Θόδωρος: Στον αέρα η σύμβαση της ΠΙΝ για την οδική ασφάλεια!

«Στον «αέρα» είναι η Προγραμματιστική Σύμβαση της ΠΙΝ για την οδική ασφάλεια, τώρα ψάχνουν να βρούν τα 30 εκατομμύρια», τονίζει σε ανακοίνωση της η Παράταξη ΑΝΑΣΑ, του τ. περιφερειάρχη Θόδωρου Γαλιατσάτου.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Με επικοινωνιακές «φούσκες» προσπαθεί η περιφερειακή αρχή Κράτσα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι αφ’ ενός, για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια, ούτε ένα ευρώ από το ΠΔΕ δεν εισέρευσε στα ταμεία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στο τέλος του έτους, και αφ’ ετέρου ότι η σημαντική μείωση απορρόφησης πόρων στα έργα του ΕΣΠΑ το τελευταίο διάστημα δημιουργεί μεγάλο κίνδυνο μη υλοποίησης του Προγράμματος!

Στην λογική αυτή εισηγήθηκε και ψήφισε στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 23/01/2020 την σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Υποδομών και την Εγνατία Α.Ε. για έργο οδικής ασφάλειας στα νησιά μας προϋπολογισμού 30 εκατ. Ευρώ!

Μόνο που παρέλειψε να ενημερώσει το σώμα ποιος είναι ο κωδικός από τον οποίο θα ληφθούν οι πόροι αυτοί. Και αυτό γιατί την δεδομένη στιγμή οι πόροι αυτοί δεν υφίστανται. Προγραμματική σύμβαση όμως χωρίς σαφές πλαίσιο χρηματοδότησης δεν μπορεί να υπάρξει, είναι μη σύννομη και δεν παράγει αποτέλεσμα. Θράσος; Άγνοια; Και τα δυο; Όπως και να έχει, πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη πρακτική για τα συμφέροντα των πολιτών και την αξιοπιστία του θεσμού.

Αλλά δεν είναι το μόνο μελανό σημείο στην υπόθεση αυτή.

  • Εισάγει ως εταίρο το Υπουργείο Υποδομών, όχι για να χρηματοδοτήσει την ΠΙΝ όπως θα ήταν ευκταίο, αλλά για να διαχειριστεί το όλο έργο και να διεξάγει τους διαγωνισμούς. Για να το πετύχει αυτό η κ. Κράτσα, αυτοδιασύρεται, στέλνοντας έγγραφο ότι οι τεχνικές υπηρεσίες δεν μπορούν, δήθεν, να εκτελέσουν το έργο!
  • Εισάγει ως δεύτερο εταίρο την Εγνατία Α.Ε., την στιγμή που η εταιρεία αυτή είναι υπεύθυνη γιατί επί τρία περίπου χρόνια ουδέν έπραξε για την υλοποίηση άλλου έργου οδικής ασφάλειας 4.000.000 ευρώ που της είχε ανατεθεί από την ΠΙΝ. Αναξιόπιστη πλήρως στο έργο των 4 εκατ., αναβαθμίζεται με συμμετοχή σε έργο 30 εκατ. ευρώ!

Είναι «ηλίου φαεινότερο» ότι το καράβι της περιφερειακής αρχής Κράτσα και των προθύμων συμμάχων της «μπάζει» από παντού. Δεν πρόλαβε να αποπλεύσει την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και πλέει κι όλας ακυβέρνητο.

Συστήνουμε στην κ. Κράτσα να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα της Περιφέρειας. Ας αποφασίσει να γίνει κάτοικος αυτού του όμορφου τόπου, που την τίμησε με την θέση της Περιφερειάρχη. Όπως δήλωσε και ο εκ των προθύμων κ. Σπύρου: “η Περιφέρεια δεν διοικείται από μακριά και με emails”!

Η ΑΝΑΣΑ παρακολουθεί τις εξελίξεις και δεν πρόκειται να επιτρέψει την πισωδρόμηση. Τα Ιόνια Νησιά πατούν γερά στα πόδια τους και τους ανήκει μια καλύτερη θέση στην νέα δεκαετία, για τον τόπο και τους πολίτες.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΧΩΝ ΑΝΑΣΑ για τα Ιόνια Νησιά


Ροδή: «Όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια»!


Σε απάντηση της ανακοίνωσης του κ. Θόδωρου Γαλιατσάτου  η περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα ανακοίνωσε χθες τα εξής:

Κατανοούμε την αγωνία του κ. Γαλιατσάτου να παραμένει στην επικαιρότητα «βομβαρδίζοντας» με ανυπόστατες ανακοινώσεις τα ΜΜΕ και τον ηλεκτρονικό Τύπο  για κάθε απόφαση της  νέας περιφερειακής αρχής, ωστόσο η βιασύνη του αυτή μόνο κακό στην εικόνα του κάνει, όπως και στην πληροφόρηση των πολιτών.

Προφανώς ο κ. Γαλιατσάτος με σκοπό την συκοφάντηση και την καταστροφολογία, αλλά και για να φανεί αρεστός στους δικούς του «ξέφυγε» ακόμη μια φορά, μη μπορώντας να συνειδητοποιήσει ότι για πρώτη φορά η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων λειτουργεί αποτελεσματικά και στο πρώτο πεντάμηνο από την ανάληψη των καθηκόντων της, γίνονται σημαντικές παρεμβάσεις, που είχαν καθυστερήσει, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών των Ιονίων Νήσων .

Αντικείμενο της κριτικής του αυτή τη φορά,  αποτελεί η νέα προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων του Υπουργείου Μεταφορών  και Υποδομών και της Εγνατίας Οδού Α.Ε., συνολικού προϋπολογισμού  30 εκατ. ευρώ, για έργα βελτίωσης του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, προκειμένου να βελτιωθεί η οδική του ασφάλεια και να αξιοποιηθούν πόροι που έχει εξασφαλίσει η Περιφέρεια για το λόγο αυτό στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Για να είμαστε λοιπόν πιο συγκεκριμένοι, αλλά και η αντιπαράθεση να γίνεται με αληθινά και τεκμηριωμένα στοιχεία  έτσι ώστε ο κόσμος να ξέρει τι γίνεται, επισημαίνουμε  ότι όπως πολύ καλά γνωρίζει και ο τέως Περιφερειάρχης, η προηγουμένη προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ Α.Ε. για το έργο των 4 εκ. ευρώ ψηφίστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων στις 29/7/17 και το έργο εντάχθηκε, που σημαίνει έλαβε ΚΩΔΙΚΟ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων  και στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα, 3 μήνες αργότερα στις 20/10/17. Άρα συνιστούμε ψυχραιμία και σωστή επικοινωνία του τέως Περιφερειάρχη με τους περιφερειακούς συμβούλους του και φρεσκάρισμα των πεπραγμένων του.

Για να καθησυχάσουμε ακόμα τον κ.Γαλιατσάτο με τη συνεχή καταστροφολογία του για να καλύψει την δική του ανικανότητα τα τελευταία 5 χρόνια τον διαβεβαιώνουμε ότι:

Με την παρούσα προγραμματική σύμβαση η αρμοδιότητα υλοποίησης του έργου ΔΕΝ μεταβιβάζεται στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., κάτι το οποίο είχε κάνει ο ίδιος με την προηγουμένη προγραμματική σύμβαση, αλλά η αρμοδιότητα μεταβιβάζεται στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ως φορέας υλοποίησης του έργου.

Όσο για τους πόρους υλοποίησης από το ΕΣΠΑ , η υπερδέσμευση είναι ένα εργαλείο, το οποίο έχουν στα χέρια τους οι Περιφέρειες και οι Διαχειριστικές Αρχές. Άλλωστε πρέπει να το ξέρει και ο ίδιος, καθότι έχει υπερντάξει κατά 50% το υφιστάμενο πρόγραμμα,  και υπάρχει η δυνατότητα από τη νομοθεσία (Ν.4314/14) αλλά και η διασφάλιση από το  Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την περαιτέρω υπερδέσμευση,  σε ποσοστό περίπου 50%, προκειμένου να μην χαθεί ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ 2014 -2020. Θυμίζουμε ότι τα δημόσια έργα υλοποιούνται με μεγάλες εκπτώσεις, αλλά και οι ιδιωτικές επενδύσεις δεν υλοποιούνται στο σύνολο τους και άρα λοιπόν δημιουργείται αποθεματικό που δεν πρέπει να χαθεί.

Συνιστούμε λοιπόν ψυχραιμία και ειλικρίνεια, γιατί «Όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ