Κάλλιο αργά παρά ποτέ

Γράφει ο ΠANAΓHΣ METAΞATOΣ
Πρόεδρος Eνωσης Aγροτουρισμού Iονίου, Aντιπρόεδρος ΣEAΓE, Mέλος Δ.Σ. ΣEEΔΔE, Kαθηγητής της Mεθόδου SILVA

Τώρα με την πανδημία συνειδητοποιήσαμε κάποιες αλήθειες που έχουν ειπωθεί από πολύ παλιά, αλλά η ανθρώπινη ανάγκη να κυριαρχήσει στα 3 πρώτα κέντρα συνειδητότητας που η εξελικτική πυραμίδα του ανθρώπου άρχισε να εντοπίζει, τις είχε παραγκωνίσει.

Η διαρκής αναζήτηση της κάλυψης (ικανοποίησης) των αισθήσεων της, επιτυχίας, της ασφάλειας, της δύναμης(εξουσίας) αποπροσανατόλιζε τους περισσότερους από την ουσιαστική αυτοπραγμάτωση τους, που θα τους οδηγούσαν τα επόμενα εξελικτικά τους βήματα της αφθονίας και της αγάπης χωρίς όρους.

Η επιτυχία που δεν συνοδευόταν από ισορροπία και δεν ακολουθείτο από την αρμονία που έδινε χαρά στην ψυχή, μετατρεπόταν σε απληστία, ανταγωνισμό, ιδιοτέλεια, εκμετάλευση, ατομισμό με κυρίαρχο σύνθημα: Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα… ή Το δίκιο του ισχυρού.

Το κόστος της «επιτυχίας» μεγάλο. Το φυσικό σώμα «τεντώνεται» στα όρια του με τις ακραίες συμπεριφορές και επιδιώξεις του κατόχου του. Η πρώτη συνέπεια αυτής της υπερπροσπάθειας, που δυστυχώς επιβραβεύεται.

* Στο σχολείο (εκπαίδευση). Ο πρώτος παίρνει όλα τα βραβεία.

* Στην οικογένεια (το καλό παιδί).

* Στην κοινωνία (το άτομο παράδειγμα).

Είναι το ΣΤΡΕΣ.

Δεν μπορούσαν στην αρχή οι άνθρωποι να καταλάβουν πώς ένας τόσος σπουδαίος μηχανισμός προστασίας του σώματος να καταλήγει τόσο αυτοκαταστροφικός. Πήρε χρόνο στους επιστήμονες να αντιληφθούν την διαφορά και τις επιδράσεις του χρόνιου στρες από το στιγμιαίο (εμφανές, σύντομο και ιδιαίτερα έντονο).

Τι προκαλούσε το ένα και τι το άλλο;

Πώς γίνεται να είναι πιο επιζήμιο το «παθητικό» στρες που προκαλείται από μια επίμονη αρνητική σκέψη αγωνίας, φόβου, ιδέας από μια σωματική καταπόνηση (σκληρή εργασία, στέρηση κ.λπ.)

Πώς γίνεται το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού που η φύση δημιούργησε για την προστασία και αποκατάσταση (επαναφορά) στην υγεία, να είναι αυτό που να «επαναστατεί» και να προκαλεί σοβαρές βλάβες που το ίδιο «αρνείται» να διορθώσει.

Πώς γίνεται όταν υπερσιτίζεται το άτομο, αλλάζει την ισορροπία του βάρους του και ενώ παίρνει περισσότερη ενέργεια (θερμίδες), έχει μειωμένη αντοχή, χρήση και η αποθήκευση της (λίπος), αντί να έχει προστατευτικό ρόλο, να θεωρείται ένοχο για το 80% των προβλημάτων υγείας του.

Στο εργαστήριο μόλις μείωναν την τροφή των πειραματόζωων (ποντίκια) στο μισό, ζούσαν διπλάσιο χρόνο. Ενώ όταν την διπλασίαζαν, ζούσαν υποδιπλάσιο. Το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους. Οι υπέρβαροι ζουν σημαντικά λιγότερο.

Πολλά βιβλία έχουν γραφεί για όλα αυτά και χιλιάδες έρευνες τα τελευταία 70 χρόνια έδειξαν τις αιτίες που δημιούργησαν όλα αυτά τα φαινόμενα.

Η αντίφαση όμως παρέμενε. Η λογική δεν «έδινε» επαρκείς εξηγήσεις, αντίθετα συνέχιζαν οι άνθρωποι να αναπτύσσουν με πολλούς τρόπους την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του αριστερού εγκεφάλου (επί μέρους) ή συνειδητού τους τρόπου σκέψης – ανάλυσης και αμελούσαν ή αγνοούσαν την ολιστική τους αντίληψη, την θεική τους φαντασία και διαίσθηση – διόραση, σύνθεση, ενότητα, ολότητα.

Εκατό χρόνια πριν ο εφευρέτης του εγκεφαλογράφου ο ψυχίατρος Χανς Μπέργκεν ανακάλυψε και κατέγραψε την εγκεφαλική δραστηριότητα που εκφράζεται με παλμική δόνηση.(συχνότητα, παλμοί ανά δευτερόλεπτο).

Ανεκάλυψε τις 4 βασικές συχνότητες Β, Α, Θ και Δ και σε ποιες από αυτές λειτουργεί το συνειδητό και υποσυνείδητο του ατόμου (επίγνωση).

Το 1928 ο ίδιος επιστήμονας έκανε μια «ανατρεπτική» διαπίστωση – ανακάλυψη που αγνοήθηκε από το επιστημονικό κατεστημένο της εποχής.

Στις συχνότητες Α, Θ και λιγότερο Δ δραστηριοποιείται ο εγκέφαλος κατά 85% περίπου(γίνονται συνάψεις – επικοινωνία νευρώνων).

Στη συχνότητα Β (δράσης) το ποσοστό δραστηριότητος του εγκεφάλου μειώνεται στο 12-15%. Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλος δραστηριοποιείται κατά πολύ περισσότερο όταν το σώμα αδρανοποιείται. Φυσικά αυτό ήταν δύσκολο να γίνει αποδεκτό εκείνη την εποχή.

Την ανακάλυψη του Μπέργκεν θέλησε να επαληθεύσει το 1945 (μετά τον Β. Παγκ. Πόλ) ο Μεξικάνος Χοσέ Σίλβα καταγράφοντας την εγκεφαλική λειτουργία των 10 παιδιών του, των γειτόνων του και φίλων του στο Λαρέντο του Τέξας που ζούσε. Και την διεπίστωσε.

Το 1949 αφού είχε συγκεντρώσει με την έρευνα του συγκλονιστικά στοιχεία για την λειτουργία του εγκεφάλου, διαχώρισε τις λειτουργίες του αριστερού και δεξιού εγκεφάλου (το 1971 πήρε βραβείο Νόμπελ ο δρ. Σπέρρυ παρουσιάζοντας αυτά τα στοιχεία.)

Το ερώτημα πλέον για τον Σίλβα ήταν να βρεθεί ένας τρόπος να λειτουργεί ο εγκέφαλος στις συχνότητες Α και Θ χωρίς να χάνει την συνείδηση του, να μην κοιμάται δηλαδή όπως συμβαίνει με το 90% και περισσότερο των ανθρώπων. Τότε θα μπορούσε να χρησιμοποιεί όλες αυτές τις σπουδαίες συνθετικές κατά βάση λειτουργίες συνειδητά.

Του πήρε 21 χρόνια και το 1966 για πρώτη φορά παρουσίασε μια σειρά από νοητικές ασκήσεις (πρόγραμμα εκπαίδευσης) που το ονόμασε MIND CONTROL και αργότερα Μέθοδο Σίλβα και μέσα σε λίγα μαθήματα (2 Σαββατοκύριακα) πέτυχε οι εκπαιδευόμενοι να διατηρούν την συνειδητή σκέψη τους στις συχνότητες Α και Θ.

Αυτό έφερνε τεράστιες αλλαγές στην συμπεριφορά του ατόμου, αφού μπορούσε να χρησιμοποιεί ταυτόχρονα και τις σπουδαίες λειτουργίες του δεξιού ημισφαιρίου (διαίσθηση, διόραση, ολιστική εκτίμηση, φαντασία κ.λπ.). Μπορούσε να ξεπερνά με επιτυχία μια σειρά από προβλήματα που δημιουργούντο από το στρες. Το πλέον σημαντικό όμως ήταν ότι το άτομο αποκτούσε εκείνη την νοητική στάση που του επέτρεπε να αντιμετωπίζει ευκολότερα τις δυσκολίες της ζωής, να βρίσκει τις ιδανικές λύσεις στα προβλήματα και στα σχέδια του, να ενισχύει το ανοσοποιητικό του σύστημα και να παραμένει υγιής.

Στους νέους ανθρώπους η εκπαίδευση αυτή λειτούργησε καταλυτικά. Οι επιδόσεις στην εκπαίδευση ήταν πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο (οι νέοι έχουν σπουδαίο πλεονέκτημα από την οργανωμένη χρήση της φαντασίας τους και την απεριόριστη αξιοποίηση της μνήμης τους. Είναι σαν να συνδέεσαι ξαφνικά με μια ανώτερη ευφυΐα και να σε κατευθύνει.

Πενήντα χρόνια μετά η Μέθοδος Σίλβα έχει αναγνωριστεί από την σύγχρονη επιστημονική έρευνα, ο ίδιος προτάθηκε για βραβείο Νόμπελ, διδάσκεται σε 150 χώρες σε 48 διαφορετικές γλώσσες, σε 62 Πανεπιστήμια, έχουν γραφεί πάνω από 150 βιβλία που έχουν πουλήσει πάνω από 20 εκατό, αντίτυπα και άλλα πολλά.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ… που έλεγε και η μάνα μου.

Μπείτε στο site μας Μetaxatoseminars, Method Silva Greece και δείτε ένα ΔΩΡΕΑΝ webinar.

Σας εύχομαι όλο και Καλύτερα.