Η τοπική Τ.Ε. του ΚΚΕ καταγγέλει τη νέα καρκινογόνα καύση

Η Τ.Ε. Κεφαλονιάς – Ιθάκης του ΚΚΕ καταγγέλλει την συστηματική και για άλλη μια χρονιά, ανεξέλεγκτη καρκινογόνο καύση των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ του νομού στην περιοχή της Παλοστής.

Αποδεικνύεται στην πράξη ότι οι πυρκαγιές αυτές δεν είναι ούτε χωρίς αιτία ούτε χωρίς σκοπό δεν είναι ατυχήματα. Αποδεικνύεται επίσης και για άλλη μια φορά, ότι από την επιχειρηματοποιημένη διαχείριση των απορριμμάτων και την αντιπαράθεση μεγάλων συμφερόντων που σοβεί γύρω από αυτήν, ο μόνος που βγαίνει χαμένος είναι ο λαός του νομού και της ευρύτερης περιοχής των Ιονίων νησιών, που την πληρώνει διπλά και με χρήμα και με την υγεία του.

Η νέα χρυσοπληρωμένη «διαχείριση», (αυτήν την φορά από τον διαβαμιδικό ΦΟΔΣΑ Ιονίων Νησιών που συνεχίζει την παράδοση της προκατόχου της ΕΔΑΚΙ), περιλαμβάνει τελικά, την απλή και χωρίς την στοιχειώδη επεξεργασία ή διαλογή, εναπόθεση των σύμμεικτων απορριμμάτων στο χώρο του ΧΥΤΑ Παλοστής και στην συνέχεια την περιοδική τους εγκληματική καύση, ως αποτέλεσμα εκτός των άλλων και της έλλειψης στοιχειώδους φύλαξης του χώρου.

Όλες μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις και οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές φέρουν διαχρονικά και εξ ολοκλήρου την ευθύνη για τα «αδιέξοδα» στο ζήτημα, αφού σταθερή επιδίωξη τους ήταν η εκχώρηση αυτού του τομέα ως πεδίο κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, πάντα σε βάρος της υγείας του λάου και της επιβάρυνσης του λαϊκού εισοδήματος. Τα “αδιέξοδα” αυτά μα κυρίως η αποπνικτική καύση των απορριμμάτων, έχουν στόχο να εκβιάσουν το λαό να αποδεχτεί μια ακριβοπληρωμένη λύση ανάγκης στα πλαίσια της στρατηγικής ιδιωτικοποίησης του κερδοφόρου αυτού κλάδου, προωθώντας και στο νομό μας μεγάλη πανάκριβη και με πολύ μικρό ποσοστό ανακύκλωσης μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων ( ΜΕΑ).

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων δεν είναι ζήτημα τεχνικό αλλά κυρίως πολιτικό. Η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης επιτρέπει λύσεις και μεθόδους ασφαλούς επεξεργασίας των απορριμμάτων και μάλιστα με πολύ λιγότερους πόρους για τη διαχείρισή τους. Το βάρος πρέπει να δοθεί αποκλειστικά σε άλλη κατεύθυνση, αυτή της μείωσης της ποσότητας παραγωγής τους, της γενναίας προώθησης της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή της παραγωγής εδαφοβελτιωτικού κομπόστ, της ασφαλούς τελική διάθεση (υγειονομική ταφή) του υπολειπόμενου ρεύματος των σύμμεικτων που δεν υπόκειται σε επεξεργασία κ.α.

Σε αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να υπάρξει άμεσος σχεδιασμός και η χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους με το αναγκαίο προσωπικό και εξοπλισμό , χωρίς ιδιώτες και επιβάρυνση των λαϊκών νοικοκυριών, χωρίς ΣΔΙΤ. Το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και το μεγάλο κεφάλαιο που σήμερα στην λογική της Ευρωπαϊκής οδηγίας «πληρώνω όσο πετάω», απαλλάσσεται σε βάρος της επιβάρυνσης των λαϊκών νοικοκυριών. Η ριζική λύση στο πρόβλημα βρίσκεται στα πλαίσια ενός άλλου λαϊκού σχεδιασμού που θα πατάει στις παραγωγικές δυνατότητες της εποχής και του τόπου μας και θα ανοίγει διέξοδο για το αύριο με την οικονομία και την εξουσία στα χέρια του λαού μας. Σε αυτόν τον σχεδιασμό μπορεί να δώσει κάθε λύση, ένας ενιαίος κρατικός φορέας κατασκευών, που θα αξιοποιεί όλα τα νέα επιστημονικά επιτεύγματα, και θα κατανείμει σχεδιασμένα το επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό σε όλες τις φάσεις μελέτης – κατασκευής των έργων και της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Απαιτείται άμεσα

  • Να κατασβηστεί η πυρκαγιά και να σταματήσει το αίσχος στην Παλοστή και να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση των κυττάρων εναπόθεσης
  • Να υπάρξουν αντισταθμιστικές παροχές υπέρ των κατοίκων των γύρω περιοχών που επιβαρύνονται, καθώς και μέτρα προστασίας της υγείας των κατοίκων των ζώων και του υδροφόρου ορίζοντα, χωροταξική και περιβαλλοντική αναβάθμιση των περιοχών.
  • Να μειωθούν στα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά τα ανταποδοτικά τέλη. Να πληρώσει το μεγάλο κεφαλαίο και οι μεγαλοξενοδόχοι του νησιού.
  • Να γίνει πρόσληψη του απαραιτήτου μονίμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, μετρά υγιεινής και ασφάλειας, μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.