Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα!

Η Δημοτική Aρχή (δηλαδή ο αναπληρωτής δήμαρχος Διονύσιος Λυκούδης και τα «φερέφωνά» του, αφού ο κανονικός δήμαρχος δηλώνει …άγνοια για το θέμα), διαρρηγνύει τα ιμάτιά της ότι τα έργα στο Αργοστόλι σταμάτησαν λόγω των ανωνύμων καταγγελιών και έχει αποδυθεί σε ένα κυνήγι μαγισσών και στοχοποίησης καθενός που δεν συμπορεύεται μαζί της.

Ας δούμε όμως πως έχουν τα πραγματικά γεγονότα.

1ον) Η Δημοτική Αρχή – Λυκούδης δηλώνει σε όλους τους τόνους πως «καμιά δημόσια Αρχή δεν έχει σταματήσει τα έργα». Κι όμως!

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ που σταμάτησε το έργο της πλατείας στις 29 Οκτωβρίου ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΡΧΗ.

Τα άλλα δύο έργα σταμάτησαν αναγκαστικά (αν και δεν είχαν καν ξεκινήσει…) γιατί προέκυψε το θέμα της εφαρμογής του νόμου για τα μπάζα.

2ον) Η σύμβαση για την πλατεία υπογράφτηκε στις 22/2/2016 με χρόνο ολοκλήρωσης τις 365 ημέρες δηλαδή 22/2/2017. Στη συνέχεια έγινε διακοπή εργασιών λόγω καλοκαιριού με την έναρξη να μετατίθεται για 23/9/2016 και τον αναπληρωτή δήμαρχο να διαβεβαιώνει ότι το έργο θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιουνίου 2017, αν και αυτό το διάστημα δεν αντιστοιχεί στο συμβατικό χρόνο ολοκλήρωσης του έργου που είναι οι 365 ημέρες. Τελικά το έργο ξεκίνησε στις 6/10/2016 και σταμάτησε από την Αστυνομία στις 29/10. Έκτοτε δεν έχει δουλευτεί ούτε για μία ώρα… Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και να ξεκινήσει σήμερα το έργο και να ολοκληρωθεί έστω και με τους πλασματικούς χρόνους του κ. αναπληρωτή πάμε για …τέλος Ιουλίου αρχές Αυγούστου και βάλε.

3ον) Ο κ. αναπληρωτής δήμαρχος ισχυρίζεται σε κάθε ευκαιρία ότι «η καθυστέρηση οφείλεται στο θέμα της διαχείρισης των μπαζών» η οποία και προκλήθηκε από τις ανώνυμες καταγγελίες οι οποίες και – εν ολίγοις – «άνοιξαν τους ασκούς του Αιόλου».

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΟΜΩΣ ΑΛΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ

Πρώτον: Η υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής να τηρούνται οι νόμοι στα δημοτικά έργα είναι πέρα πάσης αμφιβολίας. Οι ισχυρισμοί ότι με τις καταγγελίες σταμάτησαν τα έργα αποδίδουν την …πρόφαση, γιατί η αλήθεια είναι πως σταμάτησαν γιατί …δεν εφαρμοζόταν η νομοθεσία για τα δημοτικά έργα.

Και η Δημοτική Αρχή – η κάθε Δημοτική Αρχή – είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟ.

Δεύτερον: Ο αναπληρωτής δήμαρχος κ. Λυκούδης ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε η Δημοτική Αρχή την υποχρέωση για εναλλακτική διαχείριση -ανακύκλωση των μπαζών. Όμως τα γεγονότα τον διαψεύδουν. Πριν λίγους μήνες ο Δήμος έκανε διαγωνισμό για την εναλλακτική διαχείριση -ανακύκλωση των μπαζών από τις κατεδαφίσεις κτιρίων στο Ληξούρι στην περιοχή του Αγίου Αντωνίου.

Τρίτον: Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΜΠΑΖΩΝ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ (ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΛΛΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΕΡΓΩΝ) ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΔΟΧΟΥ (σημείο 2 στ και των τριών συμβάσεων). Άρα, αν δεν εφαρμόζεται η συμβατική υποχρέωση των εργολάβων ευθύνη έχει η Δημοτική Αρχή που όχι μόνο δεν απαιτεί την εναλλακτική διαχείριση –ανακύκλωση των μπαζών αλλά που εμμέσως πλην σαφώς …απαιτεί την παράβαση του νόμου και με επί πλέον έκνομη ενέργεια της προσπόριση παράνομου οικονομικού οφέλους από τους εργολάβους.

4ον) Ο κ. Αναπληρωτής δήμαρχος ισχυρίζεται ότι κανένα από τα τρία έργα δεν έχει σταματήσει λόγω προβλημάτων με τους εργολάβους.

Κι όμως! Το έργο της παραλίας τον διαψεύδει. Παρ’ ότι ο υπεργολάβος για δικούς του λόγους παράτησε το έργο, ο εργολάβος που πήρε την δημοπρασία ξεκίνησε χθες το έργο! Ο άνθρωπος απ’ ότι μαθαίνουμε, νοίκιασε ειδικό μηχάνημα για την διαχείριση των μπαζών από την Καλαμάτα και ήδη από χθες δουλεύει στο εργοτάξιο.

Αντίθετα στο έργο της οδού Βαλλιάνου εκτός από τις λαμαρίνες δεν έχει πέσει ούτε μία τσαπιά ενώ θάπρεπε νάχει ξεκινήσει εδώ και τρεις μήνες από τις 8/9/2016. Ενώ για το έργο της πλατείας …ας μην το συζητάμε.

Από χθες η απορία είναι στα χείλη όλων: Αν το πρόβλημα είναι μόνο τα μπάζα όπως διατείνεται ο κ. Λυκούδης γιατί βρήκε λύση Ο ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ και ξεκίνησε το έργο και όχι οι άλλοι δύο;

5ον) Ο Αναπληρωτής δήμαρχος κατ’επανάληψη έχει διαβεβαιώσει ότι και τα τρία έργα έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και τα λεφτά είναι κατατεθειμένα σε τραπεζικό λογαριασμό. Και όμως από τις 26/10 ο «Η» αποκάλυψε την απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης σύμφωνα με την οποία και τα τρία έργα τουλάχιστον για το 2016 έχουν ….ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ. Έκτοτε καμία διάψευση δεν έχει γίνει και κανένας λογαριασμός δεν έχει πληρωθεί.

6ον) Με την περιβόητη καταγγελία των πολιτών αποκαλύφθηκε με χρονική ακρίβεια που εκπλήσσει (άραγε πόσοι γνώριζαν αυτές «τις λεπτομέρειες»;) ότι συγκεκριμένη ημέρα (Σάββατο 15-10-2016) δούλευε στο έργο μηχάνημα χωρίς ασφάλεια και ο χειριστής εργαζόταν χωρίς να έχει το απαιτούμενο δίπλωμα και επί πλέον μαζί με τους απασχολούμενους εργάτες δεν ήταν καν ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ.

Και το κορυφαίο όλων: Το Έργο της Πλατείας (άραγε και τα άλλα δύο;) ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ.

Και με αφορμή αυτή την «λεπτομέρεια» μήπως αποκαλύπτεται η ταυτότητα του συντάκτη της καταγγελίας;

7ον) Αφήσαμε τελευταίο το ζήτημα της μετεγκατάστασης των περιπτέρων (πλατείας και παραλίας) που είναι ΔΙΧΩΣ ΚΑΜΙΑ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ θέμα που η Δημοτική Αρχή φέρει ακεραία την ευθύνη. Η περιβόητη καταγγελία άλλωστε δεν αναφέρει λέξη για τα περίπτερα.

Και όμως δυόμιση χρόνια από τις δημοπρασίες (15/7/2014 για την Παραλία και 5/8/2014 για την Πλατεία) η Δημοτική Αρχή όχι μόνο δεν έχει μεταφέρει τα περίπτερα αλλά …ακόμη παίρνει αποφάσεις για την μεταφορά τους, καθιστώντας το θέμα «ανέκδοτο».

ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΛΟΙΠΟΝ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΜΑ ΤΟΥΣ.

ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ απ’όλα όσα γίνονται είναι ένα.

ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΕΧΟΥΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΙΑ ΕΡΓΑ.

ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΕΟΝ ΣΙΓΟΥΡΟ ΔΥΣΤΥΧΩΣ, σύμφωνα με τις απλή λογική, τις συμβατικές υποχρεώσεις αναδόχων και Δήμου και την ανύπαρκτη χρηματοδότηση, είναι πως ΚΑΝΕΝΑ ΕΚ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ (…ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ) ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ.

Μακάρι, και το λέμε μέσα από την καρδιά μας, να διαψευστούμε και η Δημοτική Αρχή να έχει πράγματι το «μαγικό ραβδάκι» ή …plan B όπως θέλει να λέει ο αναπληρωτής δήμαρχος κ. Λυκούδης και τα έργα να ολοκληρωθούν πριν την ερχόμενη τουριστική περίοδο, όπως είναι η δέσμευση.

Κύριοι, αποδείξτε στην πράξη ότι έχετε δίκιο και αφήστε τις παιδαριώδεις δικαιολογίες και τα κλαψουρίσματα.

ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ, ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ.

Πρώτοι εμείς, απ’ αυτές εδώ τις στήλες, θα δώσουμε συγχαρητήρια στη Δημοτική Αρχή.

%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%af%ce%b1-5