Κέντρο Υγείας Ιθάκης: Απάντηση στις ελλείψεις προσωπικού είναι οι προσλήψεις, λέει η ΑΔΕΔΥ

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ επανέρχεται στα προβλήματα που προκύπτουν εξαιτίας της υποστελέχωσης του Κέντρου Υγείας Ιθάκης. Ένα από αυτά αφορά τα καθήκοντα που επωμίζεται το προσωπικό, που δεν αντιστοιχούν κανονικά στις αρμοδιότητες της ειδικότητας. Είναι ενδεικτικό πως ο παιδίατρος, στις εφημερίες του, εκτελεί χρέη γενικού γιατρού ή παθολόγου… Η λύση για το Κέντρο Υγείας Ιθάκης είναι να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, το οποίο δεν θα μετακινείται από το νησί προκειμένου να καλύπτει ανάγκες στην Κεφαλονιά ή αλλού και στο οποίο δεν θα ανατίθενται αλλότρια από την ειδικότητά του καθήκοντα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας το έργο των προκατόχων της ΝΔ – ΠΑΣΟΚ κλπ., εμμένει στο δρόμο των περικοπών και των αναδιαρθρώσεων, από κοινού με ΕΕ – ΟΟΣΑ – κεφάλαιο. Οδηγεί σε απαξίωση το επιστημονικό δυναμικό, μέσα από την ελαστικοποίηση, τη διαρκή κινητικότητα, την πολυχρέωση ταυτόχρονων ή και αλλότριων καθηκόντων. Διαμορφώνει ένα επικίνδυνο και «ανθυγιεινό» περιβάλλον για τα λαϊκά στρώματα που ασθενούν ενώ ανοίγει δρόμο στην ιδιωτική υγεία. Είναι ενδεικτικό πως την ώρα που η Ιθάκη βιώνει με ιδιαίτερο τρόπο την υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας, που φθάνει και ξεπερνά τα όρια του συναγερμού, κυβέρνηση – τοπική διοίκηση – μεγαλοπαράγοντες και ιδιώτες γιατροί, το καλοκαίρι που πέρασε, διοργάνωσαν φιέστες με τυμπανοκρουσίες για την ανάπτυξη του «τουρισμού υγείας» στο νησί!!!

Οι εξελίξεις με τη δίωξη των δύο βοηθών νοσηλευτριών του Νοσοκομείου στην Κεφαλονιά, που κατηγορούνται – άδικα και παράλογα – για έγκλημα εξ αμελείας, ακριβώς διότι οι αρχές θεωρούν πως πρέπει αυτές να λογοδοτήσουν για τις ελλείψεις του συστήματος υγείας, δείχνει το τι μπορεί να επακολουθήσει με το ιατρικό και λοιπό προσωπικό και στην Ιθάκη. Κυβερνώντες – διοικούντες (6η ΥΠΕ κα.) – κρατικές αρχές αποκεντρώνουν τις ευθύνες στο ελαστικοποιημένο και ελαχιστοποιημένο προσωπικό.

Ντροπή και αίσχος!!!

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ απαιτεί την στελέχωση του Κέντρου Υγείας Ιθάκης και όλων των δομών υγείας στο Νομό, ώστε να καλυφθεί σωστά και ολοκληρωμένα το σύνολο των αναγκών. Προειδοποιούμε τους αρμόδιους ότι οι ευθύνες τους είναι εγκληματικές!!!!

Δίνουμε το «παρών» στη στάση εργασίας που οργανώνουμε για το δημόσιο τη μέρα της δίκης των συναδέλφων βοηθών νοσηλευτριών (16/01/2019) και στην κινητοποίηση έξω από τα δικαστήρια Αργοστολίου, στις 11 πμ, απαιτώντας ικανοποίηση των αιτημάτων μας.

Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα, για την αθώωση των διωκόμενων συναδέλφων βοηθών νοσηλευτριών, για την ψυχική υγεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών!!

Παράσταση στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών και στο Διοικητή Νοσοκομείου, στο Αργοστόλι, πραγματοποιήθηκε από την ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ. Σε αυτήν συμμετείχαν, επίσης, συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΝΤ (ΕΛΜΕΚΙ, Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας), καθώς και αντιπροσωπεία από το σωματείο εργαζομένων του Νοσοκομείου. Στην παράσταση καταγγέλθηκε η άδικη και αυθαίρετη δικαστική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος δύο βοηθών νοσηλευτριών, μετακυλώντας σε αυτές την διαχρονική πολιτική ευθύνη των κυβερνώντων για την εγκληματική κατάσταση που διαμορφώνεται στην ψυχική υγεία. Η κατηγορία της υπαιτιότητας, από αμέλεια, για την αυτοκτονία ασθενούς που έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα, που διατυπώνεται σε βάρος των δύο συναδέλφων, κρύβει την πραγματική πολιτική αιτία του θανάτου.

Στο πλαίσιο των αποφάσεων της ΕΓ, αναδείχτηκαν η μη λειτουργία της ψυχιατρικής κλινικής, παρά το γεγονός ότι υπάρχει κατάλληλος χώρος και εξοπλισμό, η γενικευμένη υποστελέχωση σε γιατρούς, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, η ελαστικοποίηση των εργαζομένων. Η παραπομπή σε δίκη των δύο βοηθών νοσηλευτριών ανοίγει «τον ασκό του Αιόλου», για κάθε εργαζόμενο στο Νοσοκομείο και στο δημόσιο εν γένει.

Τόσο στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών όσο και στο Διοικητή του Νοσοκομείου, από τον οποίο ζητήθηκε να πάρει καθαρή θέση για το γεγονός, κατατέθηκαν και γραπτώς οι θέσεις και οι σχετικές αποφάσεις των συνδικάτων του Νομού.

Στη συνέχεια, έγινε εξόρμηση στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου, προκειμένου να ενημερωθούν οι συνάδελφοι και να οργανωθεί η στάση εργασίας που έχει αποφασισθεί για το δημόσιο στις 16 Γενάρη 11πμ με 2 μμ, τη μέρα της δίκης, με κάλεσμα για μαζική παρουσία συνάδελφων στα δικαστήρια Αργοστολίου.

Η ΕΓ ενημερώνει ότι θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει τις δράσεις που έχει αποφασίσει σε συντονισμό με τα σωματεία τοπικά και τις κεντρικές συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Είναι υπόθεση όλου του λαού στο Νομό μας να εκφράσει την αλληλεγγύη του στις συναδέλφους και να διεκδικήσει:

  •  Να διασφαλισθεί η ψυχική υγεία που έχει ανάγκη ο λαός μας, με κεντρική κρατική ευθύνη, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, με πλήρη κάλυψη σε υποδομές και προσωπικό.
  •  Να λειτουργήσει η ψυχιατρική κλινική και να στηριχθούν όλες οι υπόλοιπες δομές ψυχικής υγείας στο Νομό.

Αργοστόλι 03/01/2019

Ο Πρόεδρος

Δημήτρης Μαντζουράτος

Η Γραμματέας

Σοφία Μισαηλίδου