Και γραπτή κόντρα για τη Δημοτική Αστυνομία Θεόφιλος: «Ο δήμαρχος λέει ότι η Δημοτική Αστυνομία είναι μόνο …για να κόβει κλήσεις!»

Και γραπτή διαμάχη ξέσπασε μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου για την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας, μετά από την αντιπαράθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης.

Η παράταξη της «Ανεξάρτητης Ενωμένης Κεφαλονιάς» (επικεφαλής: Θεόφιλος Μιχαλάτος), ανακοίνωσε τα εξής:

Αργοστόλι, 14 Απριλίου 2016

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Αναπληρωτής Δήμαρχος, συνεχίζοντας την παράδοση μαθημάτων τοπικής αυτοδιοίκησης, μας ενημέρωσε ότι ο ρόλος της Δημοτικής Αστυνομίας είναι να κόβει …κλήσεις!

Αλήθεια, μελετώντας τις 29 αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας, αυτό κατάλαβε ο κ. Αναπληρωτής; οτι υπάρχει μόνο για να κόβει κλήσεις;

Oι Δήμοι δηλαδή που επανασυστήνουν τη Δημοτική Αστυνομία το κάνουν επειδή θέλουν να κόβουν κλήσεις; O Δήμος Ιεράπετρας, ο Δήμος Ηρακλείου, ο Δήμος Λάρισας και τόσοι άλλοι, σε αυτό αποσκοπούν;

Λυπούμαστε κ. Αναπληρωτά, αλλά θα πρέπει να σε ενημερώσουμε ότι οι Δημοτικοί Αστυνόμοι επιλέχθηκαν με βάση προκαθορισμένα προσόντα, πέρασαν ψυχομετρικά τεστ και παρακολούθησαν εξάμηνη εκπαίδευση μακριά από τον τόπο κατοικία τους …όχι πάντως για να κόβουν κλήσεις!

Η έλλειψη μη επαρκούς προσωπικού για την στελέχωση μιας υπηρεσίας, δεν είναι δικαιολογία για την μη επανασύσταση της. Oι υπηρεσίες στις οποίες μεταφέρατε τις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας είναι ήδη επιβαρυμένες με το δικό τους όγκο εργασίας.

Δυστυχώς προχωρήσατε στη λήψη μιας ακόμη απόφασης χωρίς να λάβετε υπόψη τις ανάγκες της τοπικής μας κοινωνίας, την αξιοποίηση των προσόντων του προσωπικού που έχετε στη διάθεσή σας και την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου.

οσον αφορά τη πρόσληψη προσωπικού για τα Σπήλαια με «ιδιωτικές» διαδικασίες και την ανάθεση της είσπραξης δημοτικών εσόδων σε μη δημοτικούς εισπράκτορες, πραγματικά αναρωτιόμαστε πώς όλοι οι άλλοι Δήμοι της Ελλάδος καταφέρνουν και λειτουργούν με τις προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες. Τελικά το ΑΣΕΠ, μόνο το Δήμο Κεφαλονιάς καθυστερεί;

Αντιθέτως με τις δικές σας προτιμήσεις, οφείλετε να γνωρίζετε, κύριοι της Δημοτικής Αρχής, ότι η επιλογή προσωπικού πρέπει να γίνεται με διαφάνεια και βασιζόμενη σε αξιοκρατικά κριτήρια. O Δήμος οφείλει να διασφαλίζει την ενότητα της τοπικής κοινωνίας και να προασπίζει την ίση μεταχείριση όλων των δημοτών.

Η Ανεξάρτητη Ενωμένη Κεφαλονιά θέλει να διαβεβαιώσει όλους τους Κεφαλονίτες και τις Κεφαλονίτισες ότι δεν θα σταματήσει να διεκδικεί το δικαίωμα της συμμετοχής τους στις θέσεις εργασίας του Δήμου Κεφαλονιάς. Oι μικροπολιτικές πρέπει επιτέλους να σταματήσουν.

Εκ του Γραφείου Τύπου

της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΚΕΦΑΛOΝΙΑΣ

ο Δήμος απάντησε τα ακόλουθα:

Θέμα: Απάντηση στην ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Ενωμένης Κεφαλονιάς

Σε απάντηση σημερινής ανακοίνωσης της Ανεξάρτητης Ενωμένης Κεφαλονιάς θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

Ε Η Δημοτική Αρχή στην εισήγησή της για την μη επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας κατέστησε σαφές ότι με 9 άτομα δεν δύναται να λειτουργήσει υπηρεσία δημοτικής αστυνομίας που να μπορεί να ασκήσει επαρκώς όλες τις αρμοδιότητες σε όλη την επικράτεια του Δήμου Κεφαλλονιάς. Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής είναι να τοποθετηθούν αυτά τα 9 άτομα σε άλλες υπηρεσίες του Δήμου διατηρώντας τις αρμοδιότητές τους και οι υπηρεσίες του Δήμου να αναλάβουν την άσκηση των αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας, μοντέλο που εφαρμόστηκε άλλωστε με εξαιρετική επιτυχία και την περσινή χρονιά. Και με γνώμονα πάντα την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών και την κατάλληλη αξιοποίηση όλου του διαθέσιμου προσωπικού.

Ζ Είναι ψευδές και παραπλανητικό αυτό που ισχυρίζεται ο κ. Μιχαλάτος ότι ο Αναπληρωτής Δήμαρχος υποστήριξε ότι ο ρόλος της Δημοτικής Αστυνομίας είναι να κόβει κλήσεις. Η πραγματικότητα είναι ότι ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Διονύσης Λυκούδης υπογράμμισε ότι η Δημοτική Αρχή δεν θα επανασυστήσει την Δημοτική Αστυνομία για να παραγοντίσει όπως έκαναν κάποιοι προηγούμενοι που έστελναν την Υπηρεσία να κόβει κλήσεις και από πίσω τις…έσβηναν!

Η O κ. Μιχαλάτος εξαντλώντας κάθε όριο λαικισμού υποστήριξε ότι θα πρέπει ο Δήμος να διεκδικήσει την πρόσληψη και άλλων δημοτικών αστυνομικών. Προφανώς ζει στον δικό του μικρόκοσμο, εκτός κι αν εσκεμμένα παραπληροφορεί, όταν γνωρίζει πως την εποχή του μνημονίου και του περιορισμού των προσλήψεων ο Δήμος δεν μπορεί να προσλάβει εργάτες καθαριότητας. Πολλώ δε μάλλον δημοτικούς αστυνομικούς…

Ι Σε ότι αφορά στα Σπήλαια, η μελέτη διαχείρισης και λειτουργίας που εγκρίθηκε με πρόταση της Δημοτικής Αρχής, προβλέπει δημόσιο, ανοιχτό και αδιάβλητο διαγωνισμό. Η άποψη της παράταξης Μιχαλάτου για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και μη χρηστική για την λειτουργία των σπηλαίων σε σύντομο χρονικό διάστημα όπως απαιτείται. Αυτό αποδείχθηκε από την συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο παρά την «θεατρινίστικη παράσταση» που έδωσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης. Θυμίζουμε επίσης την περσινή διαδικασία πρόσληψης εποχικών στον Δήμο μέσω ΑΣΕΠ, όταν ο Δήμος ζήτησε τις προσλήψεις τον Μάρτιο και του εγκρίθηκαν να τους πάρει στο τέλος καλοκαιριού όταν πλέον δεν τους χρειαζόταν! Εν ολίγοις, αν ακολουθούσε ο Δήμος την πρόταση Μιχαλάτου για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ το προσωπικό θα κατάφερνε να το προσλάβει του…χρόνου με συνέπεια τα σπήλαια φέτος να μη μπορούν να λειτουργήσουν! Αυτό θέλουν ο κ. Μιχαλάτος και η παράταξή του;

Κ Είναι ψευδές ότι η είσπραξη των εσόδων από τα σπήλαια θα ανατεθεί σε μη δημοτικούς εισπράκτορες. Όπως ξεκαθάρισε ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Διονύσης Λυκούδης την είσπραξη των χρημάτων θα αναλάβουν υπάλληλοι της Oικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου ενώ όλη η διαδικασία είναι πέρα για πέρα αδιάβλητη

Μ Σε ότι αφορά σε προσλήψεις και συμβάσεις θα συμβουλεύαμε τον κ. Μιχαλάτο «να μην μιλάει για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου». Και θα του θυμήσουμε τις συμβάσεις στην «Φιλαρμονική Λειβαθούς» του πρώην Δήμου Λειβαθούς και επί Δημαρχείας του.

Φ Τέλος θα συστήναμε στον κ. Μιχαλάτο και την παράταξή του να σταματήσουν να παριστάνουν τους «θεματοφύλακες του Δήμου και των δημοτών» λαικίζοντας ασύστολα. Θα τους προτείναμε δε, αν επιθυμούν να βοηθήσουν την Δημοτική Αρχή στο δύσκολο έργο της να καταθέτουν και προτάσεις συγκροτημένες. Διότι μέχρι σήμερα το μόνο που κάνουν είναι στείρα και άγονη κριτική, μικροπολιτική και θεατρινισμούς.

Από το ΓΡΑΦΕΙO ΕΠΙΚOΙΝΩΝΙΑΣ

Ο κ. Αλ. Παρίσης
Ο κ. Αλ. Παρίσης