Κινδυνεύει πάλι το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου

Κινδυνεύει πάλι το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου, καθώς σε συγχωνεύσεις νοσοκομείων αναμένεται να προχωρήσει το Υπουργείο Υγείας μέσα στο 2023 με βάση τουλάχιστον το νέο χάρτη υγείας που έχει καταρτίσει.

Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο υπήρχε εδώ και καιρό στο συρτάρι αλλά φαίνεται πως κρίνεται απαραίτητο να υλοποιηθεί άμεσα ώστε να υπάρξει εξοικονόμηση πόρων.

Όπως αναφέρει το thebest.gr, βασική παράμετρος είναι να προλάβει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τις επερχόμενες εκλογές και την προκήρυξή τους. Όλα δείχνουν ότι το σχέδιο θα «παγώσει» και θα ενεργοποιηθεί από την επόμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας, εάν φυσικά εκλεγεί και πάλι η ΝΔ.

Παρ’ αυτά ο νέος χάρτης υγείας προβλέπει αλλαγές σε νοσοκομειακούς σχηματισμούς σε όλη τη χώρα. Ήδη μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες έχουν προσδιοριστεί και τα κριτήρια που θα ακολουθηθούν.

Τα 4 κριτήρια για τις συγχωνεύσεις

Για τις συγχωνεύσεις νοσοκομειακών μονάδων θα τηρηθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, καθώς σύμφωνα με πηγές, η κυβέρνηση θέλει να περάσει στο νέο ΕΣΥ με ήπιους τόνους και χωρίς να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες.

Χαμηλή πληρότητα

Η κυβέρνηση έχει στα σχέδιά της να συγχωνεύσει ορισμένα νοσοκομεία τα οποία παρουσιάζουν σήμερα χαμηλή πληρότητα και βρίσκονται πολύ κοντά σε μεγαλύτερες νοσοκομειακές μονάδες. Μάλιστα θα επικαλεστεί και έρευνες που έχουν γίνει αλλά και καταγραφές για την πληρότητα.

Λουκέτα πάντως δεν αναμένεται να μπούνε σε νοσοκομεία αλλά θα επιχειρηθεί να γίνει λειτουργική διασύνδεση. Γεγονός που σημαίνει ότι δύο νοσοκομεία θα λειτουργούν υπό κοινή διοίκηση, ενώ και το προσωπικό θα μπορεί να μετακινείται ώστε να καλύπτονται τα κενά.

Στην περίπτωση αυτή θα ορισθεί μία κεντρική μονάδα υγείας και τα διπλανά νοσοκομεία θα λειτουργούν συμπληρωματικά.

Σύμφωνα με το ethnos.gr, ήδη από τις καταγραφές που έχουν φθάσει στο υπουργείο Υγείας διαπιστώνεται ότι υπάρχουν κοντά 50 περιφερειακά νοσοκομεία, από τα 125 συνολικά, τα οποία έχουν πληρότητα κοντά στο 30%.

Με βάση το σχέδιο, οι νοσοκομειακές μονάδες με εξαιρετικά χαμηλή πληρότητα θα ενταχθούν υπό την «ομπρέλα» του μεγαλύτερου νοσοκομείου της περιοχής όπου και θα μετακινείται το προσωπικό. Στόχος να λειτουργούν με επάρκεια εργαζομένων όλες οι κλινικές του κεντρικού νοσοκομείου.

Μικρή απόσταση

Ένα άλλο βασικό κριτήριο που εμπεριέχεται στο σχέδιο του υπουργείου Υγείας για τις συγχωνεύσεις είναι η απόσταση μεταξύ νοσοκομείων. Και αυτό διότι υπάρχουν περιοχές που διαθέτουν 2 και 3 νοσοκομεία (κάποιες και περισσότερα) σε πολύ κοντινή απόσταση. Στις περιπτώσεις αυτές το προσωπικό θα μετακινηθεί στο κεντρικό νοσοκομείο και τα υπόλοιπα θα αλλάξουν χρήση και θα γίνουν είτε μονάδες αποκατάστασης, είτε εξειδικευμένα κέντρα για συγκεκριμένα νοσήματα είτε Κέντρα επείγουσας ιατρικής.

Στελέχωση

Και η στελέχωση αναμένεται να παίξει κεντρικό ρόλο στις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων. Όποιες μονάδες παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό θα συνενωθούν.

Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης είναι ότι κάποια νοσοκομεία παρουσιάζουν ελλείψεις σε εργαζόμενους καθώς οι θέσεις βγαίνουν άγονες, δηλαδή προκηρύσσονται αλλά δεν καλύπτονται.

Δείκτες αποτελεσματικότητας

Παράλληλα θα συνεκτιμηθούν και δείκτες αποτελεσματικότητας των νοσοκομείων που θα οδηγηθούν σε συγχώνευση ή αλλαγή χρήσης.

Ενδεικτικά θα εκτιμηθεί ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων που πραγματοποιούνται αλλά και των ιατρικών υπηρεσιών που παρέχονται. Θα αξιοποιηθούν συγκεκριμένοι δείκτες που έχουν ορισθεί και χρησιμοποιούνται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό νοσοκομεία θα μετατραπούν για παράδειγμα σε κέντρα τραύματος, ειδικά σε νησιωτικές περιοχές όπου καταγράφονται πολλά ατυχήματα.