«Κεφαλονιά Νησί για Όλους»: Επερώτηση για τον Αναπτυξιακό Οργανισμό

Ο επικεφαλής της Παράταξης «Κεφαλονιά, Νησί για Όλους» Αλ. Παντελειός

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 31/5/2023, κατατέθηκε από τον Δημοτικό Σύμβουλο Διονύση Τρωϊάνο επερώτηση προς το Δήμαρχο Αργοστολίου αναφορικά με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό μεταξύ των Δήμων της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης:

«Με την σημερινή διοικητική δομή των Δήμων η δυνατότητα ωρίμανσης και εκτέλεσης Δημοτικών έργων είναι περιορισμένη. Oι τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων είναι συνήθως υποστελεχωμένες ενώ οι αρμοδιότητες τους καλύπτουν ένα τεράστιο φάσμα δραστηριοτήτων.

Υπάρχει λοιπόν η αναγκαιότητα συμπληρωματικών οργανισμών οι οποίοι θα παρέχουν επιστημονική και τεχνική υποστήριξη και θα συμμετέχουν στην εφαρμογή της αναπτυξιακής πολιτικής των δήμων και των περιφερειών, την ωρίμανση έργων υποδομής και την υλοποίηση πολιτικών κοινωνικής συνοχής, ψηφιακής σύγκλισης και αειφόρου ανάπτυξης.

Προκειμένου να καλυφθεί αυτό το έλλειμμα ο νόμος 4674/2020 δίνει στους Ο.Τ.Α την δυνατότητα δημιουργίας Αναπτυξιακών Οργανισμών.

Οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ανώνυμες εταιρείες ειδικού σκοπού, που έχουν ως σκοπό την επιστημονική, συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη των ΟΤΑ και των ενώσεών τους.

Η χρησιμότητα των αναπτυξιακών οργανισμών, έγινε για μας σαφής κατά την επίσκεψη μας στα Τρίκαλα. Στην συνάντηση που είχαμε με τον Δήμαρχο Τρικαίων, μας εξήγησε την απλή δομή λειτουργίας του Δήμου του. Ένα σύγχρονο και νευραλγικό τμήμα προγραμματισμού με τις υπόλοιπες υπηρεσίες από κάτω και μια αναπτυξιακή εταιρία που τρέχει προγράμματα βρίσκει χρηματοδοτήσεις και βοηθάει στην εκτέλεση των έργων.

Η θέση της παράταξης μας είναι ότι ένας αναπτυξιακός οργανισμός είναι απαραίτητος, μπορεί να πολλαπλασιάσει το έργο που παράγει ο Δήμος και να προετοιμάσει έναν σημαντικό αριθμό έργων για την επόμενη διοίκηση. Αν χρησιμοποιηθεί σωστά και με όραμα, μπορεί να συνεισφέρει τόσο στην οικονομική και αειφόρο ανάπτυξη του Δήμου μας, όσο και την κοινωνική πρόοδο και ευημερία.

Στις 28 Απριλίου 2020, η παράταξη μας με εισήγηση του Αλέξανδρου Παντελειού πρότεινε την σύσταση διευρυμένου Αναπτυξιακού Οργανισμού με τους υπόλοιπους Δήμους της Κεφαλονιάς, την Ιθάκη και ενδεχομένως την Περιφέρεια Ιονίων νήσων. Η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο. Μετά από διαβουλεύσεις τελικά αποφασίστηκε να γίνει σύμπραξη μεταξύ των Δήμων Αργοστολίου, Σάμης και Ιθάκης για την δημιουργία κοινού αναπτυξιακού οργανισμού.

Από τότε έχουν περάσει 3 χρόνια και Αναπτυξιακός δεν έχει ιδρυθεί με κίνδυνο να χαθούν και οι σχετικές κρατικές επιχορηγήσεις.

Σε προηγούμενες ερωτήσεις μας είχατε αναφέρει ότι είναι ο Δήμος Σάμης που καθυστερεί. Σε προσωπική συνομιλία με τον κύριο Μονιά, την οποία μου επέτρεψε να σας μεταφέρω, ισχυρίζεται ότι αυτός δεν καθυστερεί καθόλου και μάλιστα του δημιουργούν πρόβλημα τα 70.000 € που έχει δεσμεύσει από τον προϋπολογισμό του, για την αναπτυξιακή.

Επερωτάστε κύριε Δήμαρχε:

Τι συμβαίνει τελικά και γιατί καθυστερεί η δημιουργία του αναπτυξιακού οργανισμού;

Θα προλάβετε να ολοκληρώσετε την διαδικασία εντός της θητείας σας; Αν όχι τι θα γίνει με τις κρατικές επιχορηγήσεις;

Εφόσον κάποιος άλλος Δήμος αδυνατεί ή δεν ήθελε να συμμετέχει, γιατί δεν το φέρατε ως θέμα ώστε να προχωρήσουμε με κάποιο άλλο σχήμα ή να διερευνήσουμε εναλλακτικές;

Για παράδειγμα το «ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ», στο οποίο o Δήμος Αργοστολίου συμμετέχει με το 2ο μεγαλύτερο μετοχικό ποσοστό, είναι μια μικρή αναπτυξιακή εταιρεία που προς το παρόν χειρίζεται μόνο το LEADER. Το δίκτυο συνεργασίας με την τεχνογνωσία που κατέχει, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και με τις κατάλληλες παρεμβάσεις θα μπορούσε επάξια να αναλάβει τον παραπάνω ρόλο. Αργότερα θα μπορούσε να λειτουργήσει συμπληρωματικά με κάποια μεταγενέστερη Αναπτυξιακή.”

Ο κύριος Μιχαλάτος απάντησε ότι δεν μπορεί να ευθύνεται για την μη ίδρυση του Αναπτυξιακού Οργανισμού, αφού ήταν οι άλλοι δήμοι που έχουν καθυστερήσει την διαδικασία.

Ο Δ. Τρωιάνος κλείνοντας το θέμα ανέφερε πως ο κύριος Μιχαλάτος ποτέ δεν πίστεψε στα οφέλη της αναπτυξιακής και γι’ αυτό δεν κυνήγησε  την ίδρυση της.

Το ειρωνικό είναι ότι στο ίδιο δημοτικό συμβούλιο ψηφίστηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ των δήμων της Κεφαλονιάς και κάποιας αναπτυξιακής της Αττικής για το έργο: “ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ ΜΕ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟΥ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑ”. Η προγραμματική σύμβαση αυτή έχει ύψος 40.000 € τα οποία φεύγουν από την Κεφαλονιά για να πάνε στην Αττική. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο μισθό δύο ή τριών ατόμων που θα μπορούσαν να στελεχώσουν ένα δικό μας Αναπτυξιακό οργανισμό.