
➙ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, πριν από 112 χρόνια ακριβώς, την 15ην Οκτωβρίου του 1912 «έπεσε» στο Κολοκούριον Πιερίας (το οποίον και μετονομάσθη σε “Σβορώνο” εις Μνήμην του!), ο γεννηθείς στα Σβορωνάτα της Κεφαλονιάς το 1859 αντισυνταγματάρχης πεζικού Δημήτριος Δημησιάνος-Σβορώνος, όταν ορμήσας κατά του αρκετά πολυαριθμότερου και καλύτερα οπλισμένου εχθρού (είχαν κρυφτεί οι Τούρκοι, στο εκεί πυκνότατο δάσος και επερίμεναν τους προελαύνοντες Έλληνες του 20ου Συντάγματος της 7ης Μεραρχίας της Στρατιάς Θεσσαλίας αθέατοι, για να τους αιφνιδιάσουν πάνοπλοι, κάτι που όντως έγινε), ενώ γνωρίζων ότι δεν υπήρχε πιθανότητα να παραμείνει ζωντανός, όμως αποφασισμένος να προσφέρει την ζωήν του, προκειμένου να εμψυχώσει τους αιφνιδιασθέντες από τις ορδές των χιλιάδων επιτιθέμενων Τούρκων άνδρες του, οι οποίοι, όντως, είχαν αρχίσει να υποχωρούν, καταστροφικά αιφνιδιασθέντες!
➙ ΜΕ ήδη δεκάδες βόλια στο στήθος του εσυνέχιζε υπεράνθρωπα μαχόμενος, με γύρω του επιτιθέμενες ορδές εχθρών, ακόμα και ενώ ήδη μέσα στις γραμμές τους, και ενώ βαρύτατα τραυματισθείς, συνέχιζε να μάχεται ηρωικά, μέχρι την υστάτην του αναπνοή!
➙ Η ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ ΤΟΥ, εμψύχωσε τους οργισμένους από τον θάνατο του λατρεμένου τους Διοικητού, αξιωματικούς και στρατιώτες του(τον λάτρευαν όντως), σε βαθμόν ώστε, μετά από σφοδρότατη μάχην τριών ωρών, έτρεψαν τις χιλιάδες των εχθρών εις φυγήν άτακτον, αν και ολοφάνερα πολλαπλάσιους αυτών, και ως «αστακούς» οπλισμένους.
➙ ΕΤΣΙ, πρωτίστως, της θυσίας του Ήρωος Κεφαλλήνος Συνταγματάρχου μας ένεκα, την επομένην η μαρτυρική Κατερίνη ξημερώνεται ελεύθερη, ενώ τα Στρατεύματά μας, συνεχίζουν την γνωστή, τόσο νικηφόρον Πορείαν τους, προς τον Βορρά, κάτι που μάλλον δεν θα ήταν δυνατόν, αν οι Τούρκοι είχαν επικρατήσει στο Κολοκούριον!
➙ ΒΑΘΥΤΑΤΑ, αιώνια, ευγνώμονες!
➙ ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ!!!