«Κάτω τα χέρια από την ασφάλιση. Oλοι και όλες στην απεργιακή συγκέντρωση»

Ο πρόεδρος του ΕΚΚΙ Γ. Γαβρίλης

Oλοι και όλες στην απεργιακή συγκέντρωση του ΕΚΚΙ στις 18 Φλεβάρη και ώρα 10.30 π.μ. «Κάτω τα χέρια από την ασφάλιση δεν είναι για παζάρια και για διάλυση».

Αυτά τονίζει σε ανακοίνωση του το Εργατικό Κέντρο, η οποία έχει ως εξής:

Η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιώντας την πολιτική της Ε.Ε. και υπηρετώντας τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου, της εργοδοσίας, τις απαιτήσεις του ΣΕΒ, φέρνει για ψήφιση νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Ο νόμος Κατρούγκαλου όχι μόνο δεν καταργείται, όπως υποσχόταν προεκλογικά η ΝΔ, αλλά ενισχύεται και θωρακίζεται νομικά ως νόμος “Κατρούγκαλου-Βρούτση” πλέον.

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το κράτος και η εργοδοσία απαλλάσσονται οριστικά από το “κόστος” της ασφάλισης, η οποία θα ιδιωτικοποιηθεί με κύριο χαρακτηριστικό και στόχο οι εργαζόμενοι να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές χωρίς να ξέρουν άν και πότε θα βγουν στη σύνταξη, να μετατραπούν δηλαδή σε πελάτες-επενδυτές, έρμαια του χρηματιστηριακού τζόγου, όπου θα παίζονται οι κόποι μιάς ζωής.

Το ασφαλιστικό όμως δεν αφορά μόνο τις συντάξεις αλλά όλη μας τη ζωή. Τις ιατρικές εξετάσεις, τα φάρμακα μας, τα εμβόλια του μικρού παιδιού, το επίδομα ασθενείας, τις παροχές υγείας-πρόνοιας, την προστασία μας απέναντι στον επαγγελματικό κίνδυνο και τις επαγγελματικές ασθένειες, την προστασία της μητρότητας με επιδόματα κυοφορίας και λοχείας, το επίδομα ανεργίας μας κλπ.

Με τον νέο νόμο τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης πάνε στα 67 για όλους, άντρες και γυναίκες (ή 62 με 40 χρόνια ασφάλισης, δηλαδή 12.000 ένσημα!!!).

Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ με τα 7 δις αποθεματικά του, ώστε μέσω του 3ου πυλώνα να καταργηθεί και να ανοίξει ο δρόμος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης.

Καταργείται αμετάκλητα η 13η και 14η σύνταξη που περικόπηκε με τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους (2010–2012) και κόβεται το ετήσιο επίδομα που βάφτιζαν “13η σύνταξη”, που σημαίνει ετήσια μείωση 500 ευρώ άμεσα για μεγάλο μέρος συνταξιούχων.

Στο στόχαστρο ξαναμπαίνουν τα Βαρέα.

Εφαρμόζονται χωρίς καμία αλλαγή, οι μειώσεις στις επικουρικές, περίπου 50%, καθώς και στο εφάπαξ, όπου αθροιστικά ξεπέρασαν το 40%. Στον κρατικό προϋπολογισμό οι περικοπές του ΕΤΕΑΕΠ ξεπερνούν τα 71 εκ. ευρώ και στον ΕΦΚΑ τα 150 εκ. ευρώ!

Η κρατική εγγύηση περιορίζεται μόνο στα 345 ευρώ της “εθνικής σύνταξης”.

Διατηρούνται τα εξευτελιστικά ποσοστά αναπλήρωσης του ν. Κατρούγκαλου (ν. 4387/ 16).

Διατηρείται η διαχρονική λεηλασία στα Ασφαλιστικά Ταμεία (80 δις) ενώ καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για επιστροφή των κλεμμένων. Μόνο με το PSI των Σαμαρά-Βενιζέλου και το κούρεμα των ταμείων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κλάπηκαν 17,5 δις.

Η κυβέρνηση στην αντιασφαλιστική της επίθεση βρήκε πρόθυμο σύμμαχο, εκτός από τον ΣΕΒ, και τη γνωστή “συνδικαλιστική μαφία” της ΓΣΕΕ. Ο πρόεδρος της, ο γνωστός Παναγόπουλος δήλωσε πως “το νέο ασφαλιστικό έχει και θετικές πλευρές” και πως “δεν είναι λόγος για να απεργήσουμε”!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Ας αναλογιστούμε σήμερα τις πραγματικές, σύγχρονες ανάγκες μας!

Είναι δίκαιο και ρεαλιστικό το αίτημα του ΠΑΜΕ για άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου, για Δημόσια κι Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, για αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία και Πρόνοια, για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, των μνημονιακών αντιασφαλιστικών νόμων που αύξησαν τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση, για επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, για κατώτερη σύνταξη στο 80% του μισθού, για καμία σύνταξη κάτω από τα 600 ευρώ, για πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Η Διοίκηση του ΕΚΚΙ

Ο πρόεδρος

Γ. ΓΑΒΡΙΛΗΣ

Ο γεν. γραμματεάς

Γ. ΒΑΛΕΝΤΗΣ