Κεφαλονιά: Ενας Δήμος

Β. Κεκάτος

Με απόλυτο σεβασμό στις απόψεις Συναδέλφων ή απλών Πολιτών (και) για το θέμα της ενδεχόμενης «διάσπασης» του Δήμου Κεφαλονιάς σε δύο ή τρεις ή τέσσερεις ή …καταθέτω και εγώ την άποψη μου στα πλαίσια των υποχρεώσεών μου ως α/δήμαρχος του Νησιού, Αξίωμα που με εξαιρετικά μεγάλη τιμή υπηρετώ για δύο συνεχόμενες θητείες, με την εμπιστοσύνη του δημάρχου κ. Αλέξανδρου Παρίση και φυσικά την επιλογή των Συμπολιτών μας.

Αν και η πρόταση και κατ’ επέκταση η εφαρμογή του αυτοδιοικητικού θεσμού του ενός Δήμου για το Νησί μας δεν προήλθε από τον ιδεολογικό χώρο που με συνέπεια υπηρετώ, αλλά από άλλο πολιτικό κόμμα, εν τούτοις αναγνωρίζουμε τη μεγάλη «διοικητική αξία» της πρότασης,  έτσι ώστε το ζητούμενο, που είναι πάντοτε η «ωφέλεια του τόπου», να εξυπηρετείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η λειτουργία του Νησιού με τους α/δημάρχους και τους Εντεταλμένους Συμβούλους στους πρώην Δήμους, οι οποίοι όμως θα λειτουργούν υπο το συντονισμό «ενός» Δημάρχου, καταργεί αυτόματα όλους τους άγονους και εν πολλοίς κοστοβόρους μηχανισμούς ανταγωνισμού μεταξύ των γειτονικών περιοχών και όχι μόνο είναι προς όφελος όλου του Νησιού στο σύνολο, αλλά και εκπαιδεύει όλους όσους υπηρετούν τη Δημοτική Αρχή στην αξία της Συνεργασίας μεταξύ όλων των πρώην Δήμων.

Η αλματώδης ανάπτυξη του Τουρισμού, με ό,τι αυτό σημαίνει στην οικονομική ζωή του τόπου π.χ. οφείλεται κυρίως στην «προβολή»  ΟΛΟΥ του Νησιού ανταγωνιστικά προς άλλα γειτονικά Νησιά και όχι όπως γινόταν επι πολλών Δημοτικών ενοτήτων,όπου η κάθε μία Δημοτική Ενότητα πρόβαλλε μόνο τη δική της περιοχή, αγνοώντας επιδεικτικά (μέχρι και χάρτη είχαν κυκλοφορήσει) το υπόλοιπο Νησί.

Επιπλέον ο κάθε τόπος αναδεικνύεται κυρίως από τις φυσικές ομορφιές του και τις προσωπικότητες που αναδεικνύει στο πέρασμα των χρόνων και όχι από τους Δημοτικούς Άρχοντες που υπηρετούν τον τόπο, εισπράττοντας κυρίως την τιμή και το σεβασμό των Πολιτών, που τους επιλέγουν για να τους υπηρετήσουν.

Ποιος Δήμαρχος ανταγωνίζεται τον «Ανδρέα Λασκαράτο» ή το «Γεώργιο Βεργωτή» ή το «Νίκο Καββαδία» ή τον «Παναγή Βαλλιάνο» ή το «Μαρίνο Αντύπα» ή το «Γεράσιμο Σκλάβο» ή τόσες και τόσες Προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών, που έλκουν την καταγωγή τους από το Νησί μας.

Πότε μειώθηκε η επιθυμία επισκεψιμότητας στα Κηπούρια, στην Άσσο, στο Μύρτο, στο Φισκάρδο, στη Δρογκαράτη ή στη Μελισσάνη, για να αναφέρω μόνο ορισμένους από τους πάμπολλους τόπους εξαιρετικής ομορφιάς του Νησιού, λόγω του ότι είναι «ένας Δήμος»!

Βεβαίως ο θεσμός του ενός Δήμου πρέπει να «βελτιωθεί» με ακόμα πιο δυνατή εκπροσώπηση των Τοπικών Συμβουλίων και Δημοτικών Συμβούλων και κατ’επέκταση να «δυναμώσει» η φωνή των πρώην Δημοτικών Ενοτήτων, έτσι ώστε να μην αισθάνονται οι «φτωχοί Συγγενείς» της ούτως ή άλλως Πρωτεύουσας του Νησιού, αλλά να διεκδικούν και να εισπράττουν όλα όσα δικαιούνται.

Τέλος, στην ερώτηση που έθεσε στο Δημαρχιακό Μέγαρο στους παρευρισκομένους κατά την πρόσφατη επίσκεψή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης: «πείτε μου ΕΝΑ μεγάλο έργο που χρειάζεται το Νησί», ας έχουμε τη δυνατότητα να απαντηθεί από ένα Δήμαρχο που φροντίζει όλο το Νησί και όχι από τρεις ή τέσσερις ή …Δημάρχους, που φροντίζουν μόνο την περιοχή ευθύνης τους, διεκδικώντας εγωιστικά μόνο το «εργάκι» της περιοχής τους.