Θρίαμβος Φιγιόν στις προκριματικές εκλογές για τη γαλλική κεντροδεξιά. Οι Γάλλοι αποφάσισαν για τον αντίπαλό της Λεπέν για την Προεδρία

Φρανσουά Φιγιόν

Η γαλλική κεντροδεξιά αποφάσισε για τον υποψήφιό της για τις προεδρικές εκλογές.

Ειδικότερα, στον β’ γύρο των προκριματικών εκλογών μονομάχησαν δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Φρανσουά Φιγιόν, που θεωρείτο φαβορί, και ο Αλέν Ζιπέ.

Ξεκάθαρος νικητής αναδείχτηκε ο Φρανσουά Φιγιόν που, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, βάσει των αποτελεσμάτων από το 50% των εκλογικών τμημάτων, ο Φρανσουά Φιγιόν εξασφάλισε το 68,4% των ψήφων, ενώ ο αντίπαλός του Αλέν Ζιπέ συγκέντρωσε το 31,6% των ψήφων.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί την περίοδο 20017 -2012,  «κακομοίρης», όπως τον αποκαλούσε απαξιωτικά ο Nικολά Σαρκοζί σε ιδιωτικές συζητήσεις, ο πολιτικός στον οποίο δεν πόνταρε κανείς ως και πριν από λίγες ημέρες, συνέτριψε τους αντιπάλους με μια εντυπωσιακή κούρσα.

Tα τελευταία στοιχεία σχετικά με το πώς διαμορφώνεται η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών της κεντροδεξιάς παράταξης στη Γαλλία, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017, καταδεικνύουν ότι η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν 4,5% μεγαλύτερη σε σύγκριση με εκείνη την ίδια ώρα κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών, γνωστοποίησαν οι διοργανωτές της ψηφοφορίας.

Ο Τιερί Σολέρ, πρόεδρος της Επιτροπής που οργανώνει την ψηφοφορία στο κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, δήλωσε σε δημοσιογράφους σήμερα ότι η συμμετοχή ανερχόταν σε άνω των 2,9 εκατομμυρίων ψηφοφόρων στις 18.00 ώρα Ελλάδας, με το 78% των εκλογικών τμημάτων να λαμβάνεται υπόψη.

Φιγιόν: Για να πετύχω στο μέλλον έχω την ανάγκη όλων σας

«Για να πετύχω στο μέλλον έχω την ανάγκη όλων σας» δήλωσε ο υποψήφιος της συντηρητικής παράταξης στις προεδρικές εκλογές του 2017, Φρανσουά Φιγιόν ενώπιον υποστηρικτών του, υπογραμμίζοντας ότι η νίκη του στις προκριματικές εκλογές αποτέλεσε «νίκη πεποιθήσεων».

Ο 62χρονος Φιγιόν ανέφερε ότι «η προσέγγιση μου έγινε κατανοητή. Η Γαλλία δεν μπορεί να ανεχτεί την υποβάθμισή της. Θέλει αλήθεια και δράση». Ο ίδιος δήλωσε ότι αυτές τις ώρες έχει «μια ιδιαίτερη σκέψη για τον Σαρκοζί», ενώ παράλληλα στέλνει ένα μήνυμα «φιλίας, εκτίμησης και σεβασμού» προς τον Αλέν Ζιπέ.

«Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει έναν λαό που ορθώνεται για να εργασθεί για το μέλλον του και με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να φθάσουμε μακριά το 2017», υποστήριξε. «Μια ελπίδα γεννήθηκε σήμερα, η φιλοδοξία μου είναι να την μεγαλώσω για τη Γαλλία και για τη Δημοκρατία», κατέληξε.

Τί έδειξαν τα πρώτα Exit Polls

Άνετη επικράτηση του Φρανσουά Φιγιόν για το χρίσμα του υποψηφίου της γαλλικής κεντροδεξιάς δείχνουν τα πρώτα exit poll στη Γαλλία.

Ειδικότερα, ο Φιγιόν συγκεντρώνει ποσοστό 60% ενώ ο έτερος υποψήφιος Αλέν Ζιπέ φέρεται να συγκεντρώνει το 39%.

Tα τελευταία στοιχεία σχετικά με το πώς διαμορφώνεται η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών της κεντροδεξιάς παράταξης στη Γαλλία, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017, καταδεικνύουν ότι η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν 4,5% μεγαλύτερη σε σύγκριση με εκείνη την ίδια ώρα κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών, γνωστοποίησαν οι διοργανωτές της ψηφοφορίας.

Η επόμενη ημέρα

Οπαδός μιας θεραπείας σοκ για την απαλλαγή της Γαλλίας από τον κρατισμό, ο πρώτος έχει πολύ φιλελεύθερες θέσεις στην οικονομία και ένα συντηρητικό πρόγραμμα για τα κοινωνικά ζητήματα. Ο δεύτερος, πιο μετριοπαθής, υποστηρίζει βαθιές μεταρρυθμίσεις, αλλά χωρίς βαναυσότητα.

Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Απέναντι σε μια κεντροαριστερά πιο διχασμένη από ποτέ, εκείνος που θα κερδίσει το χρίσμα της κεντροδεξιάς έχει ισχυρές πιθανότητες να περάσει σε λιγότερο από έξι μήνες στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών μαζί με την υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Ο πρώτος γύρος σημαδεύτηκε από την απροσδόκητη νίκη Φιγιόν, 62 ετών, ο οποίος θεωρείτο αουτσάιντερ. Αναδείχθηκε ωστόσο πρώτος με ποσοστό μεγαλύτερο του 44%.

Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των προκριματικών εκλογών στην κεντροδεξιά θα ακολουθήσουν εξελίξεις στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο, που αναμένεται να οργανώσει με τη σειρά του προκριματικές εκλογές τον Ιανουάριο και ζητά από τους ενδιαφερομένους να δηλώσουν την υποψηφιότητά τους πριν από τις 15 Δεκεμβρίου.

Με πολύ χαμηλή δημοτικότητα, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα αν θα επιδιώξει ή όχι μια δεύτερη θητεία. Όμως ενδέχεται να προσκρούσει στις φιλοδοξίες του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, ο οποίος βλέπει με καλό μάτι την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των σοσιαλιστών στις εκλογές.

Ο Βαλς ενέτεινε την πίεση στον Ολάντ καθώς, σε συνέντευξή στην κυριακάτικη εφημερίδα Le Journal de Dimanche, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος στις προκριματικές εκλογές.
Η σκυτάλη στους σοσιαλιστές

Τώρα τη σκυτάλη θα πάρει το σοσιαλιστικό στρατόπεδο όπου αναμένεται με τη σειρά του να οργανώσει προκριματικές εκλογές τον Ιανουάριο.

Ήδη ζητά από τους ενδιαφερομένους να δηλώσουν την υποψηφιότητά τους πριν από τις 15 Δεκεμβρίου.

Με πολύ χαμηλή δημοτικότητα, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα αν θα επιδιώξει ή όχι μια δεύτερη θητεία. Ωστόσο, ενδέχεται να προσκρούσει στις φιλοδοξίες του πρωθυπουργού του, Μανουέλ Βαλς, ο οποίος βλέπει με καλό μάτι την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Σοσιαλιστών στις εκλογές.

Ο Βαλς ενέτεινε την πίεση στον Ολάντ καθώς, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην κυριακάτικη εφημερίδα Le Journal de Dimanche, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος απέναντι στον Ολάντ στις προκριματικές εκλογές της αριστεράς.

Μαρίν Λε Πεν
Μαρίν Λε Πεν