«Κεφαλονιά, νησί για όλους»: Προτεραιότητά μας η Υγεία

Αλ. Παντελειός

Από τη Δημοτική Κίνηση «Κεφαλονιά, νησί για όλους» ανακοινώθηκαν τα ακόλουθα:

Όπως είναι γνωστό σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η Δημοσία παρουσίαση της Δημοτικής Κίνησης «Κεφαλονιά, νησί για όλους» στην Κοργιαλένειο βιβλιοθήκη. Εκεί έχουμε προγραμματίσει μεγάλο μέρος της παρουσίασης να αφορά το πρόγραμμά μας για το Δήμο Αργοστολίου. Επειδή όμως οι εξελίξεις τρέχουν και κάποια θέματα, όπως αυτό της υγείας στο νησί μας, δεν πρέπει να αναβάλλονται, νιώθουμε την ανάγκη να αναφερθούμε σε αυτό το θέμα νωρίτερα.

Συχνά γίνονται ερωτήσεις σε υποψήφιους Δημοτικών εκλογών σχετικά με το ποια θεωρούν ότι πρέπει να είναι το πρώτα έργα/δράσεις με τα οποία θα ασχοληθούν όταν εκλεγούν. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα για εμάς, με βάση αυτά που βλέπουμε γύρω μας, είναι ξεκάθαρη. Το θέμα που αποτελεί βασική προτεραιότητα για εμάς ως Δημοτική Κίνηση είναι το θέμα της υγείας στο νησί μας και ιδιαίτερα η επίλυση των προβλημάτων του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς. Μπορεί κάποιοι να πουν ότι δεν μπορεί ο Δήμος να κάνει κάτι για το Νοσοκομείο. Ότι δεν είναι στις αρμοδιότητές του Δήμου κάτι τέτοιο. Διαφωνούμε απόλυτα. Ο Δήμος πρέπει να ασχολείται καθημερινά με τα προβλήματα στον χώρο της υγείας. Προφανώς ένας Δήμος δεν μπορεί να υποκαταστήσει το κράτος σε αυτό το θέμα επιβαρύνοντας τους πολίτες οικονομικά με την ανάληψη της εκτέλεσης των υποχρεώσεων Υπουργείων, το θέμα της υγείας όμως είναι ιδιαίτερο και δεν χωράνε εδώ κοκορομαχίες για αρμοδιότητες. Ο Δήμος δεν χρειάζεται να υποκαταστήσει, χρειάζεται να διεκδικήσει. Αν κάνουμε, όλοι μαζί, κάτι που θα σώσει έστω και μία ζωή, όσα χρήματα και όσος χρόνος και αν έχει δαπανηθεί μπορούμε να πούμε ότι αξίζει!

Τα θέματα υγείας δεν αντιμετωπίζονται αποσπασματικά ούτε είναι θέματα που πρέπει να αξιοποιούνται πολιτικά. Από την αρχή της ενασχόλησής μας με τα κοινά επιμένουμε ότι θέματα υγείας και θέματα παιδείας πρέπει να αντιμετωπίζονται από κοινού και να υπάρχει ένας κοινός στόχος από όλους τους συνδυασμούς. Στο θέμα του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς πρέπει όλοι να έχουμε έναν και μόνο στόχο: Να λειτουργεί χωρίς κανένα πρόβλημα και να αναβαθμίζεται συνεχώς, με πρόσληψη προσωπικού και ενίσχυση των υποδομών του. Είναι ένα θέμα που πρέπει όλοι να πάρουν θέση άμεσα και να γίνει συζήτηση με σκοπό την ανάληψη συλλογικής δράσης.

Εμείς ως Κίνηση Πολιτών ασχολούμαστε με το θέμα πολύ σοβαρά και θα παρουσιάσουμε σειρά προτάσεων για την επίλυση των προβλημάτων του Νοσοκομείου. «Κεφαλονιά, νησί για όλους» άλλωστε σημαίνει και αυτό: Κεφαλονιά – Ένα νησί με υγεία για όλους. Παραθέτουμε παρακάτω μερικές μόνο από τις προτάσεις μας για τις οποίες θα θέλαμε να συζητήσουμε με τους συμπολίτες μας και με τις υπόλοιπες παρατάξεις ώστε να αποτελέσουν την κοινή μας θέση για την υγεία:

Ορισμένες από τις θέσεις και προτάσεις μας είναι:

  1. Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η στήριξη με κάθε τρόπο του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς. Το Νοσοκομείο μπορεί να μην είναι αρμοδιότητα του Δήμου αλλά ο Δήμος θα αγωνιστεί για την άψογη λειτουργία και αναβάθμισή του με κάθε τρόπο.
  2. Κατάρτιση, σε συνεργασία με τη Διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας, του Υγειονομικού Χάρτη της Κεφαλονιάς, με ίδρυση Δημοτικών Ιατρείων ή ΚΕΠ Υγείας όπου κρίνεται απαραίτητο.
  3. Αναβάθμιση και θεσμοθέτηση της σχέσης του Δήμου με τον Ιατρικό Σύλλογο Κεφαλονιάς. Ο Ιατρικός Σύλλογος θα αποτελεί τον σύμβουλο του Δήμου σε θέματα υγείας και βασικό συνεργάτη στην διεκδίκηση όλων των δίκαιων αιτημάτων των γιατρών και των πολιτών σε θέματα υγείας.
  4. Ο Δήμος σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο και τους φορείς του νοσοκομείου να προτείνουν στην πολιτεία κατάλληλους για τη θέση του διοικητή του νοσοκομείου.
  5. Διερεύνηση της προμήθειας και λειτουργίας μεταφορικού μέσου (ελικοπτέρου ή μικρού αεροπλάνου) για την έκτακτη διακομιδή ασθενών εκτός Κεφαλονιάς (νοσοκομεία Πάτρας, Αθήνας) ή την μεταφορά έκτακτων περιστατικών από μέρη του νησιού που είναι μακριά από το Αργοστόλι (π.χ. Φισκάρδο). Με την δημιουργία των υδατοδρομίων, μια πιθανή λύση θα ήταν και υδροπλάνο. Το θέμα πρέπει να διερευνηθεί ως προς το κόστος αλλά υπάρχουν πολλές λύσεις που μπορούν να δοθούν (ΠΕΔ, Περιφέρεια).
  6. Προμήθεια και λειτουργία δημοτικού ασθενοφόρου με έδρα τη Σκάλα, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ και το Νοσοκομείο, για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των χωριών της Δ.Ε. Ελειού-Πρόνων.
  7. Λύση του προβλήματος στέγασης ιατρών και νοσηλευτών στην Κεφαλονιά με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου.
  8. Οικονομική στήριξη του Νοσοκομείου από τους τρεις Δήμους της Κεφαλονιάς με κύρια κατεύθυνση τη συντήρηση και βελτίωση των υποδομών του.
  9. Διασύνδεση των υπηρεσιών υγείας με τις δομές πρόνοιας του Δήμου. Ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» με νοσηλευτικό προσωπικό για την παροχή πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας κατ’ οίκον.

Οι παραπάνω αποτελούν ορισμένες μόνο από τις προτάσεις μας για την Υγεία. Επιδιώκουμε οι προτάσεις μας αυτές να αποτελέσουν τη βάση για τη λύση των προβλημάτων του Νοσοκομείου. Καλούμε τους πολίτες να μας πουν και τις δικές τους προτάσεις ώστε όλοι μας, επιτέλους, να λύσουμε το μέγιστο αυτό πρόβλημα στο νησί μας.

Δημοτική Κίνηση

“Κεφαλονιά, νησί

για όλους”