Κεφαλονιά: Όταν βουνό και θάλασσα ενώθηκαν

Π. Αμούργης

Βγαίνοντας εκτός του τοπικού τύπου της Κεφαλονιάς αυτή τη φορά, με το παρόν άρθρο απευθύνω έκκληση προς την Πολιτεία, ως δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Σάμης, να προβεί άμεσα σε αποκαταστατικά και αντιπλημμυρικά μέτρα, ειδάλλως το νησί θα βυθιστεί στη δυστυχία για ακόμα μία φορά. Είμαι σίγουρος ότι δεν είναι μέλημα της κρατικής διοίκησης η εξαφάνιση από τον χάρτη των Επτανήσων ύστερα από ακραία καιρικά φαινόμενα. Το κοινωνικό κράτος πρόνοιας οφείλει να στέκεται ως αρωγός και συμπαραστάτης στον πολίτη και να τον βοηθά να επιβιώνει ύστερα από τρομερές καταστάσεις, όπως φαινόμενα καιρικά που προσιδιάζουν σε χαρακτηριστικά εκείνα των βιβλικών καταστροφών.

Η ισοπέδωση της Ερίσου, της Πυλάρου και της Σάμης (Αγία Ευφημία, Άσσος, Φισκάρδο, κ.ά) των τελευταίων ημερών δεν πρέπει να συνεχιστεί. Αυτή τη στιγμή ο δήμος Σάμης έχει μείνει χωρίς κλιμάκια για καταγραφή των ζημιών, λόγω έλλειψης υπαλλήλων. Η υποστελέχωσή του, ως νεοσύστατου δήμου, μάς δένει τα χέρια. Το φαινόμενο αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσλήψεις, έστω και διά συμβάσεων ορισμένου χρόνου, ώστε να υπάρχουν ευέλικτα σχήματα προσωπικού.

Επιπροσθέτως, το κράτος πρέπει να προβεί σε γενναία χρηματοδότηση και όχι σε ημίμετρα που θεραπεύουν μόνο «όσα βλέπει η πεθερά». Η κυβέρνηση και τα ευρύτερα πολιτικά όργανα της Περιφέρειας οφείλουν να δράσουν αποφασιστικά και όχι με συστολές και επιφυλάξεις. Χρήματα βρίσκονται για τους κεντρικούς δήμους της χώρας, για την επαρχία στερεύουν; Αν πράγματι κάποια ποσά χρημάτων έρχονται από δωρητές, πού είναι οι δωρητές αυτοί, ώστε να συνδράμουν τώρα τους πληγέντες; Συμπολίτες μας έμειναν χωρίς υπάρχοντα, τους καταστράφηκε η περιουσία, τα μαγαζιά τους βούλιαξαν, οι ίδιοι γίναν ναυαγοί στα ίδια τους τα σπίτια.

Οι βραδυκίνητες και γραφειοκρατικές διαδικασίες της Διοίκησης είναι ικανές να μην αποζημιώσουν καθόλου ή να αποζημιώσουν δυσανάλογα με τη ζημία τους πληγέντες και αυτό ύστερα από χρόνια. Είθε κάποια στιγμή να δημιουργηθούν νέα, ευέλικτα σχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να μη γίνονται έργα με ρυθμούς χελώνας και η Διοίκηση να προσφέρει στον πολίτη όσα πραγματικά του αξίζουν. 

Το Κεντρικό Ιόνιο πνέει τα λοίσθια ύστερα από την πανδημία και τώρα ύστερα και από τον Ιανό. Και δυστυχώς ο καιρός δεν κάνει εκπτώσεις. Τα φαινόμενα αυτά, σε άλλη ίσως κλίμακα, θα επαναληφθούν. Πρέπει να ζούμε ξανά και ξανά το μαρτύριο του Τάνταλου;

Καλώ ως Κεφαλονίτης, αλλά πάνω απ’ όλα ως άνθρωπος και όχι μόνο ως δημοτικός σύμβουλος, το κράτος και κάθε αρμόδια αρχή να μη γυρίσει το κεφάλι της απέναντι στον Γολγοθά των συμπολιτών μας και τώρα αλλά και κάθε φορά που το νησί πλήττεται από ανάλογες συμφορές. Απαιτείται δράση και απαιτείται τώρα!

Παντελής Αμούργης,

Δικηγόρος, δημ. Σύμβουλος Δήμου Σάμης Κεφαλονιάς

Επίκεφαλής ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ