Η τοποθέτηση του Μάκη Φόρτε στο Δημοτικό Συμβούλιο

Η τοποθέτηση του Μάκη Φόρτε, Δημοτικού Συμβούλου, όπως κατατέθηκε στα πρακτικά της συνεδρίασης του ΔΣ Αργοστολίου την περασμένη Δευτέρα(14/3/22):

Σχετικά με το Θέμα 3: «Παραχώρηση Δωρεάν Χρήσης Ισόγειου Ακινήτου «Ρολόι Καμπάνας» στο Χαροκοπειό Εργαστήριο Απόρων Γυναικών & Κορασίδων Κεφαλληνίας»

Καταρχήν το αίτημα του Χαροκοπειού Εργαστηρίου Απόρων Γυναικών και Κορασίδων για στήριξή του από τον Δήμο μπορεί να εξεταστεί παίρνοντας υπόψη όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν από τον Δήμο, όπως για παράδειγμα της παραχώρησης του δημοτικού οικήματος επί του Λιθοστρώτου, πρώην ΠΙΚΠΑ που στέγαζε υπηρεσίες της ΔΕΥΑ.

Όμως η παραχώρηση της (δωρεάν) χρήσης του κτιρίου του Ρολογιού της Καμπάνας θα πρέπει να αποκλειστεί δίχως δεύτερη σκέψη.

Το αντίθετο αποτελεί τεράστιο λάθος.

Λάθος πολιτικό, που εκθέτει την Δημοτική Αρχή όταν η προεκλογική της υπόσχεση ήταν ξεκάθαρη «Άνοιγμα της Κοινωνικής Δομής απασχόλησης για άτομα με ειδικές ανάγκες στο χώρο του καφενείου της Καμπάνας» και ταυτόχρονα καθιστά ανακόλουθο τον δήμαρχο όταν ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης χαρακτήριζε το κλείσιμο της Καμπάνας από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή ως «Ντροπή» επισημαίνοντας πως «Είναι μία πληγή, δεν το δέχομαι, είναι προσβολή για το Δημοτικό Συμβούλιο, είναι προσβολή για το νησί μας».

Λάθος κοινωνικό, που θα ταυτιστεί με τη σημερινή Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο που θα λάβει μια τέτοια απόφαση, ως συνέχεια στη λανθασμένη επιλογή της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής να καταργηθεί ένα σύμβολο αλληλεγγύης και αποδοχής της διαφορετικότητας και ανθρωπιάς και τα άτομα με ειδικές ανάγκες να συνεχίζουν στο κοινωνικό περιθώριο, προτάσσοντας μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Λάθος ιστορικό, που θα στιγματίσει την πορεία στον χρόνο του Αργοστολίου αφού η Κοινωνική δομή της Καμπάνας έχει καταγραφεί ως ένα μεγάλο κεφάλαιο της πολιτισμικής και κοινωνικής ιστορίας της πόλης.

Τέλος, θεωρώ ότι επειδή στα σημερινά επιχειρηματικά δεδομένα στην πλατεία της Καμπάνας είναι άλλα από αυτά που υπήρχαν το 1998 που δημιουργήσαμε το ιστορικό Καφενείο της Καμπάνας, διατηρώντας σε κάθε περίπτωση την εμβληματικότητα του κτιρίου ως σύμβολο αλληλεγγύης και αποδοχής της διαφορετικότητας στην πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς η λειτουργία του μπορεί να συζητηθεί και να εξευρεθεί η καλλίτερη δραστηριότητα για τα ΑΜΕΑ διατηρώντας πάντα την ευθύνη ο Δήμος.

Σχετικά με το Θέμα 4: «Αξιοποίηση-Εκμίσθωση Αλσυλλίου Καλλιθέας Κοινότητας Λακήθρας Δημοτικής ενότητας Λειβαθούς»

Σε κάθε περίπτωση υιοθετώ την πρόταση των συμβούλων του Τ.Σ. Λακήθρας Άγγελου Τσονίδη και Αντώνη Μενάγια όπως καταγράφεται στην απόφαση 9/2021 τις 7/11/2021 του Τ.Σ. για «την δημιουργία από τον ίδιο το Δήμο Αργοστολίου (είτε από δικούς του πόρους είτε μέσω ένταξης σε «πρόγραμμα») ενός καταστήματος στα πρότυπα αυτού που υπήρχε και που αποτελεί τμήμα της ιστορίας του χωριού μας».

Σε αυτή την κατεύθυνση συντρέχει και η εισήγηση που υπογράφεται από την Οικονομική Υπηρεσία ότι «Την περίοδο του πρώην Δήμου Λειβαθούς ολοκληρώθηκαν μελέτες που προέβλεπαν την κατασκευή ανοιχτού θεάτρου περιβάλλοντος χώρου και αφετέρου την ανέγερση κτηρίου επί του οποίου θα λειτουργεί πολυχώρος εστίασης και εκδηλώσεων». Επισημαίνω ότι αυτή την περίοδο είναι ενεργά πλήθος προγραμμάτων και πρόσφατα ενεργοποιήθηκε το Ταμείο Ανάκαμψης για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης στο πρόγραμμα «Παρεμβάσεις με στόχο την βελτίωση του δημόσιου χώρου».