Καμιά ουσιαστική απόφαση για τους «21»

Mε εντάσεις συζητήθηκε χθες, επί δυόμισι ώρες, το καυτό θέμα των 21 απολυμένων συμβασιούχων του Δήμου Κεφαλονιάς, στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε στη μεγάλη αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Αργοστολίου επί σκηνής, παρουσία των απολυμένων υπαλλήλων στην αίθουσα.

Το θέμα ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης. Ο επικεφαλής της Λ.Σ. κ. Νίκος Γκισγκίνης τόνισε ότι σκοπίμως η Δημοτική Αρχή δεν έβαλε το θέμα στην ημερήσια διάταξη, αλλά το θέμα ήρθε ως κατεπείγον, εκτός ημερήσιας διάταξης. Ο κ. Γκισγίνης μίλησε για το δικαίωμα των 21 απολυμένων συμβασιούχων του Δήμου για μόνιμη και σταθερή εργασία.

Ο πρόεδρος κ. Μάκης Αλυσανδράτος ανέφερε ότι δεν υπήρχε σκοπιμότητα από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, για το ότι το θέμα δεν μπήκε στην ημερήσια διάταξη.

Για το ζήτημα των 21 απολυμένων μίλησε η γραμματέας του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Νομού Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Τίτσα Τσιμάρα, ζητώντας από το Σώμα να σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων και να κάνει δεκτά τα αιτήματά τους τα οποία είναι:

  •  Να μην γίνει διακοπή της διαπιστωτικής πράξης του Δημάρχου που αφορά την παράταση των συμβάσεων τους έως 31/12/2017 και να απαιτηθεί η παραμονή του προσωπικού των ανταποδοτικών υπηρεσιών του Δήμου Κεφαλονιάς.
  •  Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα.
  •  Να τροποποιηθεί ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας από το Δ.Σ. και να συμπληρωθεί με τις απαιτούμενες θέσεις.
  •  Να γίνουν άμεσα οι διαδικασίες για την προκήρυξη των θέσεων τους μέσω ΑΣΕΠ και παράταση των συμβάσεων.
  •  Να μην διαγραφούν από το μητρώο μισθοδοτημένων του Ελληνικού Δημοσίου κατ εντολή της εγκυκλίου της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη.
  •  Η Δημοτική Αρχή να μην προβεί άμεσα σε κινήσεις που θα καταδικάσουν σε απόλυση τους εργαζομένους.

Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Γιώργος Γαβρίλης, ο οποίος τόνισε ότι είναι αναγκαία η παραμονή των εργαζομένων στις θέσεις τους, καθώς και η δημιουργία οργανικών θέσεων εργασίας.

Στην τοποθέτηση του ο δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Παρίσης υπογράμμισε ότι: «Πρόκειται για ένα μεγάλο πρόβλημα, ωστόσο δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά και να μην γίνει απόλυση, γιατί τότε θα μπορούσαν να ζητήσουν διαπιστωτική πράξη, δηλαδή να ζητηθούν τα χρήματα των εργαζομένων πίσω. Το ίδιο έγινε (Σ.Σ.: H απόλυση των εργαζομένων) και σε άλλες περιοχές. Με την εγκύκλιο που ήρθε χθες, θα πληρωθούν κανονικά οι εργαζόμενοι. Ημασταν με την κ. Νικολαϊδου, στην κ. Γεροβασίλη και ενώ θα δίνονταν 400.000 για τον Τομέα της καθαριότητας, η Κυβέρνηση “μας το ξέκοψε” και μας είπε να δούμε τί μπορούμε να κάνουμε με τις δικές μας δυνάμεις».

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο δ.σ. της Ανεξάρτητης Ενωμένης Κεφαλονιάς κ. Διονύσης Αραβαντινός, λέγοντας: «Πρόκειται για την πιο αλλοπρόσαλλη Δημοτική Αρχή από τη Μεταπολίτευση και μετά. Παίζετε τον πορδόμυλο με τους συμβασιούχους. Βγάλατε μία κατάπτυστη καταγγελία για αυτούς, η οποία θα πρέπει να ανακληθεί. Δεν πρέπει να πετάτε τους ανθρώπους σαν λεμονόκουπες, όπως κάνατε».

Ο δήμαρχος απάντησε λέγοντας: «Η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος) είναι υπέρ των εργαζομένων. Η Κυβέρνηση, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα πληρώσει τους συμβασιούχους, για τους Δήμους που δεν δύνανται να πληρώσουν, το πήρε πίσω. Κανένας δεν είναι απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους».

Ο δ.σ. της Ενωμένης Τετράπολης κ. Σπύρος Σαμούρης τόνισε ότι πρέπει να γίνει τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του Δήμου, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες του Δήμου και να μπορούν οι εργαζόμενοι να παραμείνουν στις θέσεις τους.

Ο επικεφαλής των «Ριζοσπαστών Ξανά» κ. Μάκης Δημητράτος στην τοποθέτηση του υπογράμμισε: «Ζούμε το θέατρο του παραλλόγου. Βλέπουμε τους Δήμους να είναι υποταγμένοι υπό την Κρατική Διοίκηση. Δεν είμαστε αυτοδιοίκηση, αφού τελικά κάνουμε ό,τι πει η Κυβέρνηση. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Αυτοί οι άνθρωποι καλύπτουν πάγιες ανάγκες του Δήμου».

Ο επικεφαλής της Ανεξάτητης Ενωμένης Κεφαλονιάς κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος τόνισε ότι είναι αλληλέγγυος και στηρίζει το αίτημα των εργαζομένων. Ενώ απευθυνόμενος στον δήμαρχο είπε: «Πρέπει να βρεις τρόπο να στηρίξεις τους εργαζομένους, πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται, τους χρειάζεται ο Δήμος, ειδικά την περίοδο αυτή».

Ο αντιδήμαρχος και αναπληρωτής δημάρχου κ. Διονύσης Λυκούδης στην τοποθέτησή του είπε, μεταξύ άλλων: «Ορισμένοι συνάδελφοι έχουν ελλιπή ενημέρωση για το θέμα. Ο Δήμος Κεφαλονιάς προσέλαβε ορισμένους συμβασιούχους για 5 και 8 μήνες. Οταν έληξαν οι 8μηνες συμβάσεις, ήρθε η Κυβέρνηση και είπε “κάντε 12μηνη παράταση των συμβάσεων” και αυτό κάναμε. Μετά έρχεται το Ελεγχτικό Συνέδριο και λέει ότι έγιναν παράνομα οι παρατάσεις των συμβάσεων, γιατί κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τους Νόμους της Χώρας και το Σύνταγμα. Στη συνέχεια, ο Δήμος προσέφυγε στη Νομική Υπηρεσία και την Διεύθυνση προσωπικού για γνώμη και σύμφωνα με τις Υπηρεσίες προχωρήσαμε στη λύση των συμβάσεων. Η λύση των συμβάσεων ήταν ευνοϊκόυερη για τους εργαζομένους, γιατί διαφορετικά θα έπρεπε να προχωρήσουμε σε διαπιστωτική και να ζητήσουμε τα χρήματα πίσω από τους συμβασιούχους». Ο κ. Λυκούδης συνέχισε λέγοντας: «Η εγκύκλιος του Υπουργείου ουσιαστικά έρχεται σε σύγκρουση με το Ελεγχτικό Συνέδριο, αφού δεν γίνεται να πραγματοποιηθεί παράταση των συμβάσεων των ίδιων προσώπων. Το πρώτο πρόβλημα του Δήμου μας είναι ότι δεν έχει το χρηματοδοτικό εργαλείο για να στηρίξει την πρόσληψη των εργαζομένων, αλλιώς θα πρέπει να γίνει αύξηση των ανταποδοτικών τελών των δημοτών. Μας λέτε, αλλάξτε τον ΟΕΥ και πάρτε τους εργαζομένους. Παίξατε και χάσατε κ. Μιχαλάτε. Αν προκηρύξουμε τις θέσεις, για να προσληφθούν οι 21, τότε θα έπρεπε να προσλάβουμε τους “ημέτερους” της Καθαριότητας ΕΠΕ, όπως μας κατηγορεί η αντιπολίτευση, οι οποίοι έχουν περισσότερα μόρια από τους απολυμένους συμβασιούχους.

Στο σχόλιο του κ. Λυκούδη «παίξατε αλλά χάσατε» στην αναφορά του κ. Μιχαλάτου για τους «ημέτερους της Καθαριότητας ΕΠΕ», που τελικά αποδέχθηκε διά μικροφώνου ο αντιδήμαρχος ότι όντως είναι απάντησε με τη σειρά του ο κ. Μιχαλάτος, λέγοντας: «Εδώ ακούστηκαν αλήθειες. Πρέπει να πούμε στον κ. αναπληρωτή, ότι εδώ εμείς δεν ήρθαμε να παίξουμε, άρα δεν χάσαμε. Ηρθαμε να συζητήσουμε ένα σοβαρό θέμα και καλό είναι να αποφευγονται τέτοιες εκφράσεις. Δεν ήρθαμε να παίξουμε πόκα». Και συνέχισε: «Δεν μπορεί ο κ. αναπληρωτής να μιλάει για αύξηση των ανταποδοτικών τελών με την πρόσληψη των υπαλληλων στην καθαριότητα, γιατί δεν προέβη η Δημοτική αρχή σε αντίστοιχη μείωση, όταν μειώθηκαν οι μισθοί τόσα χρόνια κατά πολύ, ή όταν μειώθηκε το προσωπικό λόγω συνταξιοδότησης μεγάλου αριθμού εργαζομένων. Αυτά που λέει δεν ισχύουν. Εχουμε αποδείξει ότι λέει πράγματα που δεν ισχύουν. Βέβαια, όπως και ο δήμαρχος την άλλη φορά μας είπε τελικά για τα κρύσταλλα Βοημίας, έτσι σήμερα ο κ. Λυκουδης παραδέχθηκε τους “ημέτερους της Καθαριότητας ΕΠΕ”. Γιατί αυτοί οι ημέτεροι είναι η εκλογική σας πελατεία. Για το θέμα των 21 απολυμένων ο δήμαρχος έχει την ευθύνη ως πολιτικός προϊστάμενος και αυτός είναι υπεύθυνος να πάρει θέση και να δώσει λύση στο πρόβλημα και όχι ο κ. Λυκούδης που μας έδωσε κατά την τοποθέτησή του στην κυριολεξία παράσταση επηρεασμένος από τη σκηνή του Θεάτρου που βρισκόμαστε».

Αμέσως μετά ο κ. Λυκούδης με παρέμβασή του ερώτησε τον κ. Μιχαλάτο αν είναι αλήθεια ότι απέλυσε το 2012 ως πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ 15 συμβασιούχους εργαζομένους στην Επιχείρηση, για να του απαντήσει με τη σειρά του ο κ. Μιχαλάτος ότι «δεν απόλυσα κανέναν εργαζόμενο, στη θητεία μου απλώς έληξαν οι συμβάσεις αυτών των ατόμων και τότε δεν υπήρχε το υπόβαθρο για την ανανέωση των συμβάσεών τους, κάτι που έχετε εσείς σήμερα και δεν το χρησιμοποιείτε».

Στο σημείο αυτό ο δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Παρίσης αποχώρησε από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να παραβρεθεί στην Συναυλία της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού που γινόταν εκείνη την ώρα στην Πλατεία, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο και ασχολίαστο από την αντιπολίτευση και σχολιάστηκε από τον κ. Κουρούκλη, ο όποιος είπε ότι «βλέπουμε την ευαισθησία σας και πόσο σας απασχολεί το θέμα. Ο δήμαρχος έφυγε από την συνεδρίαση για να πάει στην Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού ενώ προηγουμένως είχε πετάξει στο δρόμο 21 οικογένειες. Αυτοί είσαστε».

Ο κ. Βασίλης Ρουχωτάς απαίτησε από το δήμαρχο να πάρει το βάρος της πολιτικής απόφασης και να δώσει λύση στο πρόβλημα, ενώ παρότρυνε να σταματήσει η συζήτηση πάνω στο τι έγινε και να εστιάσουμε στο τι πρόκειται να γίνει.

Επίσης ο κ. Ρουχωτάς τόνισε ότι υπάρχει τρόπος να βρεθουν τα χρήματα για την κάλυψη των μισθοδοτικών δαπανών των 21 νέων θέσεων, με περιορισμό των δαπανών που γίνονται σήμερα από το Δήμο στο χώρο της καθαριότητας, επιδιώκοντας μεγαλύτερες εκπτώσεις από την ΕΠΕ που μονοπολεί την καθαριότητα σε όλο το Δήμο με απευθείας αναθέσεις από την ΕΔΑΚΙ. Μάλιστα έθεσε το θέμα της αδυναμίας της ΕΠΕ να υλοποιήσει τις συμβάσεις της με το Λιμενικό Ταμείο στα Λιμάνια του Αργοστολίου και Πεσσάδας, με αποτέλεσμα χθες να προβεί το Λιμενικό Ταμείο στο «σπάσιμο» της σύμβασης. Επιπλέον ο κ. Ρουχωτάς, προέτρεψε τους 21 εργαζόμενους να διεκδικήσουν τη νόμιμη και μόνιμη εργασίας τους και συμπορευθούν με το Σύλλογο που τους εκπροσωπεί και την αντιπολίτευση που τάσσετε στο πλευρό τους.

Ο κ. Διονύσης Αραβαντινός κατήγγγειλε τις μεθόδους που χρησιμοποιησε η Δημοτική Αρχή για την απόλυση των 21 λέγοντας: «Επιστρατεύσατε και χρησιμοποιήσατε κάθε νομικό επιχείρημα για να καταγγείλετε τις συμβάσεις των εργαζομένων, ενώ κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου, ενώ ξέρατε, όπως και παραδεχθήκατε, ότι το να το αποφύγεται ήταν δύσκολο, αλλά όχι ακατατόρθωτο. Και μας λέε ότι δεν μπορείτε να τους χρεωθούμε και το χειμώνα, όταν χρεωθήκατε ολοχρονικά τους 54 της ΕΠΕ τόσα χρόνια. Η ΕΠΕ σήμερα κύριοι, μας είπετε ότι δουλεύει στο Νομικό Πρόσωπο της ΕΔΑΚΙ. Κάνετε λάθος. Δεν δουλεύει στην ΕΔΑΚΙ. Προσφέρει έργο, δεν δουλεύει».

Τελικά, μετά από δυόμισι ώρες συζήτησης, με έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ της αντιπολίτευσης που σύσσωμη και σε «κοινή γραμμή» υποστήριξαν τους 21 απολυμένους, ο κ. Γκισγκίνης κατέθεσε ως πρόταση τα αιτήματα του Συλλόγου που κατέθεσε η εκπρόσωπος των Δημοτικών Υπαλλήλων κ. Τίτσα Τσιμάρα στην αρχή της συνεδρίασης.

Επίσης, δική του πρόταση προς ψηφοφορία κατέθεσε ο κ. Λυκούδης εκπροσωπώντας την πλειοψηφία, κατά την οποία, ο Δήμος: «Να κάνει επίσημο έγγραφο προς το Υπουργείο Εσωτερικών ζητώντας διευκρινιστικές οδηγίες, να αναμένουμε τι θα γίνει στους άλλους Δήμους της Χώρας και τι ενέργειες θα κάνει η ΚΕΔΕ και έως τις 31/7 μαζί με τις Υπηρεσίες και το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσουμε και να καταγράψουμε ποιές είναι οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου»

O δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Παρίσης, στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κεφαλονιάς
Oι δ.σ. της Λαϊκής Συσπείρωσης κ.κ. Νίκος Γκισγκίνης και Γιάννης Κουρούκλης

ΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΣΑΜΗΣ


Η παράδοση και το πλαίσιο λειτουργίας του Γηροκομείου (Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων «Δημήτρης και Λουκία Τζανετάτου») Σάμης, που κατασκεύασε με δικά του κεφάλαια ο μεγάλος Σαμικός ευεργέτης Χαράλαμπος Τζανετάτος, στη μνήμη των γονιών του, ήταν το μοναδικό θέμα που συζήτηθηκε χθες εντός Ημερήσιας Διάταξης στο Δ.Σ.

Στη συνεδρίαση παρεβρέθηκε ο κ. Δημήτρης Τζανετάτος, εκπρόσωπος της Οικογενειας των Δωρητών.

Η Δημοτική Αρχή ενημέρωσε το Σώμα ότι δεν έχει νομικά ξεκαθαρίσει το καθεστώς που θα μπορούσε να λειτουργήσει το Γηροκομείο Σάμης και ζήτησε να μην ολοκληρωθεί η συζήτηση του θέματος για να «προετοιμασθεί» και να αναβληθεί για επόμενο Συμβούλιο.

Εξάλλου, η χθεσινή συζήτηση διεκόπηκε λόγω της μεγάλης λίστας της Ημερησίας Διάταξης (36) για την προσεχή Δευτέρα, στις 11 π.μ.


Ο Δήμος απαιτεί 58.000 Ευρώ!

58.000 Ευρώ απαιτεί ο Δήμος από το ΚΟΙΣΠΕ-ΡΟΤΑ για εξόφληση ενοικίων του Καφενείου στην Καμπάνα και στον Θαλασσόμυλο!

Την «βόμβα» έριξε ο κ. Νίκος Γκισγκίνης, θέτοντας το θέμα εκτός ημερησίας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Παρασκευής, αφήνοντας «σύξυλους» τους περισσότερους δ.σ. από όλες τις παρατάξεις, ακόμα και της πλειοψηφίας, που ήταν ανημέρωτοι.

Συγκεκριμένα ο κ. Γκισγκίνης ενημέρωσε το Δ.Σ. για τη Γενική Συνέλευση που είχαν χθες το πρωϊ οι εργαζόμενοι και τα μέλη του ΚΟΙΣΠΕ-ΡΟΤΑ σε χώρο του Νοσοκομείου για να παρθούν αποφάσεις σχετικά με τα χρέη που «κυνηγούν» ακόμα το Συνεταιρισμό, κατηγορώντας τη Δημοτική Αρχή, ότι δεν φθάνει που τον έκλεισε, αλλά άφησε τα φυσικά πρόσωπα να «βγάλουν το φίδι από την τρύπα» με κατασχέσεις από οφειλες του ΙΚΑ, της ΔΟΥ, των προμηθευτών, των εργαζομένων, ενώ τα 60.000 Ευρώ που είχε δεσμευθεί ο δήμαρχος ότι θα τον χρηματοδοτούσε δεν τα έχει δώσει ακόμα.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στον Συνεταιρισμό, η Δημοτική Αρχή στις 8/7 έστειλε ειδοποιητήριο να πληρώσουν εντός 20 ημερών 58.000 Ευρώ, εκ των οποίων τα 36 αφορούν απλήρωτα ενοίκια σε Καμπάνα και Θαλασσόμυλο και τα 22.000 ευρώ πρόστιμα.

Μάλιστα, όπως είπε ο δ.σ. της Λαϊκής Συσπείρωσης, στη Γενική Συνέλευση ήταν παρών και ο αντιδήμαρχος κ. Βαγγέλης Κεκάτος, ο οποίος «έπεσε από τα σύννεφα» αφού ήταν ανημέρωτος, και δήλωσε ότι θεωρεί την απαίτηση του Δήμου «απαράδεκτη» και δεσμεύθηκε ότι θα στηρίξει το ΚΟΙΣΠΕ-ΡΟΤΑ στην απαλοιφή της απαίτησης του Δήμου.

Ο κ. Γκισγκίνης ζήτησε από το Δ.Σ. να αποφασίσει να συμπεριληφθεί η απαίτηση του Δήμου των 58 χιλιάδων στις διαγραφές απαιτήσεων και αντί να τρέχουν το Συνεταιρισμό στα Δικαστήρια, να δείξουν για μία φορά την κοινωνική τους αυαισθησία. Το Σώμα ψήφισε για τη συζήτηση του θέματος και με την ψήφο της πλειοψηφίας δεν έγινε δεκτό.