ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ: Ενας οικολογικός παράδεισος

Γράφει ο ΠANAΓHΣ METAΞATOΣ
Πρόεδρος Eνωσης Aγροτουρισμού Iονίου, Aντιπρόεδρος ΣEAΓE, Mέλος Δ.Σ. ΣEEΔΔE, Kαθηγητής της Mεθόδου SILVA

Δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι που θα ήθελα να το έχει το νησί μας. Δεν αισθάνομαι πάντως την έλλειψη του. Ακόμη και οι σεισμοί μας «προστάτευσαν» από πολεοδομικές υπερβολές και ασχήμιες, άσε που τους συνηθήσαμε κι αυτούς.

Οι δικές μου σκέψεις δεν έχουν να κάνουν με το μοναδικό μας φυσικό περιβάλλον, αλλά με τις φροντίδες μας γι αυτό.

Θα θεωρούσα υψίστη προσφορά των Δημάρχων του νησιού και της Περιφερειακής Αρχής να συζητηθεί μια πρόταση ανακύρηξης του νησιού, σαν οικολογικό πρότυπο, πάρκο ή κάτι τέτοιο.

Έχουμε εκλεκτούς επιστήμονες που πιστεύω θα κολακεύονταν να συμμετάσχουν σε κάποια επιτροπή, που μέσω ενός συνεδρίου θα έπαιρνε σάρκα και οστά μια τέτοια πρόταση.(Με χαρά προσφέρω το ανοιχτό θέατρο της Κριτονού ή της Λάσσης για τις διεργασίες).

Πιστεύω πως η παρουσίαση του Αίνου (φορέας), του Μύρτου, της Άσσου, του Κούταβου, της Λάσσης, των Θεμάτων, της Φτέρης του Βάλτου στο Λιβάδι, η Μελισάνη  η Δρογκαράτη, η Κουνόπετρα, οι Καταβόθρες, οι Βαρδιάνοι είναι τα περισσότερο αντιπροσωπευτικά μας σημεία.

Αν τώρα θα μπορούσε να συνδεθεί και το πολιτιστικό μας υπόβαθρο, εδώ δεν παιζόμαστε.

Αναρωτιέμαι αν έχουν τόσα αξιόλογα μνημεία άλλοι τόποι εκτός Ελλάδας.

Μπορούμε να διαλαλήσουμε και να δείξουμε, ότι ο Οδυσσέας ήταν από εδώ.

«Ηγεν Κεφαλλήνας μεγαθύμους…», λέει ξεκάθαρα ο Ομηρος και τόσοι άλλοι σύγχρονοι συγγραφείς που έχουν καταπιαστεί με την Ομηρική Ιθάκη, δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία ότι μίλαγε γιαυτό το ευλογημένο νησί. Να δικαιωθεί και ο Μάκης ο Μεταξάς, ο Τουμαζάτος, ο Λειβαδάς,ο Λυκούδης, ο Καμπάνης και τόσοι άλλοι.

Ο τάφος στα Τζανάτα, τα ανάκτορα, τα Κυκλώπεια τείχη, τα μωσαικά της Σκάλας και νεώτερα μνημεία με μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον από τα Ενετικά κάστρα του Αγίου Γεωργίου και της Άσσου μέχρι τη μοναδική πετρογέφυρα του Κουτάβου, τις χελώνες caretta- caretta, τις φώκιες monahoys, τα άλογα του Αίνου, αλλά και χώροι θρησκευτικής λατρείας όπως η μονή του Αγίου Γερασίμου, η Μηλαπιδιά κ.α.

Είμαι σίγουρος ότι η Ευρωπαική Ένωση θα ανταποκρινόταν σε μια ανάλογη πρόταση αρκεί να διατυπωθεί με σοβαρότητα από όλους.

Θα είχαμε κάθε δικαίωμα να ζητήσουμε στήριξη (χρηματοδότηση, επιδότηση κ.λ.π.) για να «θάψουμε» τα καλώδια της ΔΕΗ,του  ΟΤΕ κ.λ.π. που ασχημαίνουν το τοπίο και οι τουρίστες κάνουν fotoshop στις φωτογραφίες.

Θα αντιμετωπίζαμε πιο σοβαρά τον Βιολογικό, αλλά και την ανακύκλωση των σκουπιδιών στην Παλλοστή. Θα φροντίζαμε τον Κούταβο ουσιαστικά και όχι με ψευτοπαρκάκια της πλάκας για τα μάτια. Θα αξιοποιούσαμε διαφορετικά τη μαρίνα που έχει γίνει «νεκροταφείο» σκαφών.

Θα φροντίζαμε ουσιαστικά το μοναδικό δάσος ευκαλύπτων στη νερομάνα (μέχρι και coala θα μπορούσαμε να φιλοξενήσουμε).

Θα ορίζαμε τη Λάσση ολόκληρη με το Φανάρι  σαν τουριστική ζώνη με προδιαγραφές ανάλογες για την προστασία της περιοχής και την καλύτερη ανάπτυξη της.

Η Κεφαλονιά έχει ταυτότητα και έχει αναγνωριστεί από αυτούς που την ξέρουν καλύτερα από τους άλλους Ευρωπαίους και δεν είναι άλλοι από τους  Άγγλους και του Ιταλούς. Οι Ιταλοί μας ξέρουν από την αρχαιότητα, έχουμε και συγγένεια (Magna Grecia), μετά είχαμε και τους Ενετούς. Οι Άγγλοι πηγαινοέρχονται τα τελευταία 250 χρόνια και πολλοί την έχουν δεύτερη πατρίδα.

Η δύναμη μας όμως είναι η ομογένεια στα τρία σημεία του πλανήτη που διαπρέπουν περισσότερο Αμερική, Αυστραλία και Νότια Αφρική.

Στην Αμερική ζουν πιο πολλοί από όσους στην Κεφαλονιά. Έχουμε αστέρια τρίτης γενιάς, επιστήμονες, επιχειρηματίες εγγόνια παππούδων και γιαγιάδων που τα μεγάλωσαν με την περηφάνια της καταγωγής τους.

Για όλους αυτούς δεν είναι αρκετή κάποια επίσκεψη εθιμοτυπική στους συλλόγους τους, αλλά η οργανωμένη υπηρεσία πληροφόρησης και διευκόλυνσης να ενισχυθούν οι δεσμοί ανάμεσα μας.

Υπάρχουν ιδρύματα στο νησί όπως του Αντώνη Τρίτση, του Βεργωτή αλλά και άλλα που θα ενδιαφέρονταν να συμμετέχουν και να υποστηρίξουν τρόπους στήριξης τέτοιων προσπαθειών.

Θέλω να πιστεύω πως θα υπάρξουν ευήκοα ώτα από τους δημοτικούς άρχοντες σε ‘ολα αυτά αλλά και σε άλλα παρόμοια που άλλοι συντοπίτες έχουν σκεφθεί και προτείνει.

Διαφορετικά θα χρειασθεί να ενεργοποιηθεί ξανά «Ο Τόπος πάνω από όλα» με νέα στελέχη φυσικά μια και οι πρωτεργάτες της ιδέας μεγάλωσαν πια και μόνο συμβουλευτικό ρόλο μπορούν να παίξουν.