Ισχυρό ψηφοδέλτιο – μεγάλη νίκη για ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Προς μεγάλη μου χαρά είδα ότι το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ στην Κεφαλονιά -Ιθάκη είναι πολύ ισχυρό. Είμαι βέβαιος, λοιπόν, ότι θα κερδίσει την πρωτιά στα νησιά μας. Η μονοεδρική της Κεφαλονιάς – Ιθάκης θα γίνει κι αυτή ένα τμήμα της Μεγάλης πολιτικής Αλλαγής, που έρχεται στον τόπο μας, έπειτα από μια καταστροφική νέο-φιλελεύθερη διακυβέρνηση της «Μητσοτάκης Α.Ε.». Ο κ. Πρωθυπουργός που καταλαβαίνει ότι το πολιτικό εκκρεμές κινείται αντίστροφα, ιδιαίτερα μετά την εθνική τραγωδία στα Τέμπη, έχει αρχίσει ήδη να διακινεί ατάκες και ψευδο-διλήμματα, άνευ λόγου και ουσίας.

Η πρόσφατη επίσκεψη του στο Νταβός είχε πενιχρά αποτελέσματα, πλην όμως εκεί ακούσαμε για πρώτη φορά την πραγματική αντίθεση της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης. Είπε λοιπόν ο Κ. Μητσοτάκης ότι η αντίθεση σήμερα «δεν είναι κεντροδεξιά vs κεντροαριστεράς, αλλά είναι μεταξύ του πολιτικού πραγματισμού και της λειτουργικής Δημοκρατίας εναντίον αυτών που υπόσχονται το φεγγάρι»!

Έχουμε μπροστά μας την φιλοσοφία της «Μητσοτάκης Α.Ε.» σε όλη της τη διάσταση. Λειτουργική -λέει-Δημοκρατία. Με παρακολουθήσεις και «επισυνδέσεις νόμιμες» πολιτικών, δημοσιογράφων, στρατιωτικών, ακόμη και συγγενικών προσώπων; Αυτή είναι μια άλλη σύγχρονη όψη του πραγματισμού που θα την ζήλευαν και ο Φράνσις Φουκουγιάμα (το τέλος της Ιστορίας), ο Άλβιν Τόφλερ (το τρίτο κύμα) και ο Ουμπέρτο Έκο (Το όνομα του ρόδου). Οταν ο «πολιτικός πραγματισμός» ξεπερνάει τις πάγιες ηθικές πολιτικές αξίες της Δημοκρατίας την μετατρέπει τελικά, κατά περίσταση, σε Δημοκρατουρία! Το Δίκαιο υποκαθίσταται από μια μικρή ομάδα στελεχών γύρω από τον αρχηγό του κόμματος, κολλημένων κυριολεκτικά στις πολυθρόνες της κομματικής και πολιτικής εξουσίας. Αυτό, όμως, δεν είναι το κράτος Δικαίου, το σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, όπως το ονειρεύτηκαν οι προπάτορες, οι ιδρυτές της Ευρωπαϊκής Οικοδόμησης. Ο δρόμος προς τις εκλογές δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, παραδέχθηκε άλλωστε και ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης. Θα έχει αναταράξεις, είπε. Δεν διευκρίνισε, βέβαια, ακριβώς το νόημα της προφητείας του. Πολλοί υπέθεσαν ότι αυτές οι αναταράξεις αφορούν το πολιτικό μέλλον του, όταν δει ότι έχασε τις πρώτες εκλογές. Στην διάρκεια της επίσκεψής του στην χώρα του ανατέλλοντος Ηλίου (Ιαπωνία) είπε αμήχανα ότι «θα γίνουν κάποιες εκλογές μετά το Πάσχα»..! Κάποιες εκλογές; Αυτά έλεγε την δεκαετία του ’60 ο πρωθυπουργός της Αϊτής Ντυβαλιέ (ο περίφημος παπα – Ντοκ) στους ιθαγενείς. Οι κάτοικοι της Αϊτής όμως προτίμησαν στις εκλογές να υπερψηφίσουν εκείνους που τους έταξαν το φεγγάρι… Οι Έλληνες πολίτες θα ψηφίσουν στις εκλογές που έρχονται, όποτε τελικά διεξαχθούν, τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για εκατό διαφορετικούς λόγους τον εξής ένα: Την ποιότητα ζωής και Δημοκρατίας της «Μητσοτάκης Α.Ε.» την είδαν. Ήρθε η ώρα λοιπόν της Μεγάλης Πολιτικής Αλλαγής, της δημοκρατικής προοδευτικής διακυβέρνησης. Αυτό προϋποθέτει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την πρώτη Κυριακή.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ως Πρωθυπουργός της επόμενης ημέρας των εκλογών, είμαστε βέβαιοι ότι θα κατορθώσει να σχηματίσει ισχυρή κυβέρνηση της Κυβερνώσας Αριστεράς, βασισμένη σε στέρεους άξονες και με όραμα ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, για την Ελλάδα του ΑΥΡΙΟ.

 

* Διευθυντής της Ομογενειακής Εφημερίδας «Φωνή των Αποδήμων» (1980 – 2015).

Επίτιμο μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος των Η.Π.Α. και Τακτικό Μέλος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.