Κοινή ανακοίνωση των πρ. αντιδημάρχων Σάμης

Ερ. Βαλσάμου

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν οι πρώην αντιδήμαρχοι Σάμης Εριγώνη Βαλσάμου και Νικόλαος Ρασσιάς.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Αγαπητοί συμπολίτες,

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις όπως αυτές διαμορφώθηκαν αμέσως μετά τον Ιανό και έως σήμερα, ως Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Σάμης και ως “απερχόμενοι” πλέον Αντιδήμαρχοι σε τομείς κρίσιμους και σημαντικούς για τον τόπο μας και σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, οφείλουμε να ενημερώσουμε ως προς τα εξής:

  • Από τη θέση ευθύνης του Αντιδημάρχου, από τις 18/9/2020, μετά την επέλαση του Ιανού και την καταστροφή που επακολούθησε από τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που για μια ακόμα φορά αντιμετώπισε ο Δήμος μας, επιδιώξαμε και νιώθουμε ότι ανταποκριθήκαμε αποτελεσματικά στις ανάγκες των πληγεισών περιοχών, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και την καθημερινή φυσική μας παρουσία δίπλα τους.
  • Κατά την προσωπική μας άποψη και αυτό που μας επέβαλαν οι πολιτικές μας αρχές, κρίθηκαν επιτακτικές και επιβεβλημένες οι όποιες ενέργειες από τον θεσμικό μας ρόλο, ώστε καμία αντίστοιχη καταστροφή να μην ξαναβρεί τον δήμο μας στο μέλλον απροστάτευτο.
Ν. Ρασσιάς

Κάτι που στην δεδομένη συγκυρία και μετά την άφιξη του πλοίου με τις ανεμογεννήτριες θα σήμανε και η εγκατάσταση ενός νέου Αιολικού Πάρκου, αυτό στην περιοχή του Ξερακιά.

  • Από την πρώτη κιόλας στιγμή, ενημερώσαμε τον Δήμαρχο, πριν μάλιστα την άφιξη του εν λόγω πλοίου με τις ανεμογεννήτριες με σκοπό ο Δήμος μας να δηλώσει ξεκάθαρα αλλά και έμπρακτα την αντίθεσή του στην εκφόρτωση των ανεμογεννητριών και εν γένει στην επέκταση των Αιολικών Πάρκων.

Θεωρούσαμε αυτονόητη τη θέση του Δήμου πιστοί πάντα στις προεκλογικές μας δεσμέυσεις και εφόσον κατά κοινή ομολογία τα επαναλαμβανόμενα πλημμυρικά φαινόμενα της Πυλάρου οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην παρουσία των Αιολικών πάρκων.

  • Για εμάς ως απλοί πολίτες, πόσο μάλλον ως Αντιδήμαρχοι, ήταν αυτονόητη η συνέχιση της προσπάθειας απέναντι στην καταστροφή, δηλώνοντας ένα μεγάλο “ΟΧΙ” απέναντι στα ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ, εκφράζοντας μαζί με τους κατοίκους ότι η περιοχή μας δεν αντέχει άλλο, ότι ο περιβαλλοντικός νόμος πρέπει να καταργηθεί στην πράξη για ότι αφορά το Δήμο μας και ότι το συγκεκριμένο Αιολικό Πάρκο του Ξερακιά είναι επικίνδυνο δεδομένου ότι δεν έχουν προχωρήσει ούτε κατά διάνοια οι απαραίτητες παρεμβάσεις ( οδικό δίκτυο, υδρολογικές μελέτες κλπ), οι υποχρεώσεις δηλαδή των εταιριών που εμπλέκονται στο έργο, κάτι που αποδείχθηκε και στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο (12/11/2020) με έγκυρη επιστημονική τεκμηρίωση.
  •  Στην κατεύθυνση αυτή, ο Δήμος Σάμης όφειλε να είναι παρών δηλώνοντας ότι έχει ευθύνη και λόγο σε ό,τι επιβάλλεται στα όρια του και αυτό έπραξε με την παρουσία του στο λιμάνι, ξεκάθαρα απέναντι σε ό,τι υποβαθμίζει τα “του οίκου του”.
  • Για εμάς προσωπικά, εν μέσω μιας πρωτόγνωρης καταστροφής, με τις πληγές ακόμα ανοιχτές και με έναν Δήμο εν μέσω ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ, με την απουσία αρμοδίων ( μηχανικών, νομικών και θεσμικών φορέων), καμία διαπραγμάτευση, καμία συζήτηση δεν ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί μονομερώς με τις εν λόγω εταιρείες, εάν πρωτίστως δεν είχε προηγηθεί η εφαρμογή των μελετών και οι όποιες συμβατικές τους υποχρεώσεις σε επίπεδο παρεμβάσεων αλλά και ο έλεγχος αυτών από τις αρμόδιες θεσμικές αρχές και τεχνικές υπηρεσίες.

Την ξεκάθαρη αυτή θέση μας την είχαμε γνωστοποιήσει στον Δήμαρχο και επιπροσθέτως προέκυπτε και από την ήδη κατοχυρωμένη απόφαση προγενέστερου Δ.Σ, αυτού που πραγματοποιήθηκε στις 4/10/2020.

  • Η σταθερή μας αυτή θέση, η προσφορά μας στην τοπική κοινωνία,αλλά και η συνεπής πολιτική μας στάση όλο αυτό το διάστημα κρίθηκε και αποτιμήθηκε και μας έφερε στην θέση των “απερχόμενων” πλέον Αντιδημάρχων, όπως έχει γνωστοποιηθεί και δημοσιοποιηθεί.

Οι παραιτήσεις αυτές δεν ήταν προϊόν συνειδητής επιλογής, ήταν παραιτήσεις που επιβλήθηκαν μέσα σε ένα περιβάλλον πίεσης.

Ήταν παραιτήσεις που μας ζητήθηκαν σε μια χρονική στιγμή κρίσιμη για την αποκατάσταση της καθημερινότητας των δημοτών και οι οποίες αφενός απείχαν από την δική μας πρόθεση και διάθεση που από την 1η Σεπτεμβρίου του 2019 καταθέτουμε εμπράκτως για το καλό του τόπου μας κι αφετέρου αφήνοντας τις σημαντικές λόγω των συνθηκών αρμοδιότητές μας, αλλά και τις πρωτοβουλίες μας, αίολες και ανολοκλήρωτες, σε σημείο που αυτονόητα επιφέρει αναστάτωση κυρίως στους πολίτες-δημότες, όσο και στους εργαζόμενους του Δήμου.

  • Με το ίδιο αίσθημα ευθύνης και συμμετοχής στα κοινά, πέρα από προσωπικές απογοητεύσεις, συνεχίζουμε ως μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να υπερασπιζόμαστε τους κατοίκους του Δήμου μας γιατί έτσι κρίνουμε ορθό, χωρίς να αυτοχαρακτηριζόμαστε “επαναστάτες” όπως ακούστηκε στον δημόσιο διάλογο, αλλά ως αιρετοί από την ίδια την κοινωνία.

Με το ίδιο αίσθημα ευθύνης οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως η προσπάθεια των κατοίκων στο λιμάνι της Σάμης για 20 ολόκληρες ημέρες να δηλώσουν ένα ξεκάθαρο “ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ”, είναι αυτή που ανέδειξε τις ελλείψεις των Αιολικών Πάρκων, τις τυπικά νόμιμες αδειοδοτήσεις που χρήζουν πολλαπλών διορθώσεων, την έντονη αμφισβήτηση περί ύπαρξης τους, αλλά και ταυτοχρόνως κερδίζοντας τον απαιτούμενο χρόνο για τον Δήμο μας να κινηθεί με κάθε μέσο στην ίδια κατεύθυνση.

Άλλωστε ήταν γνωστό σε εμάς εξαρχής το Πανελλαδικό Δίκτυο Δήμων κατά των Αιολικών με τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ, αντίθετα μάλιστα στην βούληση Περιφερειακών Αρχών και όχι μόνο να προχωρήσουν στην λεγόμενη “Πράσινη Ανάπτυξη” χωρίς τις απαιτούμενες παρεμβάσεις που θα κάλυπταν τις περιοχές μας.

  • Η όποια ψήφος στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία στο τελευταίο Δ.Σ για αυτά που εξαρχής ζητήσαμε από την θεσμική μας θέση και τελικά αναδείχθηκαν και τέθηκαν από την Δημοτική Αρχή, με την παρουσία Νομικού και Μηχανικού όπως με δική μας πρωτοβουλία είχαμε ζητήσει ως προαπαιτούμενο, αποτελεί το πρώτο βήμα για την διασφάλιση των προϋποθέσεων, του ελέγχου και των αντίστοιχων παρεμβάσεων που έπρεπε ήδη να είχαν γίνει και αποτελούν αυτονόητες υποχρεώσεις των εταιρειών.
  • Η κατά πλειοψηφία απόφαση, μετά την εισήγηση του Δημάρχου η οποία ενσωμάτωνε στα βασικά σημεία τις δικές μας προσωπικές θέσεις και την οποία τελικά υπερψηφίσαμε θα κριθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα για την αποτελεσματικότητά της, αλλά και για την “ειλικρίνεια” των προθέσεών της, ειδικά τη στιγμή που σε πολύ προσφατες δημόσιες τοποθετήσεις του και μετά το τελευταίο Δ.Σ, ο επιχειρηματίας που εμπλέκεται στο έργο επιμένει να μιλάει για υπερβόσκηση, σε αντίθεση με όσα υποστήριξε με αποδείξεις στο ίδιο Δ.Σ ο κ. Κουγιανός.

Παράλληλα, θα κριθεί και η δική μας θέση, άποψη και στάση, αναλαμβάνοντας το επόμενο χρονικό διάστημα πρωτοβουλίες από τις θέσεις μας στο Δ.Σ αλλά και πέρα από αυτό, για το μεγάλο και κρίσιμο ζήτημα των αιολικών πάρκων στο νησί και τον δήμο μας, αλλά και πιο συγκεκριμένα στον Ξερακιά.

Ως εκλεγμένα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμης και πλέον χωρίς τις αρμοδιότητες των Αντιδημάρχων, για το ζήτημα των Αιολικών Πάρκων όπως και για κάθε άλλο ζήτημα που αφορά στο παρόν και στο μέλλον των τοπικών μας κοινωνιών, με σταθερή πολιτική θέση και πρωτοβουλία αλλά και κριτικά, θα σταθούμε με τη ψήφο και το λόγο μας πάντα προς συμφέρον του τόπου μας, όπως ακριβώς πράξαμε έως σήμερα.

Το θεωρούμε αδιαπραγμάτευτη υποχρέωσή μας έναντι των συμπολιτών μας που με την ψήφο τους μας επέλεξαν να τους εκπροσωπήσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι “απερχόμενοι” 

αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι Σάμης

Εριγώνη Βαλσάμου

Νικόλαος Ρασσιάς