«Η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού»

Η «σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού» είναι ένα πολύπτυχο και καλοχτισμένο μυθιστόρημα, όπου συνυφαίνονται η ατομική ψυχολογία και ο κοινωνικός στοχασμός. Είναι μια πολυεστιακή αφήγηση που αναφέρεται στις εύθραυστες σχέσεις που δένουν δύο ανθρώπους, έναν άντρα και μία γυναίκα, στη διάρκεια του έγγαμου βίου τους. Εκεί τα πάντα παίζονται, ζωή, τιμή, αξιοπρέπεια.

Κεντρικό πρόσωπο του μυθιστορήματος είναι η Μαρίνα Ραζή που μένει με τον άντρα της στη Βουλιαγμένη. Θέλουν να κάνουν παιδί αλλά δεν μπορούν. Η μητρότητα, που αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, αντικαθίσταται από την υιοθεσία. Το υπογόνιμο ζευγάρι μετά από κάποιους ενδοιασμούς υιοθετεί ένα αγόρι, τον Ίωνα. Όταν όμως το υιοθετημένο παιδί γίνεται δεκαέξι χρονών, εμφανίζεται η πραγματική του μητέρα που μένει στα Καμένα Βούρλα. Αυτή αποκαλύπτει στη Μαρίνα ένα συγκλονιστικό μυστικό που καταλύει τη συμβατική γραμμικότητα της ζωής του ζευγαριού και μεταμορφώνει την καθημερινότητα σε εφιάλτη. Η Μαρίνα στην προσπάθειά της να ξεφύγει από έναν αποπνικτικό θύλακο κατακλύζεται από έναν ανείπωτο τρόμο που απολήγει σε οριακή αποπροσωποίηση.

Η δυναμική συγγραφική ιδιοσυγκρασία του Θεοδόση Μοσχόπουλου φάνηκε πριν από είκοσι τρία χρόνια, το 1995, με την έκδοση μιας συλλογής διηγημάτων που είχε τίτλο: χειραψίες με την τρέλα. Για το βιβλίο αυτό έγραψε τότε η Ελευθεροτυπία (22 Μαρτίου 1995): «Ο Κεφαλονίτης καθηγητής – συγγραφέας Θεοδόσης Μοσχόπουλος ευχάριστα εκπλήσσει με το παράξενο βιβλίο του «χειραψίες με την τρέλα» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ελπήνωρ. Έξι αλλόκοτες ιστορίες, ένα δάσος από ιστορικές αναφορές σύμβολα και υπαινιγμούς. Σελίδες με πικρή ειρωνεία και λεπτό χιούμορ με το τραγικό να μπλέκει στο κωμικό μπερδεύοντας πολλές φορές και τον αναγνώστη. Πάντοτε χαρωπά και διδακτικά».

Στη «σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού» η μυθοπλασία λειτουργεί συγκινησιακά ζωντανεύοντας τους ήρωες του βιβλίου καλούς και κακούς. Τα διαλογικά μέρη διακρίνονται για την αμεσότητα και την ευστοχία τους.

ΓΑΒΡΙΗΛ ΠΑΝΤΕΛΟΠΟΥΛΟΣ