Θεόφιλος και Βίκτωρας στη Σερβία

Ο πρώτος Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας κ. Ιβιτσα Ντάτσιτς, υποδέχθηκε την περασμένη Παρασκευή (21/2) στο Υπουργείο Εξωτερικών τον Επίτιμο Πρόξενο της Δημοκρατίας της Σερβίας στην Κεφαλονιά κ. Βίκτορα Ρουχωτά και τον Δήμαρχο Αργοστολίου κ. Θεόφιλο Μιχάλατο.

Σε μια ανοιχτή και εγκάρδια συζήτηση, ο κ. Ντάτσιτς αναφέρθηκε ότι η Ελλάδα και η Σερβία είναι αδελφικές χώρες, καθώς και ότι τα δύο έθνη έχουν πολλά κοινά παραδοσιακά στοιχεία και έχουν αναπτυχθεί μεταξύ τους στενοί δεσμοί, ενώ αναφέρθκε ιδιαίτερα στις αδελφικές σχέσεις μεταξύ Σερβίας-Κεφαλονιάς, αλλά και όλων των Ιόνιων Νησιών.

Ο κ. Ντάτσιτς αξιολόγησε το έργο του Επίτιμου Προξένου κ. Ρουχωτά, ως πολύ καλό υποστηρίζοντας την πρόσφατη βράβευσή του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με την απονομή του παρασήμου της Σερβικής σημαίας του 3ου Βαθμού.

Οι φιλοξενούμενοι κάλεσαν τον υπουργό κ.  Ντάτσιτς να επισκεφθεί την Κεφαλονιά και το Δήμο Αργοστολίου, καθώς  και το Προξενείο της Δημοκρατίας της Σερβίας στην Κεφαλονιά, για να συζητήσουν λεπτομερέστερα τη μελλοντική συνεργασία και τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την έναρξη του Σερβικού Σπιτιού στο νησί μας, τις προοπτικές για μελλοντική συνεργασία ειδικά στον τομέα του τουρισμού και την προσέλκυση Eλλήνων επενδυτών για επενδύσεις στη Σερβία.

Οι κ.κ. Ρουχωτάς και Μιχαλάτος συναντήθηκαν και με τον Διευθυντή του Γραφείου του Αντιπροέδρου της Σερβικής Κυβέρνησης κ. Vlada Ilic.

Αντιπροσωπεία της Κεφαλονιάς στο Δήμο VOZDOVAC Βελιγραδίου

Εν όψει της απονομής του Παρασήμου του Τάγματος της Σερβικής σημαίας του 3ου Βαθμού στον Επίτιμο Πρόξενο της Σερβίας στην Ελλάδα κ. Βίκτωρα Ρουχωτά, μετέβη στην Σερβία αντιπροσωπεία από το Δήμο Αργοστολίου, την Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς και το ΕΒΕΚΙ.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος, οι αντιδήμαρχοι Διονύσης Μινέτος και Νίκος Κουρκουμέλης, ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Σπανός, ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΚΙ Ανδρέας Παντελειός και ο Ταμίας Γιώργος Λασκαράτος, οι οποίοι πραγματοποίησαν πολυήμερη επίσκεψη στην Σερβία.

Την Κεφαλονίτικη αντιπροσωπεία, η οποία συναντήθηκε με τον κ. Βίκτωρα Ρουχωτά, υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Vozdovac στο Βελιγράδι κ. Αλεξάντερ Μίρκοβιτς, όπου τους ξενάγησε στα πιο σημαντικά σημεία του Δήμου.

Ο κ. Αλεξάνταρ Μίρκοβιτς σε δηλώσεις του είπε ότι «αυτή η επίσκεψη των Κεφαλονιτών αποτελεί συνέχεια της συνεργασίας μεταξύ των δύο Δήμων Vozdovac και Αργοστολίου, η οποία έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής με αμοιβαίες επισκέψεις των καλύτερων φοιτητών, αθλητικών σωματείων και τη συνεργασία επιχειρηματιών. Οι πολίτες αυτού του Δήμου αναμένουν πάντοτε τις επισκέψεις τους, διότι η Ελλάδα έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά τους. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη βοήθεια και τη γενναιοδωρία που μας δώσατε κατά τη διάρκεια του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ήσασταν το δεύτερο κράτος μας, αλλά και κατά τους πολέμους της δεκαετίας του 1990 και του 1999. Όταν ένας σεισμός σας χτύπησε, η Σερβία παρέσχε βοήθεια για την κατασκευή σπιτιών, οπότε η αδελφική φιλία μας χρονολογείται εδώ και πολύ καιρό. Είστε πάντα ευπρόσδεκτοι», κατέληξε ο Μιρκόβιτς.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε επίσης με τον δήμαρχο της Vozdovac κ. Αλεξάνταρ Σαβίτς, ο οποίος τόνισε τη σημασία της σερβικής και της ελληνικής φιλίας, καθώς και τη συνεργασία μεταξύ των δύο Δήμων. «Θέλω πάντα να επισκέπτομαι τη χώρα σας, η Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα μου. Σας ευχαριστώ όλους τους αδελφούς μας για όσα κάνουν για τους Σέρβους», δήλωσε ο κ. Σάβιτς.

Η κεφαλονίτικη αντιπροσωπεία παρέμεινε στο Vozdovac δύο ημέρες, που φιλοξενήθηκε από το Δήμο και αναχωρώντας για την Ελλάδα, ευχαρίστησαν τους οικοδεσπότες και τόνισαν ότι είναι πάντα πρόθυμοι να έρθουν στη Σερβία.

Πριν τη φιλοξενία στο Vozdovac, οι Κεφαλονίτες φιλοξενήθηκαν το πρώτο 2ήμερο της επίσκεψής τους από το Δήμο Sabac, όπου είχαν συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νemanja Pajic και τον Μητροπολίτη του Sabac κ. Lavredije.

Προχθές το βράδυ, ο βραβευμένος Επίτιμος Πρόξενος της Σερβίας στην Κεφαλονιά κ. Βίκτωρ Ρουχωτάς, ο δήμαρχος Αργοστολίου κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος και τα υπόλοιπα μέλη της αντιπροσωπείας, επέστρεψαν στην Κεφαλονιά.

Δ.Δ.-