Η ΝΟΔΕ σιγοντάρει την Κράτσα

Από την ΔΕΕΠ Κεφαλληνίας και Ιθάκης (πρώην ΝΟΔΕ) εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Με αφορμή δημοσιεύματα που έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες, θεωρούμε υποχρέωση μας να ενημερώσουμε τους πολίτες των νησιών μας ότι ουδέποτε η Διοικούσα Επιτροπή Εκλογικής Περιφέρειας Κεφαλληνίας και Ιθάκης της ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση ή τοποθετήθηκε κατά του νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις».   

Παρακολουθούμε με πολλή προσοχή τις εξελίξεις και, όπως όλοι, επιθυμούμε το καλύτερο για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Ωστόσο, στις ανακοινώσεις δεν είδαμε να τοποθετείται κανείς για την ουσία του νομοσχεδίου που είναι η ορθή διαχείριση των στερεών αποβλήτων σύμφωνα  με τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς η χώρα μας  είναι μια από τις πρώτες χώρες στην ταφή απορριμμάτων με ποσοστό 80% και ορατό τον κίνδυνο των δυσμενών επιπτώσεων που αυτό συνεπάγεται. Ακόμη και περιοχές που διαχειρίζονται κατά τρόπο ανεκτό τα στερεά απόβλητα έχουν πολύ δρόμο για να φθάσουν τους στόχους αυτούς.

Την ανωτέρω δυσμενή εικόνα, επιδιώκει, ειδικά στα νησιά μας, να βελτιώσει το νέο σχέδιο νόμου, διαμορφώνοντας έναν ισχυρό φορέα, με ελπιδοφόρα προοπτική που θα βασίζεται στην συνεργασία των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης. Τόσο οι Δήμοι μας όσο και η Περιφέρεια καλούνται να αντιμετωπίσουν από κοινού μια μεγάλη πρόκληση της σύγχρονης εποχής προς όφελος του περιβάλλοντος και κυρίως της τοπικής κοινωνίας. Στην πρόκληση αυτή, η σχέση των  δυο βαθμών αυτοδιοίκησης είναι σαφές ότι δεν είναι σχέση ελέγχου και ιεραρχίας, αλλά συνεργασίας, συναλληλίας, και συντονισμού κοινών δράσεων. 

Στο πλαίσιο αυτό είμαστε βέβαιοι ότι οι τοπικοί άρχοντες θα ανταποκριθούν επάξια των προσδοκιών των πολιτών που τους εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους. Άλλωστε,  η Περιφερειάρχης, κα Ρόδη Κράτσα, έχει επιδείξει μέχρι σήμερα την αποφασιστικότητά της, την ισχυρή παρουσία της στα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας και την θέλησή της  για συνεργασία με όλους τους φορείς των νησιών μας.

Η χώρα μας, δυστυχώς για κάποιους, έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει σελίδα… Η αλλαγή αυτή έχει σφραγίδα και ονοματεπώνυμο, Νέα Δημοκρατία και Κυριάκος Μητσοτάκης!

Δ.Ε.Ε.Π. Κεφαλληνίας και Ιθάκης