Ιόνιο: Πωλούνται νησιά σε… τιμή ευκαιρίας – Η γραφειοκρατία και οι δυσκολίες για τους επίδοξους αγοραστές Οι περιπτώσεις του Σκορπιού, της Οξείας και των Εχινάδων

Μείωση που μπορεί να ανέλθει ακόμα και σε έως 60%, συγκριτικά με τις τιμές που ίσχυαν πριν από την οικονομική κρίση, μπορεί να εξασφαλίσει σήμερα ένας ενδιαφερόμενος αγοραστής ιδιωτικού νησιού.

Αυτό αναφέρουν στην «Καθημερινή» μεσίτες που παρακολουθούν στενά τη συγκεκριμένη αγορά, τονίζοντας ότι η οικονομική κρίση και η αύξηση της φορολογίας έχουν οδηγήσει αρκετούς πωλητές-ιδιοκτήτες στη σημαντική μείωση των απαιτήσεών τους, κατά τουλάχιστον 30%.

Το ποσοστό αυτό μπορεί ακόμα και να διπλασιαστεί έπειτα από τις σχετικές διαπραγματεύσεις, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχής ολοκλήρωση μιας συναλλαγής.

Αλλωστε, οι πωλητές είναι κατά κανόνα κληρονόμοι των εν λόγω ιδιοκτησιών, χωρίς την οικονομική επιφάνεια που ίσως θα περίμενε κανείς.

Ωστόσο, παρά τη σημαντική αυτή πτώση, οι συναλλαγές τέτοιων ακινήτων παραμένουν μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2013 μέχρι σήμερα και παρά τα όσα ακούγονται κατά καιρούς, δεν έχει επιβεβαιωθεί κάποια νέα αγοραπωλησία ιδιωτικού νησιού.

Ακόμα και οι συναλλαγές του 2013, με πιο προβεβλημένες την πώληση της Οξειάς στον τέως εμίρη του Κατάρ ή του Σκορπιού στην Εκατερίνα Ριμπολόβλεβα, κόρη του ομώνυμου Ρώσου μεγιστάνα, έγιναν με σημαντική έκπτωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό τίμημα για το άλλοτε νησί του Αριστοτέλη Ωνάση (περιλαμβάνει και το γειτονικό νησάκι Σπάρτη, το οποίο χρησιμοποιείται για την τροφοδότηση του Σκορπιού με ρεύμα) ανήλθε σε 117 εκατ. ευρώ, όταν μόλις το 2008 φημολογείται ότι είχε κατατεθεί προσφορά που ξεπερνούσε τα 200 εκατ. ευρώ, η οποία και είχε απορριφθεί από την Αθηνά Ωνάση.

Αντίστοιχα, η ζητούμενη τιμή για την Οξειά, που βρίσκεται στο σύμπλεγμα των Εχινάδων Νήσων, δεν είχε ξεπεράσει τα 5 εκατ. ευρώ, από 7 εκατ. ευρώ αρχικά.

Το μεγαλύτερο ιδιωτικό νησί προς πώληση είναι ο Πεταλάς, που βρίσκεται στο σύμπλεγμα των Εχινάδων Νήσων στο Ιόνιο Πέλαγος. Πρόκειται για νησί 5.400 στρεμμάτων, με τιμή πώλησης περίπου 40 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το μεσιτικό γραφείο που προωθεί την πώλησή του, ο Πεταλάς θεωρείται ιδανικό νησί για την ανάπτυξη ενός πολυτελούς τουριστικού θερέτρου. Προς πώληση είναι και η νήσος Σοφία, επίσης στις Εχινάδες, αντί ποσού της τάξεως των 5 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο είναι σημαντικές οι δυσκολίες αρκετών νησιών στο σύμπλεγμα των Εχινάδων Νήσων στο Ιόνιο.

Η περιοχή έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης Νatura 2000, βάσει του οποίου αρκετά σημεία τους προστατεύονται και δεν επιτρέπεται καμία παρέμβαση. Σημειωτέον ότι όλα τα εν λόγω πιστοποιητικά μπορεί να απαιτήσουν έως και 12 μήνες προκειμένου να εκδοθούν.

Η Οξειά

Σε πολλές περιπτώσεις, δυσεπίλυτα είναι και τα πολεοδομικά εμπόδια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της Οξειάς, που πωλήθηκε στη βασιλική οικογένεια του Κατάρ ως ιδανική για επενδύσεις τουριστικών και πολιτιστικών υποδομών ευρείας κλίμακας (γινόταν λόγος για επενδυτικό πρόγραμμα της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ). Το νησί, όπως και όλο το σύμπλεγμα των Εχινάδων (βρίσκεται έναντι του Αστακού της Αιτωλοακαρνανίας), έχει ενταχθεί στο καθεστώς προστασίας Natura 2000, κάτι που σημαίνει ότι το μόνο που επιτρέπεται να οικοδομηθεί είναι κατοικίες αγροτικού χαρακτήρα έως 80 τ.μ. Ωστόσο, στην περίπτωση της Οξειάς, των 4.220 στρεμμάτων και μετά την ψήφιση του νέου χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό, υπάρχει η αισιοδοξία ότι είναι εφικτή η ανέγερση κτισμάτων της τάξεως των 80.000 τ.μ., εφόσον επιτευχθούν η ένταξη του έργου στο καθεστώς αδειοδότησης των στρατηγικών επενδύσεων, η εκπόνηση Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) και εν συνεχεία η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Βάσει της μέχρι σήμερα εμπειρίας, τα παραπάνω είναι πιθανό να απαιτήσουν ακόμα και 10 χρόνια έως ότου υλοποιηθούν.

Ο Σκορπιός

Πιο εύκολη φαντάζει η περίπτωση της ανάπλασης και ανάπτυξης του Σκορπιού, απέναντι από τη Λευκάδα. Εκεί δρομολογείται η ανάπτυξη πάνω από 20 πολυτελών κατοικιών επιφάνειας από 500 τ.μ. έως 1.200 τ.μ., σε συνδυασμό και με τις σχετικές συμπληρωματικές χρήσεις, όπως εστιατόρια, σπα και αθλητικές εγκαταστάσεις. Πρόκειται για επένδυση της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ, η οποία σύντομα αναμένεται να περάσει το «κατώφλι» της διυπουργικής επιτροπής στρατηγικών επενδύσεων, που εξετάζει την ένταξη επενδυτικών σχεδίων στον νόμο περί «fast track». Επένδυση 80 εκατ. ευρώ επιχειρούν να πραγματοποιήσουν ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 στο νησάκι του Αλατά στη Μαγνησία (νότιο Πήλιο) οι επενδυτές της United Five Development. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι το νησί είναι οριακά κάτω από τα 500 στρέμματα (493 στρέμματα), που είναι το ελάχιστο απαιτούμενο όριο για την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών. Πρόσφατα, δημοτικοί φορείς της περιοχής ζήτησαν τη συνδρομή της κυβέρνησης, προκειμένου να γίνει επαναχάραξη του νησιού και να ξεπεραστεί το πρόβλημα.