ΚΕΔΗΚΕ και Φισκάρδο στα Υπουργεία

Είχα προχθές συνεργασία στην Αθήνα με τους Δημάρχους, Αργοστολίου Θεόφιλο Μιχαλάτο και Σάμης, Γεράσιμο Μονιά, σχετικά με επείγοντα ζητήματα των δυο δήμων για την επίλυση των οποίων απαιτούνται νομοθετικές ρυθμίσεις.

Με τον Δήμαρχο Αργοστολίου είχαμε συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, αρμόδιο για θέματα αυτοδιοίκησης. Κύριο θέμα της συνάντησης αποτέλεσε η λειτουργία της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Κεφαλονιάς (Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ.).

Λόγω της διάσπασης του Δήμου Κεφαλονιάς, η Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ. αποτελεί ένα οργανισμό με ιδιότυπο νομικό καθεστώς, το οποίο εμποδίζει την ομαλή λειτουργία της. 

Εκθέσαμε την κατάσταση στον Υφυπουργό, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα είναι επείγον, ώστε να ομαλοποιηθούν οι πληρωμές του προσωπικού της Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ. 

Ο Υφυπουργός συμφώνησε ότι πρέπει να γίνει επεξεργασία νομοθετικής ρύθμισης με την οποία θα ξεκαθαρίζει το καθεστώς λειτουργίας της Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ.

Επίσης συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την χρηματοδότηση και τις οφειλές του Δήμου Αργοστολίου ως καθολικού διαδόχου του Δήμου Κεφαλονιάς.

Ακολούθως, με τον Δήμαρχο Σάμης Γεράσιμο Μονιά, παρουσία του Δημάρχου Αργοστολίου Θεόφιλου Μιχαλάτου, συναντήσαμε τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευθύμιο Μπακογιάννη, αρμόδιο για τον Χωρικό Σχεδιασμό και το Αστικό Περιβάλλον.

Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσε η ανάγκη νομοθετικής τροποποίησης του επιτρεπόμενου χώρου χρήσης από καταστήματα σε παραλιακές οδούς οικισμών που είναι χαρακτηρισμένοι ως παραδοσιακοί οικισμοί και συγκεκριμένα στο Φισκάρδο.

Ο Γενικός Γραμματέας συμφώνησε να επεξεργαστεί και να εισαχθεί την άνοιξη στη Βουλή σχετική νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα αντιμετωπίζει με θετικό τρόπο το ζήτημα, ώστε να ομαλοποιηθεί το καθεστώς λειτουργίας των καταστημάτων στο Φισκάρδο.

Η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα ρυθμίζει και το αντίστοιχο καθεστώς στους παραλιακούς δρόμους των οικισμών της Ιθάκης, οι οποίοι είναι επίσης χαρακτηρισμένοι ως παραδοσιακοί οικισμοί.

Με την θεσμική μου ιδιότητα παρακολουθώ τα παραπάνω ζητήματα σε κάθε στάδιό τους ενώ είμαι παρών στη προσπάθεια των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης για την επίλυση προβλημάτων που αφορούν στα νησιά μας.

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης