Και νέα απόπειρα αυτοκτονίας στο Νοσοκομείο!

Το Νομαρχειακό Νοσοκομείο

«Να σταματήσει ο εμπαιγμός κυβέρνησης – διοικήσεων!!! Να λειτουργήσουν ΤΩΡΑ ψυχιατρική και ΜΕΘ!!!». Αυτό τονίζει σε χθεσινή ανακοίνωση της η τοπική ΑΔΕΔΥ.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Πριν αλέκτορα φωνήσαι» από τις προειδοποιήσεις του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ για κινδύνους της ζωής ψυχικά ασθενών, λόγω μη λειτουργίας της ψυχιατρικής κλινικής, συνέβη και νέο περιστατικό απόπειρας αυτοκτονίας στο ΓΝ Κεφαλονιάς (ΓΝΚ). Πάλι από ψυχικά ασθενή που νοσηλευόταν σε πρόχειρα διαμορφωμένο δωμάτιο της παθολογικής κλινικής. Το ευτύχημα ήταν ότι, οριακά, αποφεύχθηκε το μοιραίο. Επιπλέον, παραμένει κλειστή και η ΜΕΘ, όταν στο διπλανό νησί της Ζακύνθου θρηνήσαμε, πρόσφατα, θύματα γι’ αυτό το λόγο κι όταν είναι σε έξαρση η επικίνδυνη επιδημία γρίπης. Είναι τεράστια πολιτική και διοικητική ευθύνη να υπάρχει κατάλληλος χώρος και πλήρης εξοπλισμός τόσο για την ψυχιατρική όσο και για τη ΜΕΘ και να μην λειτουργούν, αφού δεν υπάρχει η στελέχωση με το αναγκαίο έμψυχο δυναμικό. Ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των κρατικών δομών, ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα, ατομική ευθύνη για τους ασθενείς. Να η γραμμή όλων αυτών, από κοινού με ΕΕ – ΟΟΣΑ – κεφάλαιο. Είναι απαράδεκτο, επίσης, η τοπική διοίκηση (Δήμοι και Περιφέρεια), να επιδεικνύει προκλητική σιωπή και να ανέχεται αυτή την κατάσταση για το μείζον πρόβλημα στο Νομό.

Η ΕΓ του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, πλαισιωμένη με εκπροσώπους σωματείων και φορέων (ΕΚΚΙ, ΕΛΜΕ-ΚΙ, Σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο, κ.ά.), αντέδρασε άμεσα. Πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο Διοικητή του ΓΝΚ. Για άλλη μια φορά οι εκπρόσωποι των σωματείων απαίτησαν να δοθούν, επειγόντως, λύσεις.

Συγκεκριμένα ΑΠΑΙΤΗΣΑΝ:

n Να λειτουργήσει, επιτέλους, η ψυχιατρική κλινική. Να σταματήσει το όνειδος του εγκλεισμού των ψυχικά ασθενών στο κελί της παθολογικής κλινικής. Να αντιμετωπίζονται οι ασθενείς ως ασθενείς και όχι ως φυλακισμένοι, εφόσον εξαντλούνται τα ιατρικά πρωτόκολλα.

n Να στηριχθούν και όλες οι υπόλοιπες δομές ψυχικής υγείας στο νομό, με κρατική ευθύνη, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν λειτουργία και με πλήρη κάλυψη σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. 

n Να λειτουργήσει η ΜΕΘ, πλήρως στελεχωμένη.

n Να καλυφτούν όλες οι κενές θέσεις που προβλέπουν τα οργανογράμματα για όλες τις δομές υγείας νομό (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Αγροτικά Ιατρεία κλπ.).

Οι εκπρόσωποι των σωματείων κατέστησαν, επίσης, σαφές, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι δεν θα ανεχτούν να συρθούν ξανά στα δικαστήρια εργαζόμενοι, ως εξιλαστήρια θύματα. Κυβέρνηση και διοικήσεις να σταματήσουν να «σφυρίζουν αδιάφορα», αφού πλέον η παραπάνω κατάσταση ανοίγει γενικότερα τον ασκό του Αιόλου, με θύματα τόσο τους ασθενείς όσο και τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας.

Απέναντι σε αυτά τα αιτήματα και τις δυναμικές παρεμβάσεις των εκπροσώπων των σωματείων ο κ. Διοικητής παρέπεμψε στην ευθύνη της 6ης ΥΠΕ. Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι οι συνολικότερες λύσεις είναι πολιτικές. Ανέφερε ότι προσλαμβάνεται, σε λίγο καιρό, ψυχίατρος, ο οποίος όμως θα αξιοποιηθεί στα εξωτερικά ιατρεία!!! Δηλαδή, θα επιδιωχτεί, αρχικά, η ανοιχτή νοσηλεία για τα ψυχιατρικά περιστατικά και όχι η λειτουργία της ψυχιατρικής κλινικής, που απαιτεί επιπλέον προσωπικό!!! Για την ΜΕΘ επανέλαβε την τεχνοκρατική προσωπική του άποψη, ότι δεν «σηκώνει» ΜΕΘ ο νομός γιατί δεν έχει περιστατικά!!! Προέβη, επίσης, στην απαράδεκτη ενέργεια να προσβάλλει, με απαράδεκτους υπαινιγμούς, συνδικαλιστικό στέλεχος από το σωματείο του Νοσοκομείου.

Η ΕΓ του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση της υγείας στα χέρια τους. ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΘΥΜΑΤΑ. Στον πόλεμο που έχει ανοίξει η κυβέρνηση, στη λογική του μάνατζμεντ που εφαρμόζουν οι διορισμένες διοικήσεις, όλοι τους πιστοί στη αρχή «κόστους – οφέλους» της ΕΕ, στην ανοχή και την «ανθυγιεινή» παρότρυνση για περαιτέρω «αποκέντρωση» που ζητά η τοπική διοίκηση (Δήμοι και Περιφέρεια), πρέπει να υπάρξει συνολική απάντηση. Πάρτε ΤΩΡΑ μέτρα. Να υλοποιηθούν άμεσα τα αιτήματα των φορέων.

Αργοστόλι 31/01/2019

Ο Πρόεδρος

Δημήτρης Μαντζουράτος

Η Γραμματέας

Σοφία Μισαηλίδου


Τι λέει το Σωματείο Υπαλλήλων του Γενικού Νοσοκομείου


Δ.Σ. ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Γ.Ν.Κ. Αρ.Πρωτ: 6/1-2-19

ΣΟΥΗΔΙΑΣ, ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ Προς:

ΤΚ: 28100 1. ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

email: somanosokef@gmail.com 2. ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

3. Δ/ΝΣΗ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

4. ΔΙΟΙΚΗΤΗ 6ης ΥΠΕ

5 .ΔΙΟΙΚΗΤΗ Γ.Ν.Κ.

6. ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΗ Γ.Ν.Κ.

7. ΠΟΕΔΗΝ

8. ΑΔΕΔΥ

9. ΟΕΝΓΕ

Δεύτερο περιστατικό απόπειρας αυτοκτονίας συνέβη προχθές στην Παθολογική Κλινική του Γ.Νοσοκομείου Κεφαλονιάς σε σύντομο χρονικό διάστημα από το προηγούμενο. Η Ψυχιατρική Κλινική παραμένει κλειστή. Ούτε 1€ δε δόθηκε για την αποκατάσταση της Γυναικολογικής Κλινικής από τους σεισμούς του 2014, με συνέπεια η Γυναικολογική να έχει μεταφερθεί στην κτιριακή υποδομή της Ψυχιατρικής. Εύλογες απορίες όμως γεννώνται, όταν οι σεισμικές βλάβες αποκαθίστανται, έστω και με χορηγίες, σε άλλες Κλινικές, όπως η Παιδιατρική, ενώ η Γυναικολογική υπάρχει προτίμηση να είναι μεταφερμένη στην καινούρια υποδομή της Ψυχιατρικής.

Οι ευθύνες της Διοίκησης είναι πολύ μεγάλες εφόσον ο κος Βιβλάκης αντί να ενεργοποιήσει το μηχανισμό των προσλήψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για τη λειτουργία της Ψυχιατρικής, ισχυρίζεται ότι το νοσοκομείο έχει χαμηλή πληρότητα και γι’αυτό πρέπει να μειωθούν τα κρεβάτια του, άρα και οι θέσεις του προσωπικού.

Η πιστή εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής είναι αυτή που ευθύνεται για την κατάρρευση της δημόσιας υγείας και για τις αδικοχαμένες ζωές των ασθενών.

Ο Διοικητής κος Βιβλάκης θεωρεί περιττή τη λειτουργία της Ψυχιατρικής όπως και της ΜΕΘ, εφόσον υποστηρίζει ότι αυτές δημιουργήθηκαν χωρίς να εκτιμηθούν οι ανάγκες. Η Διοίκηση-φερέφωνο της κυβερνητικής πολιτικής είναι επικίνδυνη για το λαό της Κεφαλονιάς όταν εσκεμμένα και με πρόθεση δεν ανοίγει την Ψυχιατρική ούτε και τη ΜΕΘ.

Δεν είναι δυνατόν ψυχιατρικοί ασθενείς να νοσηλεύονται σε σιδερόφραχτο δωμάτιο για ποινικά κρατούμενους στην Παθολογική Κλινική και μάλιστα φρουρούμενοι από αστυνομικούς, σαν να είναι κοινοί εγκληματίες. Οι ασκούντες τη μνημονιακή πολιτική μας γυρίζουν χρόνια πίσω, στην εποχή του Μεσαίωνα. Δεν είναι δυνατό να μείνουμε απαθείς απέναντι σε αυτές τις τρικοσμικές καταστάσεις. Πρέπει να ξεσηκωθεί όλος ο λαός του νομού μας μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου και να απαιτήσουμε να μη συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Απαιτούμε από τη Διοίκηση του Γ.Ν.Κ., τη Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας να ανοίξουν τώρα την Ψυχιατρική Κλινική και τη ΜΕΘ στην “Πτέρυγα Βεργωτή” και να κάνουν τις απαραίτητες προσλήψεις ΜΟΝΙΜΟΥ ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού που χρειάζεται για τη λειτουργία όλων των Τμημάτων του Νοσοκομείου.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Γ. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ