσότερο νοιώθω περήφανος που η χώρα μας έχει γεννήσει τέτοιες ηρωίδες.

Και διερωτώμαι. Θα υπάρξουν άλλες τέτοιες ηρωίδες όταν χρειαστεί; Ή θα τις βρούμε μόνο στο survivor;