Ικανοποίηση στην κυβέρνηση για το πακέτο των 72 δισ. Ε. Δεν προβλέπει μέτρα, πιο ελαστικοί όροι και από το ΕΣΠΑ

Η συμφωνία των «27» για το Ταμείο Ανάκαμψης στη Σύνοδο Κορυφής έφερε χαμόγελα στην κυβέρνηση, καθώς η Ελλάδα εξασφάλισε ένα συνολικό πακέτο το οποίο ξεπερνά τα 70 δισ. ευρώ, και μάλιστα χωρίς να προβλέπονται μέτρα.

Ενδεικτικές της ικανοποίησης που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι οι δηλώσεις τόσο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες, όσο και του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα και του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, από την Αθήνα.

Θετική ψήφο όμως στη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής δίνουν και οι αγορές, αφού μετά το deal των Βρυξελλών οι αποδόσεις των ομολόγων της Ελλάδας και των άλλων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου κινούνται πτωτικά. Την ίδια στιγμή, αναμενόμενο ήταν και το ανοδικό άνοιγμα του Χρηματιστηρίου.

Μητσοτάκης: Επιστρέφουμε με ένα συνολικό πακέτο το οποίο ξεπερνάει τα 70 δισ. ευρώ

«Επιστρέφουμε στην Αθήνα με ένα συνολικό πακέτο το οποίο ξεπερνάει τα 70 δισ. ευρώ, ένα μέγεθος πρωτοφανές για τη χώρα μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εξηγώντας «τη σημασία αυτού του συνολικού πακέτου των 72 περίπου δισεκατομμυρίων για την πατρίδα μας», ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι επιχορηγήσεις «από το πρόσθετο πρόγραμμα το οποίο εγκρίθηκε ουσιαστικά αντιστοιχούν περίπου σε ένα επιπλέον ΕΣΠΑ, κάτι παραπάνω από 19 δισεκατομμύρια στα οποία προστίθενται γύρω στα 12,5 δισεκατομμύρια σε δάνεια για να καταλήξουμε ξανά στο τελικό ποσό των 32 δισ., για το οποίο είχε γίνει και πολύς λόγος πριν από δύο μήνες».

«Τα χρήματα αυτά θα εκταμιεύονται, τελικά, με όρους οι οποίοι θα είναι πιο ευέλικτοι από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ», σημείωσε ο Πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας μεταξύ άλλων ότι «έχουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε από αυτό το πλαίσιο δαπάνες οι οποίες έχουν ήδη γίνει από το Φεβρουάριο του 2020».

Σε ό,τι αφορά το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η χώρα πέτυχε δύο πράγματα: «Πρώτον, την αύξηση των πόρων που η Ελλάδα θα πάρει από το Ταμείο Συνοχής και παράλληλα, για τους αγρότες μας, παραμένουν σταθεροί οι πόροι από την Κοινή Αγροτική Πολιτική».

«Έχουμε, λοιπόν, τα εργαλεία, έχουμε το σχέδιο, ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να σκορπίσουμε τα χρήματα με την ανεμελιά του νεόπλουτου. Θα εργαστούμε με ευθύνη, με σύνεση. Θα παρουσιάσουμε σύντομα ένα αναλυτικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα μεταμορφώσει τη χώρα», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι μία μεγάλη, μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη, να κάνει ένα μεγάλο άλμα μπροστά. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να την αφήσουμε ανεκμετάλλευτη», ανέφερε ο Πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες.

Ενόψει της κατάθεσης του συνολικού σχεδίου στην Κομισιόν στις 15 Οκτωβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα οριστικοποιήσει τις προτεραιότητες του νέου εθνικού σχεδίου λαμβάνοντας υπόψη το σχέδιο της Επιτροπής Πισσαρίδη και τις προτάσεις των κομμάτων. «Αυτή η συζήτηση είναι μία συζήτηση η οποία αφορά συνολικά το πολιτικό σύστημα», τόνισε.


Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει για τη συνέντευξη Τύπου / Φωτογραφία: Intimenews

Πέτσας: Είναι μια ιστορική ημέρα, μια εθνική επιτυχία

«Είναι μια ιστορική ημέρα, μια εθνική επιτυχία και μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα εφόσον επενδύσουμε τα χρήματα αυτά για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα». Αυτό τόνισε μετά τη συμφωνία των 27 ηγετών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης ο Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε σχετική ερώτηση που του έγινε για τη μείωση των επιχορηγήσεων, είπε ότι απλώς άλλαξε η αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, «αλλά το ποσό για την Ελλάδα είναι τελικά μεγαλύτερο». Συμπλήρωσε δε ότι πρόκειται για ένα ισορροπημένο πακέτο με τους αναγκαίους συμβιβασμούς και πως η Ελλάδα έπαιξε εποικοδομητικό ρόλο αυτές τις 5 ημέρες των διαπραγματεύσεων προκειμένου να επέλθει συμβιβασμός.

Εν συνεχεία ο Στέλιος Πέτσας τόνισε για πρώτη φορά θα υπάρξει χρηματοδότηση με κοινό μηχανισμό, κάτι που όπως είπε αποτελεί βήμα και προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση (δείτε εδώ τι περιλαμβάνει η ιστορική συμφωνία της ΕΕ).

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε τις αιτιάσεις περί νέου μνημονίου, λέγοντας ότι οι κανόνες είναι κοινοί για όλους τους εταίρους και δεν υπάρχει βέτο στις εκταμιεύσεις. «Όχι κάτι μνημονιακό αλλά κάτι με κανόνες», τόνισε και πρόσθεσε ότι -αν και ακόμη μένει να διευκρινιστεί, τα πρώτα χρήματα θα φτάσουν στην Ελλάδα εντός του 2020 και θα χρηματοδοτηθούν δαπάνες που έγιναν ήδη για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Σταϊκούρας για Ταμείο Ανάκαμψης: Τα λεφτά δεν συνδέονται με μέτρα

«Για πρώτη φορά δεν ισχύουν δημοσιονομικοί όροι, μιλάμε για μεγάλη ένεση ρευστότητας στην Ευρώπη και την Ελλάδα που συμπεριλαμβάνεται. Καλή μέρα για την Ευρώπη και πολύ καλή μέρα για την Ελλάδα»,δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών,Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας την απόφαση της Συνόδου Κορυφής.

Ο υπουργός εξήγησε ότι η Ελλάδα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και των επιχορηγήσεων θα λάβει συνολικά περίπου 70 δις ευρώ και ξεκαθάρισε ότι «δεν συνδέονται με μέτρα τα λεφτά».

Για τον τρόπο που θα διανεμηθούν τα χρήματα , είπε πως η εκμετάλλευση των πόρων θα γίνει «με την εμπειρία του παρελθόντος και νέους μηχανισμούς» και σημείωσε πως το σχέδιο της Ελλάδας για την αποδοχή και την εκταμίευση θα είναι έτοιμο στα μέσα Οκτωβρίου, συμπληρώνοντας πως «τα σχέδια όλων των χωρών θα περνούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Και στο ΕΣΠΑ δεν κάνουμε ό,τι θέλουμε», σχολίασε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Για τις φορολογικές δηλώσεις είπε ότι αν και έχει δοθεί παράταση για την υποβολή τους μέχρι τα μέσα Ιουλίου, «έχουμε μια ιδιαίτερη κατάσταση» και «θα συνεκτιμηθεί η κατάσταση», για τη λήψη αποφάσεων.

Διευκρίνισε, πάντως ότι, «οι δόσεις θα παραμείνουν οκτώ, αν δοθεί παράταση, αλλά πιθανόν ο πολίτης να δώσει δύο δόσεις τον Αύγουστο».

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «υπάρχουν μειώσεις φόρων με μόνιμο και παροδικό χαρακτήρα», αλλά «με το τέλος της υγειονομικής κρίσης και όχι φέτος, θα υπάρξουν πιο μόνιμα μέτρα φοροελαφρύνσεων».


Οι ανακοινώσεις για την επίτευξη της συμφωνίας των 27 για το Ταμείο Ανάκαμψης / Φωτογραφία: AP
Ανοδικό άνοιγμα στο Χρηματιστήριο μετά τη συμφωνία για το Tαμείο Ανάκαμψης

Ανοδικά κινήθηκε η αγορά στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο ακολουθώντας το θετικό κλίμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, στον απόηχο της συμφωνίας των Ευρωπαίων ηγετών για το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ το θετικό κλίμα ενισχύεται και από τις αισιόδοξες πληροφορίες για το φάρμακο κατά του Covid-19.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00, διαμορφώνεται στις 660,30 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,09%. Η αξία των συναλλαγών παρουσιάστηκε αυξημένη και ανήλθε στα 10,04 εκατ. ευρώ.

Νέα πτώση της απόδοσης των ομολόγων της Ελλάδας

Πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις των ομολόγων της Ελλάδας και των άλλων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου μετά τη συμφωνία των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες για το ταμείο ανάκαμψης.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου υποχωρεί στο 1,085%, σύμφωνα με στοιχεία του investing.com. Η απόδοση των ιταλικών κρατικών ομολόγων υποχώρησε στο 1,128% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου, όπως μεταδίδει το Reuters. H απόδοση του ισπανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε στο 0,338% που είναι επίσης το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο.

Οι αποδόσεις των γερμανικών, γαλλικών και ολλανδικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 1-2 μονάδες βάσης καθώς η ενίσχυση της διάθεσης για ρίσκο μετά τη συμφωνία στις Βρυξέλλες ώθησε τους επενδυτές να πωλήσουν τα θεωρούμενα πιο ασφαλή ομόλογα. Οι αγορές ενθαρρύνθηκαν όχι μόνο από το μέγεθος του ταμείου ανάκαμψης αλλά και από την επίδειξη αλληλεγγύης και κοινής ανάληψης χρέους από τις χώρες της ΕΕ, αναφέρει το Reuters.
Οι αγορές κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ, αλλά το μέλος του Εκτελεστικού  Συμβουλίου της, Ίζαμπελ Σνάμπελ, δήλωσε ότι οι αγορές μπορεί να αυξηθούν αργότερα, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα είναι πιθανόν να κάνει χρήση του συνολικού μεγέθους του προγράμματός της.

(iefimerida.gr)