Θεόδωρος προς Παυλόπουλο: «Ηρθατε στη Γη που γέννησε το φλογερό ριζοσπαστισμό»

«Σας ευχαριστούμε θερμά κύριε Πρόεδρε, για την αποδοχή της πρόσκλησης να συνεορτάσουμε, αυτή την ιδιαίτερη ημέρα για όλους εμάς τους Επτανήσιους, εδώ στην Κεφαλονιά, τη γη που γέννησε τον φλογερό ριζοσπαστισμό, τη γη όπου φύτρωσε ο σπόρος της αντίδρασης στην ξένη επιβολή και ξεχύθηκε σε όλα τα Επτάνησα, δίνοντας το μήνυμα για την απελευθέρωση, την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού και την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα».
Aυτό τόνισε στην oμιλία τoυ ο περιφερειάρχης Iόνιων Nήσων κ. Θεόδωρος Γαλιατσάτoς στην Eπέτειo της Ένωσης των Eπτάνησων με την Eλλάδα, παρoυσία τoυ πρoέδρoυ της δημoκρατίας κ. Πρoκόπη Παυλόπoυλoυ στο Δημοτικό Θέατρο όπου ο κ. Παυλόπουλος ανακηρύχθηκε επίτιμος της Kεφαλονιάς.

H ομιλία έχει ως εξής:
Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,
Κύριε Υπουργέ,
Κύριε Δήμαρχε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,
Συμπολίτισσες και συμπολίτες,
Κυρίες και κύριοι
Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζουμε στην Κεφαλονιά τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, που μας τιμά με την παρουσία του στις εκδηλώσεις για την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα.
Κύριε Πρόεδρε,
κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι,
Τα Ιόνια Νησιά έχουν προσφέρει διαχρονικά στην χώρα: στον πολιτισμό, στην παιδεία, στην αρχιτεκτονική κληρονομιά, στις επιστήμες, στο πνεύμα φιλοξενίας και αλληλεγγύης και στον τουρισμό.
Έδωσαν τα φώτα και έθεσαν τις βάσεις για την αδέσμευτη ριζοσπαστική διανόηση και τον φλογερό ανιδιοτελή πατριωτισμό βασισμένο στην ιδεολογία του κοινωνικού ριζοσπαστισμού.
Oι άνθρωποι των Επτανήσων μεταλαμπάδευσαν τη γνώση, την αγάπη για τα γράμματα, την ανάγκη για συνεχή και διαρκή μάθηση.
Δεν είναι τυχαίο ότι το πρώτο Πανεπιστήμιο που λειτούργησε στον ελληνικό χώρο ήταν η Ιόνιος Ακαδημία,
δεν είναι τυχαίο ότι κορυφαίοι δάσκαλοι του γένους μας είναι Επτανήσιοι,
δεν είναι τυχαίο ότι Κεφαλλονίτες, Κερκυραίοι, Λευκαδίτες, Ζακυνθινοί, Ιθακήσιοι, Μεγανησιώτες και Παξινοί έχουν γράψει λαμπρές σελίδες στη λογοτεχνία, την ποίηση, την μουσική, τις τέχνες και τις επιστήμες.
Σας καλωσορίζουμε κύριε Πρόεδρε στην Κεφαλονιά, τη γη του σπουδαίου σατυρικού ποιητή, αγωνιστή και στοχαστή Ανδρέα Λασκαράτου, τη γη του ποιητή των θαλασσών Νίκου Καββαδία, τη γη του Ιωσήφ Μομφεράτου, του Ηλία Ζερβού – Ιακωβάτου και των άλλων μαχητικών ριζοσπαστών που από πολύ νωρίς με κόπο και αγώνες διεκδίκησαν για τα νησιά μας κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία.
Σας καλωσορίζουμε στη γη που γέννησε λαμπρούς αγωνιστές που συνέδραμαν τον αγώνα για εθνική ανεξαρτησία το 1821 αλλά και αργότερα το 1940 και το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έδωσαν τη μάχη πάλι ενάντια στον ιταλικό φασισμό και τον γερμανικό ναζισμό.
Θυμόμαστε σήμερα εκείνους που διακρίθηκαν για την ασυμβίβαστη δράση τους, για την επίμονη προσπάθεια διάδοσης υψηλών ιδανικών κοινωνικής δικαιοσύνης, τους τιμούμε για την αυτοθυσία τους, τη φλόγα τους και τα υψηλά ιδανικά τους που κάνουν όλους εμάς υπερήφανους.
O Ιωσήφ Μομφεράτος, ο Ηλίας Ζερβός – Ιακωβάτος και οι πρώτοι εμπνευστές της Ένωσης και στα βήματά τους αργότερα ο Ρόκκος Χοϊδάς, ο Παναγιώτης Πανάς, ο Μαρίνος Αντύπας, οι πρώτοι κοινωνιστές, αντέχοντας εξορίες, φυλακίσεις, προσβολές και ανέχεια, δεν έπαψαν να παλεύουν για ένα καλύτερο αύριο, για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις, για δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και δημοκρατία.
Στα βήματα εκείνων, επιφορτισμένοι με βαριά κληρονομιά, έχουμε χρέος να προχωρήσουμε, χωρίς συμβιβασμούς, ειδικά τώρα που η πατρίδα μας περνά δύσκολες ώρες.

Παίρνουμε έμπνευση από εκείνους και αφορμή από τις σκέψεις που παραθέσατε στο βιβλίο σας κύριε Πρόεδρε, για το «δημόσιο δίκαιο στον αστερισμό της οικονομικής κρίσης» για να δηλώσουμε ακόμη μια φορά ότι ως εκπρόσωποι του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων που γέννησε η οικονομική και κοινωνική κρίση στην πατρίδα μας.
«Χρειαζόμαστε» γράφετε για την οικονομική κρίση, «ένα θεσμικό Θησέα ο οποίος ακολουθώντας το μίτο τη Αριάδνης θα μας προστατεύσει με τα εναπομείναντα όπλα του».

Oρθά λέτε ότι η έννομη τάξη και συγκεκριμένα ο βασικός πυλώνας της, τον οποίο συνθέτουν οι κανόνες του δημοσίου δικαίου, υπονομεύεται από την οξύτατη ύφεση που βιώνει η χώρα.
Χρέος λοιπόν μεγάλο στην μνήμη εκείνων είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα, να μην παραδώσουμε τα όπλα, να μαχόμαστε πλάι-πλάι με το λαό και τους πολίτες μας για:
* Ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας
* Κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη
* Άρση των αδικιών και των διακρίσεων
* Ακύρωση στην πράξη όλων των σχεδίων υφαρπαγής κεκτημένων και λαϊκών κατακτήσεων, αλλά και ξεπουλήματος της Ιόνιας γης σε ξένα συμφέροντα.

Κλείνω με τα λόγια σας κύριε Πρόεδρε, ότι «ακόμη και σε περιόδους οικονομικής κρίσης, που γεννούν την ανάγκη να υποστηριχθούν οι αντίστοιχες σκοπιμότητες, δεν είναι δυνατόν να ακυρώνονται οι θεσμοί»
Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να εργαζόμαστε σκληρότερα για το δημόσιο συμφέρον, να εμμένουμε στους κανόνες δικαίου και στο συμφέρον των πολιτών και του τόπου μας, να διευκολύνουμε, να ενθαρρύνουμε και να θεσμοθετούμε λαϊκό έλεγχο και συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων.
Σήμερα στην επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα, εκείνο που μπορούμε και πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και να οδηγεί τα βήματά μας είναι η δέσμευση για κοινωνική ευημερία και ικανοποίηση των συνανθρώπων μας στο Ιόνιο.
Κατακτήσαμε πριν από 152 χρόνια το δικαίωμα για ένα καλύτερο αύριο με θυσίες, κόπους και μόχθο, και ο λαός στα Ιόνια Νησιά το αξίζει.

Σας ευχαριστώ.


Ο χαιρετισμός του δημάρχου Αλ. Παρίση στον πρόεδρο Τ. Δ.

 

Χαιρετισμός του δημάρχου κ. Αλέξανδρου Παρίση στην Τελετή ανακήρυξης του Προέδρου της Δημοκρατίας σε Επίτιμο Δημότη Κεφαλονιάς στο Δημοτικό θέατρο Αργοστολίου (21/5).
Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,
Η εκλογή σας στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί εξαιρετική τιμή για τη Χώρα μας, γιατί είστε μία χαρισματική προσωπικότητα, που έχει αφήσει έντονα τα ίχνη της σημαντικής προσφοράς της, τόσο στα Πανεπιστημιακά έδρανα, όσο και στην Πολιτική και Κοινωνική ζωή του τόπου μας.
Το Δημοτικό μας Συμβούλιο, με αφορμή την Επίσημη Επίσκεψή σας για τους Εορτασμούς της «Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα» έλαβε την Απόφαση να Σας ανακηρύξει σήμερα ΕΠΙΤΙΜO ΔΗΜOΤΗ στο Νησί της Κεφαλονιάς.
Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, οι Κεφαλλήνες, εκτός των άλλων, προσυπέγραψαν πρωταγωνιστικά και ηρωικά, με τους επαναστατικούς αγώνες των κατοίκων των Ιόνιων Νησιών πριν 152 χρόνια, την ιερή για όλους μας ενσωμάτωση με τη Μητέρα Ελλάδα.
Η πολύτιμη αυτή για όλους μας ένωση, που κατακτήθηκε με βαρύ φόρο αίματος, σφράγισε κοινωνικά, πολιτικά και πολιτιστικά μία τραυματισμένη από 400 χρόνια σκλαβιάς Χώρα, προσφέροντας της την «επτανησιώτικη αύρα» της δημιουργίας και του πολιτισμού.
Με τη συμβολική αυτή κίνηση της απονομής του Τίτλου του Επίτιμου Δημότη στην Εξοχότητά σας, επιθυμούμε να δυναμώσουμε περαιτέρω και κυρίως συναισθηματικά ακόμα πιο πολύ τη σχέση σας με το Νησί μας, αλλά και να εκφράσουμε το βαθύ σεβασμό προς το Λειτούργημα που επάξια υπηρετείτε.
Τέλος, σας καταθέτουμε τις πιο εγκάρδιες Ευχές μας για Υγεία και Δημιουργία στο πολύτιμο για όλους μας έργο Σας.
Με εκτίμηση και σεβασμό, εκ μέρους όλων των κατοίκων του Νησιού.

Αλέξανδρος Παρίσης
Δήμαρχος Κεφαλονιάς


Tι λέει η ΠIN για τον Eορτασμό της Eπετείου

Oλοκληρώθηκε η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου στην Κεφαλονιά, για τις εκδηλώσεις του εορτασμού της 152ης επετείου της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα, μετά από πρόσκληση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου.
O πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέφτασε το πρωί στο Αργοστόλι και μετέβη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας, όπου τελέστηκε η επίσημη δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου.
Ακολούθησε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον καθηγητή κ. Γεράσιμο Φαρακλό και στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στο Διοικητήριο, στην Π.Ε. Κεφαλονιάς, όπου τον υποδέχθηκε ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος και ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς Παναγής Δρακουλόγκωνας.
Στην προσφώνησή του ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την αποδοχή της πρόσκλησης και την παρουσία του στις εκδηλώσεις που ήταν αφιερωμένες στον ριζοσπάστη Ιωσήφ Μομφεράτο, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την γέννησή του.
O κ. Γαλιατσάτος επεσήμανε επίσης ότι «η σύμπραξη δύο θεσμικών φορέων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Δήμου Κεφαλονιάς και δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και του Πανεπιστημίου Αθηνών για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων καταδεικνύει την σημασία και τη βαρύτητα των εκδηλώσεων, που είναι αφιερωμένες στη μνήμη εκείνων που με την αυτοθυσία τους διέδωσαν τα υψηλά ιδανικά της εθνικής ανεξαρτησίας, της δημοκρατίας, της υπερηφάνειας του έθνους, της αλληλεγγύης και της ισότητας».
«Ελπίζω εξοχότατε κύριε πρόεδρε, οι εκδηλώσεις να μείνουν στη μνήμη σας ως αναμνήσεις ενός λαού ασυμβίβαστου, περήφανου και μαχητικού, που γεννά ιδέες, οράματα και αξίες» κατέληξε ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων επισημαίνοντας ότι η επίσκεψη του προέδρου της Δημοκρατίας στην Κεφαλονιά αποδεικνύει την έμπρακτη αλληλεγγύη της Ελληνικής Πολιτείας στους δοκιμαζόμενους, από τους σεισμούς, συμπολίτες μας στην Παλική». (Σ.Σ.: Oλόκληρη η ομιλία του κ. Θ. Γαλιατσάτου στη σελίδα 10).
Στην αντιφώνησή του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι «αυτός ο λαός έχει υποστεί πολλά κι είστε παράδειγμα προ μίμηση, γιατί πραγματικά αντέχετε. Κι αφού εσείς αντέχετε, έχοντας μαζί και με όλα τα άλλα προβλήματα και τα στοιχεία της φύσης και μπορείτε και ανταπεξέρχεστε, τότε και εμείς πρέπει να κάνουμε το ίδιο ακόμα περισσότερο» κι ευχήθηκε «να είναι ο Θεός μαζί σας και να επουλωθούν οριστικά οι πληγές από τις καταστροφές που πέρασε ο τόπος σας».
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των Ριζοσπαστών και παρακολούθησε μαζί με τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων και τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών την παρέλαση στο Αργοστόλι.
Ακολούθησε η τελετή ανακήρυξης του προέδρου της Δημοκρατίας σε επίτιμο δημότη Κεφαλονιάς, μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και αναγόρευσή του σε επίτιμο καθηγητή του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
Στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προς τιμή του ο περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε στην συμβολή των ριζοσπαστών στη δημοκρατία και την ανεξαρτησία των Ιονίων Νήσων και τόνισε ότι σκοπός τους δεν ήταν μόνο η Ένωση με την Ελλάδα αλλά και ο εκδημοκρατισμός όλης της χώρας. «Δύσκολο εγχείρημα αν λάβει κανείς υπόψη του τη λυσσαλέα επίθεση των καθεστωτικών της εποχής και εντέλει τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που αντιπάλεψαν όσους τόλμησαν να ορθώσουν ανάστημα» δήλωσε ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, υπενθυμίζοντας ότι οι ριζοσπάστες έκαναν την Κεφαλονιά λίκνο δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής.
«Σήμερα οι καιροί επιτάσσουν όχι μόνο να μην ξεχάσουμε, αλλά να διατηρήσουμε και να κάνουμε πράξη την παρακαταθήκη τους για ανεξαρτησία, αυτονομία και άρση όλων εκείνων των μέσων, πιέσεων και ξένων επιβουλών που οδηγούν το λαό σε δυσμενέστερη θέση» δήλωσε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και συνέχισε: «Τα Ιόνια Νησιά, η αγαπημένη Κεφαλονιά του Ιωσήφ Μομφεράτου σας καλωσορίζει και στο πρόσωπό σας βλέπουμε τον ανώτατο θεσμικό παράγοντα εγγύησης της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης.
Κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στη μνήμη του Ιωσήφ Μομφεράτου και των ριζοσπαστών και 152 χρόνια μετά ζητάμε από εσάς, εξοχότατε κύριε πρόεδρε, να συμβάλλετε με το κύρος σας, για να βρουν οι αγωνιστές της δημοκρατίας και της κοινωνικής ισότητας, τη θέση που τους αρμόζει στα ιστορικά βιβλία των σχολείων μας. Το οφείλουμε σε εκείνους που τιμούμε, στην ιστορία μας, στα παιδιά μας. Λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του δεν μπορεί να οικοδομήσει το μέλλον του».
«Εμπνεόμαστε από το παράδειγμα των ηρωικών αγώνων που διήρκεσαν αιώνες και απέδειξαν ότι ο λαός των Επτανήσων, ούτε μία στιγμή δεν υπέστειλε το φρόνημα του και την μαχητικότητά του» τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε: «τούτες τις κρίσιμες ώρες που περνάει ο τόπος μας, σε ένα διεθνές περιβάλλον που είναι ταραγμένο, οι αγώνες του επτανησιακού λαού είναι πηγές έμπνευσης. Θέλω να ξέρετε, ότι στο πλαίσιο των καθηκόντων μου δεν θα πάψω να εμπνέομαι από αυτές τις αρχές και από αυτές τις αξίες».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA