Και το Μαντζαβινάτειο …νοσεί βαριά. Tι αναφέρει η ανακοίνωση της Γενικής Συνέλευσης των ιατρών

Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο

Τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου αναδεικνύονται μέσα από την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ιατρών και της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, η οποία απεστάλη στην βουλευτή κ. Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, στον περιφερειάρχη κ. Θόδωρο Γαλιατσάτο και στον Ιατρικό Σύλλογο, ενώ συντόμως αποχωρούν απ’ το Νοσοκομείο ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Γεώργιος Κουρής (συνταξιοδοτείται) και ο παθολόγος ιατρός κ. Γεράσιμος Θεοφιλάτος (τρίμηνη απόσπαση), καθώς και δύο αγροτικοί ιατροί.

Oλόκληρη η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης έχει ως ακολούθως:

Ληξούρι 25-1-2016
Αριθ. Πρωτ.: 158
Προς: Κα Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, βουλευτή Κεφαλληνίας-Ιθάκης.
Κον Θ. Γαλιατσάτον, περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων.
Πρόεδρο και μέλη Ιατρικού Συλλόγου Κεφαλληνίας.

Θέμα: «Απόφαση Γενικής Συνέλευσης Ιατρών και Νοσηλευτικής Υπηρεσίας»
Oι Ιατροί, οι Νοσηλευτές, και όλοι οι εργαζόμενοι του Γ.Ν.-Κ.Υ. Ληξουριου «Μαντζαβινάτειο» διαισθάνονται ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Κεφαλληνίας (ΙΣΚ) στις κατά καιρούς δημόσιες τοποθετήσεις του, κυρίως δε στις πρόσφατες, αγνοεί τις ανάγκες του Νοσοκομείου Ληξουρίου και μηδενίζει τις επιδόσεις του και την προσφορά του στο λαό της Παλικής. Υπενθυμίζουμε εδώ, την ενίσχυση από το Νοσοκομείο μας, του Γ.Ν. Κεφαλληνίας με Ιατρούς, Νοσηλεύτριες, Παρασκευάστριες, με Βοηθούς Ακτινολογικών Εργαστηρίων, με Διοικητικούς και με την Φαρμακοποιό μας.

Για το λόγο αυτό θέλουμε να ενημερώσουμε τον Ιατρικό Σύλλογο ότι το Νοσοκομείο Ληξουρίου προσπαθεί να λειτουργήσει εδώ και πολύ καιρό:
Α) Χωρίς τους Ειδικευόμενους Ιατρούς, κενές μένουν οι 6 θέσεις από τετραετίας και πλέον.
Β) Χωρίς τον Ειδικευμένο Παθολόγο Ιατρό, τον κύριο Χριστοδουλάκη που αποσπάστηκε στο Αργοστόλι.
Γ) Χωρίς την βοήθεια τον όμορων Αγροτικών Ιατρών, τους οποίους παρά πάσα λογική το Νοσοκομείο Αργοστολιού συνεχώς διεκδικεί και μόλις το τελευταίο δίμηνο κατόρθωσε να συμπεριλάβει στην δύναμη του, τους Αγροτικούς Ιατρούς της περιοχής του.

Ετσι σήμερα το εργαστήριο Βιοπαθολογίας λειτουργεί με μία Ιατρό Μικροβιολόγο και μία μόνο παρασκευάστρια.

Το Ακτινολογικό Εργαστήριο λειτουργεί με μία μόνο βοηθό ακτινολόγου ενώ οι δυο Ιατροί Ακτινολόγοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.
Το τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, το Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας και το Τμήμα Εξωτερικών Ιατρείων δεν έχει Νοσηλευτική κάλυψη.

Παρόλα αυτά σας κοινοποιούμε το ενεργητικό του έτους 2015. Εις την Παθολογική Κλινική, νοσηλεύτηκαν:
2010: 586 ασθενείς.
2011: 631 ασθενείς.
2012: 607 ασθενείς.
2013: 599 ασθενείς.
2014: 667 ασθενείς.
2015: 606 ασθενείς.

Από τα Εξωτερικά Ιατρεία εξυπηρετήθηκαν το 2010 10.984 ασθενείς, το 2011 8.022 ασθενείς, το 2012 15.370 ασθενείς, το 2013 14.075 ασθενείς, το 2014 17.005 ασθενείς, το 2015 17.795 ασθενείς του Παιδιατρικού, Παθολογικού, Oρθοπεδικού και Χειρουργικού Τμήματος.

Από το τμήμα Επειγόντων Περιστατικών εξυπηρετήθηκαν το 2015 3.053 ασθενείς.
Το Μικροβιολογικό Τμήμα πραγματοποίησε το 2010 58.120 εξετάσεις, το 2011 24.909 εξετάσεις το 2012 40.494 εξετάσεις, το 2013 39.970 εξετάσεις, το 2014 32.601 εξετάσεις, και το 2015 33.819 εξετάσεις.
Συνολικά είχαμε για το 2010 26 θανάτους, το 2011 30 θανάτους, το 2012 23 θανάτους, το 2014 32 θανάτους και το 2015 35 θανάτους.
Μετά τα όσα σας αναφέραμε μπορείτε να φανταστείτε τον όγκο δουλειάς, την πίεση και την κούραση όλων όσων εργάζονται στο Μαντζαβινάτειο.
Μπορείτε επίσης να φανταστείτε όλους αυτούς τους εξυπηρετούμενους από το Μαντζαβινάτειο, να κατευθύνονται στο Νοσοκομείο Αργοστολιού εάν το Νοσοκομείο αυτό θα μπορούσε να αντέξει το βάρος.
Μας λέτε επίσης ότι πολλοί κάτοικοι της Παλικής κατά καιρούς έρχονται στο Νοσοκομείο Αργοστολίου και θεραπεύονται ή αποθεραπεύονται στις κλινικές του.

Τι χρησιμεύει το Μαντζαβινάτειο;
Σας απαντάμε ότι οι ασθενείς της Παλικής που Νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αργοστολίου καταλήγουν εκεί διότι παραπέμπονται στο Γ.Ν. Κεφαλληνίας αφού πρώτα αντιμετωπιστούν στο Μαντζαβινάτειο.

Παραπέμπονται για πολλούς λόγους είτε διότι:
Α) Χρειάζονται τις ειδικότητες που δεν έχει το Ληξούρι (Καρδιολόγο, Νευρολόγο, Ψυχίατρο, Oφθαλμίατρο, Πνευμονολόγο, Νεφρολόγο, Oυρολόγο, Γυναικολόγο).
Β) Χρειάζονται εξειδικευμένες εξετάσεις στα εργαστήρια του Νοσοκομείου Αργοστολιού που δεν γίνονται στο Ληξούρι (Αξονικός Τομογράφος, Μαστογράφος, Καρκινικοί Δείκτες κ.λπ.).
Γ) Η μεγάλη έλλειψη προσωπικού δεν επιτρέπει την 24ωρη λειτουργία των εργαστηρίων συνεχώς.

Επιπλέον σας ενημερώνουμε ότι εντός του επομένου τριμήνου αποχωρούν με συνταξιοδότηση οι Ιατροί Κουρής Γεώργιος Δ/ντης Ιατρικής Υπηρεσίας και Θεοφιλάτος Γεράσιμος Παθολόγος Ιατρός ΠΕΔΥ με τρίμηνη απόσπαση, καθώς και οι δύο Αγροτικοί Ιατροί (έναρξη Ειδικότητας τους).
Είναι γνωστό ότι στο Νοσοκομείο μας υπηρετούν κυρίως για εφημερίες αποσπασμένοι με τρίμηνο από το ΠΕΔΥ Ιατροί και Αγροτικοί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε μήνα δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποια είναι η δύναμη του Ιατρικού Προσωπικού του Νοσοκομείου, διότι αυτό εξαρτάται από την εκάστοτε διάθεση της 6ης ΥΠΕ.

Ως εκ τούτου, αιτούμε από τον Ιατρικό Σύλλογο: Να σκύψει στα προβλήματα της σεισμοπαθούς Παλικής, να ενισχύσει το αίτημα της Υγειονομικής Μονάδας του Μαντζαβινάτειου και να σταματήσει πλέον η αφαίμαξη του ανθρώπινου δυναμικού του Νοσοκομείου μας.
Πιστεύουμε ότι ο Υγειονομικός Χάρτης της Κεφαλληνίας πρέπει να λειτουργεί συμπληρωματικά και σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμεθα με όσες δυνάμεις μας έχουν απομείνει.
Τέλος συμπαριστάμεθα στην αγανάκτηση των συναδέλφων του Γ.Ν. Κεφαλληνίας και προτείνουμε τον άμεσο διορισμό ειδικευμένου ιατρικού Προσωπικού στις κενές θέσεις των Κλινικών.

Η Γεν. Συνέλευση
Ιατρών-
Νοσηλευτών
και Εργαζομένων
Γ.Ν.-Κ.Υ. Ληξουρίου

Ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας Γεώργιος Κουρής, που αποχωρεί λόγω συνταξιοδοτήσεως
Ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας Γεώργιος Κουρής, που αποχωρεί λόγω συνταξιοδοτήσεως