Η προσφυγιά στην Κυπριακή Λογοτεχνία

Αναχώρησαν χθες για Αθήνα 16 μαθήτριες-ητές της Γ’ Τάξης του 1ου Γυμνασίου Αργοστολίου, που συμμετέχουν στο Πολιτιστικό Πρόγραμμα με θέμα «Η προσφυγιά στην Κυπριακή Λογοτεχνία».

Ετσι μείναμε εμείς οι πρόσφυγες εκτοπισμένοι …μέσα εγκλωβισμένοι μέσα στα συρματοπλέγματα της καταστροφής, της αλαζονείας, της πολυθρόνας και του εμπαιγμού

Το Πρόγραμμα επιμελήθηκε και συντόνισε η φιλόλογος καθηγήτρια του Σχολείου κ. Αγγέλα Καδή (Κυπριακής καταγωγής) και οι εργασίες και τα αποτελέσματα αυτών, τρείς μαθητές από την «αποστολή» θα τα παρουσιάσουν σήμερα το πρωϊ στο «Σπίτι της Κύπρου» (Μορφωτικό Γραφείο Πρεσβείας Κυπριακής Δημοκρατίας).

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι μαθητές και μαθήτριες θα ξεναγηθούν στο «Σπίτι της Κύπρου» και σε συνεργασία με την κ. Καδή θα παρουσιάσουν τις εργασίες τους, που έγιναν πάνω στην Κυπριακή Λογοτεχνία:

  •  Χρήστος Παπαδάτος: Εικαστική παρουσίαση του ποιήματος «Στερνός Λόγος» της Κύπριας ποιήτριας-συγγραφέας Κλαίρης Αγγελίδου (τ. Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, τ. βουλευτής-Εκπαιδευτικός).
  • Σπύρος Ματιάτος: Εικαστική παρουσίαση του διηγήματος «Ταξί για την Αμμόχωστο» («Αλλοφροσύνη») του Κύπριου λογοτέχνη Γιώργου Φιλίππου Πιερίδη.
  • Αναστάσης Μουντάκης: Ποιητική απόδοση του Ημερολογίου «Πρόσφυγας στον τόπο μου» της Κύπριας πεζογράφου Ρήνας Κατσέλη.

Στο Πρόγραμμα με εργασίες τους συμμετείχαν οι μαθήτρια-ητές Ελπίδα Αλυσανδράτου, Γιώργος Δρακονταειδής, Λεωνίδας Γερολυμάτος, Γεράσιμος Μαραβέγιας, Αλέξανδρος Κιαμίλ.

Μετά το πέρας των παρουσιάσεων των μαθητών μας θα ακολουθήσει ομιλία για τη ζωή των Κυπρίων στα Κατεχόμενα από την Κύπρια εκπαιδευτικό κ. Σωτηρούλα Κώστα και ανάγνωση αποσπασμάτων από την κ. Μαρουδιά Φιλίππου από το προσωπικό ημερολόγιό της κατά την περίοδο που ήταν εγκλωβισμένη και αιχμάλωτη επί 15 μήνες, στην κατεχόμενη Καρπασία.

Χθες το απόγευμα οι μαθητές ξεναγήθηκαν στον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως, ενώ σήμερα μετά το «Σπίτι της Κύπρου» θα επισκεφθούν το θωρηκτό «Αβέρωφ» και το απόγευμα θα ξεναγηθούν στο Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» και θα επιστρέψουν στο Αργοστόλι αύριο το απόγευμα.

Δ.Δ.-