ΚΚΕ: «Ετήσιος Απολογισμός Δράσης της Π.Ι.Ν.»

Υπάρχει ένα τεράστιο κουβάρι αντιθέσεων μεγάλων καπιταλιστικών κρατών και ιμπεριαλιστικών οργανισμών στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Υπάρχει συνειδητή επιλογή της ελληνικής αστικής τάξης, της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων να εμπλέξουν την Ελλάδα σε αυτούς τους ανταγωνισμούς με στόχο την αναβάθμιση της θέσης της αστικής τάξης. Όμως οι ανταγωνισμοί για το ξαναμοίρασμα των αγορών, των πηγών ενέργειας, των δρόμων μεταφοράς τους είναι βαμμένοι με το αίμα των λαών με κλασσικό πρόσφατο παράδειγμα την αιματοχυσία στη Συρία. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει γίνει ο καλύτερος προπαγανδιστής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Ενώ αυξάνεται η επιθετικότητα και η προκλητικότητα της τουρκικής αστικής τάξης και της κυβέρνησης της που ανοικτά αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας η κυβέρνηση καλλιεργεί τον εφησυχασμό και προχωρά στην αναβάθμιση και επέκταση των αμερικανονατοϊκών βάσεων στην Ελλάδα. Όλα δείχνουν ότι η σχεδιασμένη επιθετικότητα της Τουρκίας μπορεί να οδηγήσει σε πολεμικό επεισόδιο. Για όλες αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις ο Περιφερειάρχης δεν βρήκε να πει ούτε λέξη προφανώς συντασσόμενος με την κυβερνητική γραμμή του εφησυχασμού και της πλήρους ευθυγράμμισης με τους αμερικανονατοϊκούς σχεδιασμούς. Χθες Σάββατο (17/3/18) μάλιστα δέχτηκε και τους αξιωματικούς των πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ που έκαναν άσκηση στο Ιόνιο.

Ο Περιφερειάρχης στην εισαγωγή του Απολογισμού του αναφέρεται στην «ευμάρεια» του λαού των Ιονίων Νησιών. Αλήθεια που την είδε; Μήπως στους μισθούς των 380 και 580 ευρώ που παίρνει η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα; Στις μεγάλες περικοπές των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα; Στις μεγάλες περικοπές των συντάξεων όλων των συνταξιούχων; Στην άγρια φορολογία που πρόκειται να αυξηθεί; Στα μεγάλα ποσοστά ανεργίας;

Η τέτοια τοποθέτηση του Περιφερειάρχη είναι πρόκληση προς τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Βέβαια υπάρχει ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού που ζει σε κατάσταση ευμάρειας. Είναι οι ξενοδόχοι, τουριστικοί πράκτορες, επιχειρηματίες, ορισμένα τμήματα μεσαίων στρωμάτων που είχαν ωφεληθεί από τη ραγδαία μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, τις κρατικές και ευρωενωσιακές ενισχύσεις. Αυτό όμως είναι απαράδεκτο να γενικεύεται.

Ο απολογισμός πεπραγμένων του 2017 της περιφερειακής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ αποδεικνύει ότι αυτή η πλειοψηφία κινήθηκε στην κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής. Οι ετήσιοι προϋπολογισμοί που ψήφισε η πλειοψηφία του Π.Σ. αποτελούν μικρογραφία και περιφερειακή εφαρμογή του κρατικού προϋπολογισμού, με άγρια περικοπή στην κρατική χρηματοδότηση. Μάλιστα στο ΠΣ του Νοέμβρη 2017 αποκαλύφθηκε ότι η υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2017 είχε υλοποιηθεί στο 15%!!! Δηλαδή εγγράφονται ποσά που ποτέ δεν εκταμιεύονται.

 

Κέρκυρα 23/3/18