Θεσμός για το Ληξούρι το Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Οίνου

Στ. Σπαθής

Μεγάλη επιτυχία, πέρα από τις προσδοκίες, σημείωσε ητο 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Οίνου που διεξήχθη στην κεντρική πλατεία του Ληξουρίου και διοργάνωσε το Επιμελητήριο Κεφαλονιάς και Ιθάκης.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τις εκδηλώσεις με χορούς Κεφαλλονίτικους από τον σύλλογο «Χωροπούλα», ενώ ακολούθησαν βραβεύσεις στους Νιόβη Φωτεινάτου-Καμπίτση, Τασία Δενδρινού και Κωνσταντίνο Μαρκάτο για τη συγγραφική συμβολή τους στην ανάδειξη της Κεφαλλονίτικης γαστρονομίας καθώς και στον Πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων κ. Τάσο Πρωτοψάλτη.

Στη συνέχεια ο κόσμος παρακολούθησε τη δημιουργία πρωτότυπων συνταγών, από τους μαγείρους της Λέσχης Αρχιμαγείρων, με βάση τα τοπικά προϊόντα και δοκίμασε τα εδέσματα που ετοιμάστηκαν, ενώ η βραδυά έκλεισε θεαματικά με τον Master Tempo να κρατά ψηλά το κέφι με δυνατούς ρυθμούς στην πλατεία, σχεδόν μέχρι τη μία το πρωί.

Ξεχώρισαν πάντως με την παρουσία τους οι παραγωγοί μας από όλη την Κεφαλονιά που συμμετείχαν και έδωσαν άλλο χρώμα στην εκδήλωση. Κρασί, λάδι, μέλι, ψάρι, μάντολες, κεραλοιφές, ήταν προϊόντα που δοκίμασαν πλήθος επισκεπτών της Κεφαλονιάς με τα σχόλιά τους να είναι κάτι παραπάνω από κολακευτικά, δείχνοντας έτσι την ποιοτική υπεροχή των αγαθών της Κεφαλλονίτικης Γης.

Το Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε τη 2η ημέρα με πολύ μαγειρευτό Κεφαλλονίτικο φαγητό και κρασί που προσφέρθηκε δωρεάν στον κόσμο.

Το Φεστιβάλ τίμησαν με την παρουσία τους επίσης, το χορευτικό συγκρότημα Χωροπούλα, η Φιλαρμονική Σχολή Ληξουρίου, οι Master Tempo και νοικοκυρές του νησιού οι οποίες παρουσίασαν τη μαγειρική της Κεφαλλονίτικης κρεατόπιτας.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να καθιερωθεί η Κεφαλονιά σαν γαστρονομικός προορισμός και να αναδειχθεί ο πνευματικός πολιτισμός της Παλικής.

Ευχαριστούμε τους κατοίκους της περιοχής και τους επισκέπτες του νησιού μας και τους συμμετέχοντες οι οποίοι συνέβαλλαν στην επιτυχημένη διεξαγωγή του Φεστιβάλ. Επίσης, ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς:  Ιχθυοτροφεία Κεφαλληνίας, Levante Ferries, Mythos Catering, ΑΒ Βασιλόπουλο, Γαλιατσάτο Νίκο (Τυροκομείο) και Λιναρδάτο Σπύρο (Μάντολες).

Η διεξαγωγή του Φεστιβάλ θα γίνει θεσμός για το Ληξούρι.

Σας περιμένουμε ξανά το επόμενο καλοκαίρι με μεγαλύτερες εκπλήξεις.

Ο Πρόεδρος,

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΠΑΘΗΣ