Κεφαλονιτικοθιακό και Κρητικό Αντάμωμα

«Ιθάκη, Κρήτη και Κεφαλονιά

τρεις τόποι, μιαν αξία

και μέσα από

την παράδοση

δένουνε τη φιλία»

Με ετούτη τη ρίμα κατά νου, έμπνευση του Χρήστου Πολάκη, μέλος της νεολαίας της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ», και ένα σύντομο αφιέρωμα με τη βοήθεια του μέλους της νεολαίας μας Άγγελου Σκλαβουνάκη, για όλα εκείνα  τα στοιχεία που μας ενώνουν στο βάθος των χρόνων, ανταμώσαμε μέσω των Συλλόγων μας, Κεφαλλονίτες και Ιθακήσιοι με τους  Κρήτες.

Κυριακή μεσημέρι, 10ης του Ιούνη, και ο 4ος όροφος του πολιτιστικού κέντρου της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά εγέμισε χαμόγελα και νιάτα των όμορφων νησιών μας.

Τα καλούδια, που εμαγείρεψαν όσοι ήρθανε στο γλέντι μας (τους ευχαριστούμε από καρδιάς!), επήρανε καμαρωτά τη θέση τους, έτοιμα να μαρτυρήσουν  την περήφανη καταγωγή τους: παραδοσιακή ριγανάδα, αλιάδα, κρεατόπιτα και άλλα πολλά, ξεροτήγανα για γλύκισμα, γιαούρτι ντόπιο και μάντολες μας συνόδευσαν μαζί με τη ρομπόλα και τη ρακή έως αργά το απόγευμα!

Και οι χοροί δεν εθέλανε να σταματήσουν: μέρμηγκας και συρτός, ρόιδο και μαλεβιζιώτης, μπάλος και πεντοζάλι… στου χορού τα βήματα, όλοι εγίναμε ένα!

Μα και το τραγούδι δεν έλειψε! Καντάδες από τη Μαντολινάτα μας με τους δασκάλους μας, κ. Ματούλα Φιοράτου και κ. Σταύρο Ντίνα να μας συντονίζουν στο μαντολίνο παρέα με τους αγαπημένους αδελφούς Γρηγοράτους Σπύρο και Νίκο, και την κιθάρα και τον ταλαντούχό Σταύρο Νιφοράτο, στο τραγούδι. Κρητικές Μαντινάδες και Ρίμες, από την άλλη, από τους νέους Κρήτες με την αντιπρόεδρο της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά κ. Μαρία Ντουντουνάκη να τραγουδά στίχους από τον «Ερωτόκριτο» και να μας συγκινεί όλους.

Στο τέλος ανταλλάξαμε παραδοσιακά προϊόντα των νησιών μας και δώσαμε την υπόσχεση να ανταμώσουμε σύντομα !

Ευχαριστούμε από καρδιάς τη νεολαία της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά η «ΟΜΟΝΟΙΑ» που ανταποκρίθηκε με χαρά στο κάλεσμά μας, τους Προέδρους των Συλλόγων μας κ. Μαριολένη Νεοφύτου (ΑΚΙΠ) και κ. Θεόδωρο Τσόντο (ΑΚΠΟ) για την παρουσία τους και ενθάρρυνση της συνάντησης ετούτης καθώς και της συνεργασίας των νέων των συλλόγων μας, την κ. Αναστασία Σαμόλη από τον Σύλλογο Κεφαλλονιτών και Ιθακησίων Καλλιθέας, όλα τα μέλη του Δ.Σ. της Αδελφότητας και της Νεολαίας μας που βοήθησαν με χαμόγελο.

Και εις άλλα με Υγεία!!!

Ρεγγίνα Μπαλτσαβιά,

αντιπρόεδρος

και υπεύθυνη

νεολαίας Αδελφότητας