Και εγένοντο Δήμοι τρεις! Αργοστόλι, Ληξούρι, Σάμη! Οι ερχόμενες εκλογές …οι εκλογές της ευθύνης!

Τελικά ο κλήρος έκατσε μετά από πολύχρονη κυοφορία. Από την εποχή της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το 2014 χθες κατατέθηκε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά η πολυπόθητη τροπολογία για το σπάσιμο του Δήμου Κεφαλονιάς (μαζί και άλλων τεσσάρων)!

Έτσι λοιπόν στις 26 Μαΐου (και αν χρειαστεί στις 2 Ιουνίου) θα εκλέξουμε τους δημοτικούς μας άρχοντες δημάρχους, δημοτικούς συμβούλους, προέδρους και συμβούλους στις Τοπικές Ενότητες στους τρεις νέους Δήμους:

Δήμος Αργοστολίου με έδρα το Αργοστόλι αποτελούμενο από τις Δημοτικές Ενότητες Αργοστολίου, Ομαλών, Λειβαθούς και Ελειού-Πρόννων.

Δήμος Ληξουρίου με έδρα το Ληξούρι αποτελούμενος από τη Δημοτική Ενότητα Παλικής και

Δήμος Σάμης με έδρα τη Σάμη αποτελούμενος από τις Δημοτικές Ενότητες Σάμης, Πυλάρου και Ερίσου.

Η δημιουργία των τριών νέων Δήμων δημιουργεί νέα δεδομένα στο τοπικό πολιτικό σκηνικό.

Αδιαμφισβήτητα το νέο σκηνικό είναι μια νίκη των τοπικών κοινωνιών στο Ληξούρι, τη Σάμη, την Πύλαρο και την Έρισο που κόντρα σε όλα εννιά χρόνια τώρα διεκδικούσαν τους νέους Δήμους.

Ο μεγάλος ηττημένος (και …χαμένος μαζί) είναι η σημερινή Δημοτική Αρχή του Αλέξανδρου Παρίση που διακαώς προσπάθησε μέχρι την τελευταία στιγμή να μην σπάσει ο ενιαίος Δήμος για να μην διαρραγεί το πολιτικό σύστημα που τόσα χρόνια έχει χτιστεί, λες και δεν μπορούσε να αφουγκραστεί το αίτημα των τοπικών κοινωνιών.

Από κοντά και για τους ίδιους λόγους χαμένος είναι και ο Θεόφιλος Μιχαλάτος, ο οποίος παλινδρομούσε μεταξύ της πρότασης για …ανασύσταση των εφτά Δήμων και της μιας Κοινότητας το 2014 και πρόσφατα των …τεσσάρων Δήμων, ενώ στο παρασκήνιο προωθούσε …το μη σπάσιμο του ενιαίου Δήμου.

Όπως και στα περισσότερα των τοπικών ζητημάτων, έτσι και στο μείζον ζήτημα του σπασίματος του Δήμου, ο Θεόφιλος εμφανίστηκε δίχως …νεύρο!

Χαμένη αναμφισβήτητα και η ΝΔ και κατά συνέπεια οι εν δυνάμει υποψήφιοί της.

Τραγικό λάθος εκείνων που έβαλαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στην Κεφαλονιά του Αγίου Γερασίμου στις 20 Οκτωβρίου να ταχθεί (και μάλιστα μέσα από το Μέγαρο!) κατά του σπασίματος του Δήμου!

Και πολύ περισσότερο όταν πρόσφατα (26 Ιανουαρίου στην κοπή της πίτας της ΝΟΔΕ), την ίδια κάθετη άρνηση έκφρασε και η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κ. Σοφία Ζαχαράκη!

Τα λάθη σίγουρα πληρώνονται…

Τελικά με τη συνδρομή είναι η αλήθεια της βουλευτίνας Αφροδίτης Θεοπεφτάτου και της απόλυτης παταγώδους αποτυχίας του ενός Δήμου και κάτω από την πίεση των τοπικών κοινωνιών, το σπάσιμο του Δήμου Κεφαλονιάς ήταν μονόδρομος!

Η ομολογημένη ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής να ανταποκριθεί στα στοιχειώδη για τα Χωριά, αλλά και το αμφιλεγόμενο ενδιαφέρον της μόνο και αποκλειστικά για την πρωτεύουσα το Αργοστόλι και μάλιστα με έργα «βιτρίνας», την στιγμή που ζωτικής σημασίας έργα όπως το Γηροκομείο έχουν καταντήσει «γεφύρια της Άρτας», σε συνάρτηση με την ανεπάρκεια της μείζονος αντιπολίτευσης του Θεόφιλου Μιχαλάτου να ανταποκριθεί στο θεσμικό της ρόλο, οδήγησαν τα πράγματα ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΑ στο σπάσιμο του Δήμου Κεφαλονιάς και τους τρεις νέους Δήμους.

Και τώρα τι;

Αν θα πετύχει ή όχι το νέο μοντέλο έχει να κάνει αποκλειστικά με την επιτυχημένη ή όχι εκλογή των νέων Δημοτικών Αρχών τον ερχόμενο Μάιο!

Τούτη τη φορά οι Κεφαλονίτες, περισσότερο παρά ποτέ, οφείλουν να κάνουν σωστή επιλογή.

Το δύσκολο και μαζί το στοίχημα στις εκλογές του Μαΐου, δεν θα είναι να καταψηφιστεί κάποιος υποψήφιος, ούτε και να αναδειχθεί δήμαρχος …ο οποιοσδήποτε, ούτε καν …να βγει η προσωπική υποχρέωση σε κάποιον υποψήφιο, αλλά …να αναδειχθεί δήμαρχος ο αξιότερος και ο ικανότερος!

Πολυτέλειες για πειράματα δεν υπάρχουν, ούτε και …δικαιολογίες!