Η περίεργη εντολή Ερντογάν για συναγερμό στο Αιγαίο Ομάδες υποβρυχίων καταστροφών και δύο πυραυλάκατοι σε επιφυλακή. Παγώνει η παραλαβή των S-400

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Αιγαίο ανακοίνωσε η Άγκυρα.

Ειδικότερα σε κατάσταση επιφυλακής τέθηκαν μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας στο Αιγαίο από τον φόβο προβοκάτσιας εκ μέρους της Ελλάδας αναφέρει το επίσημο πρακτορείο Αnadolu, γεγονός που καθιστά την εντολή εξαιρετικά περίεργη, ειδικά μετά το περιστατικό με τον εμβολισμό του ελληνικού σκάφους πριν λίγους μήνες.

Στο πλαίσιο αυτό μια φρεγάτα, δύο πυραυλάκατοι και οι ομάδες υποβρυχίων καταστροφών (SAT) έχουν τεθεί σε επιφυλακή από την πλευρά των Τούρκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα του πρακτορείου η Ναυτική Διοίκηση ανέφερε πως η Ελλάδα αύξησε την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Είναι εμφανές ότι η πλευρά των Τούρκων προχωράει σε νέες προκλήσεις και περίεργες κινήσεις αφού κατηγορεί την Ελλάδα για αύξηση της έντασης.

Παράλληλα ο τούρκος ΑΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Νουρεντίν Τσανικλί επισκέφτηκαν φρεγάτες στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και έδωσαν σχετικές οδηγίες.

Πρόσφατα ο Ακάρ είχε επισκεφτεί και πάλι φρεγάτα που συμμετείχε στην άσκηση «Λευκή Καταιγίδα« και είχε δηλώσει πως «Εάν υπάρχει ένα καθήκον στο Αιγαίο θα το εκπληρώσουμε χωρίς δισταγμό για την πατρίδα και το έθνος μας και για αυτό κανένας δεν θα πρέπει να κάνει λάθος υπολογισμούς»

Παράλληλα κλήθηκαν σε ετοιμότητα να συμμετάσχουν σε μια ενδεχόμενη αποστολή και άνδρες των ειδικών δυνάμεων SAT.

Στρατιωτικές πηγές που ερωτήθηκαν από το news.gr αναφέρουν ότι η Άγκυρα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την συγκυρία με την ελληνική άσκηση «Καταιγίδα» (που διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Αιγαίο) για να εμφανίσει την Ελλάδα ως επιτιθέμενη.

Η ένταση ξεκίνησε από χθες με προκλητικές δηλώσεις και σήμερα κορυφώνεται. Συγκεκριμένα, να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο κάλεσε την Τουρκία ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του σχετικά με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Natura 2000» και τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, για τις οποίες ισχυρίστηκε ότι δεν έχουν καμία νομική ισχύ.

«Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και, κατ’ επέκταση, το δικαίωμα της Ελλάδος να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, στα οποία ασφαλώς συγκαταλέγεται ο καθορισμός των περιοχών με προστατευόμενα οικοσυστήματα, δεν μπορούν να αμφισβητηθούν” τόνισε ο Α. Γεννηματάς. Και πρόσθεσε: “Η Τουρκία μόλις πρόσφατα επαναδιατύπωσε επισήμως την πρόθεση να «παραμείνει σε πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Είναι προφανές ότι το πρώτο που θα πρέπει να κάνει αν επιθυμεί να το επιτύχει είναι να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας , απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου σημείωσαν ότι η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ καλύπτει πλήρως την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας είχε εκφράσει την άποψη ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται από παλιά τα περιβαλλοντικά προγράμματα της ΕΕ, κυρίως το «Natura 2000», στο πλαίσιο των προβλημάτων στο Αιγαίο. Με σχετική δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι, και αναφερόμενος σε προηγούμενη δήλωση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, εκτίμησε ότι (ο κ. Παυλόπουλος) «επιχειρεί να συνδέσει βεβιασμένα το δίκτυο Natura 2000 με τα σύνορα και τα εδάφη. Αυτές οι δηλώσεις δεν έχουν κανένα νομικό έρεισμα.

Επιπλέον αυτές οι δηλώσεις αποτελούν ένδειξη και ομολογία, ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται τα περιβαλλοντικά προγράμματα της ΕΕ όπως το “Natura 2000”, για πολιτικές της σκοπιμότητες», ανέφερε ο κ. Ακσόι και πρόσθεσε: «Η Τουρκία, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, και στο εξής, δεν θα δεχθεί κανένα τετελεσμένο της Ελλάδας σε σχέση με γεωγραφικούς σχηματισμούς (βραχονησίδες) αμφιλεγόμενου καθεστώτος στο Αιγαίο».

Καταλήγοντας κ. Ακσόι, είπε: «Επαναλαμβάνουμε προς την ΕΕ την προειδοποίησή μας να μην γίνεται όργανο πολιτικών εκμεταλλεύσεων της Ελλάδος».

Παγώνει την παραλαβή των S-400

Η Τουρκία αποφάσισε να αναβάλει την παραλαβή των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, η οποία επρόκειτο να γίνει σε εννιά μήνες.

Η Άγκυρα επικαλέστηκε ως δικαιολογία τεχνικούς λόγους, ότι δηλαδή στο διάστημα αυτό δεν θα έχουν προλάβει να εκπαιδευτούν στο λογισμικό των συστημάτων οι Τούρκοι αξιωματικοί και η χρήση του θα πρέπει να γίνεται από Ρώσους.

Η αναβολή πάντως της παραλαβής του ρωσικού συστήματος γίνεται λίγο μετά την επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μαβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον.

Προχθές μάλιστα υπήρξε προειδοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι αν η Τουρκία προβεί στην αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 αυτό θα έχει αντίκτυπο στην συμμετοχή της στα κοινά προγράμματα στρατιωτικής και βιομηχανικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και αυτό το οποίο αφορά στην παραγωγή των μαχητικών βομβαρδιστικών πέμπτης γενιάς F-35.

(newsbeast.gr)