Κομφούζιο πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ανταλλαγή «πυρών» για ένα οικόπεδο στην Ασσο

Μεγάλη ένταση δημιουργήθηκε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς, κατά τη συζήτηση του εκτός ημερήσιας διάταξης θέματος για δωρεάν παραχώρηση οικοπέδου στο Δήμο και παρ’ ολίγον να πιαστούν στα χέρια δημοτικοί σύμβουλοι.

Το θέμα αφορούσε την δωρεάν παραχώρηση οικοπέδου στο Δήμο απ’ τον κ. Γιαννουλάτο, το οποίο βρίσκεται στην Ασσο, με σύμβαση χρησιδανείου. Για το συγκεκριμένο οικόπεδο είχε δοθεί και παλαιότερα έγκριση χρησιδανείου απ’ την τ. δήμαρχο Ερίσου κ. Κατερίνα Κουταλά και τον τ. αντιδήμαρχο κ. Πολυχρόνη Δενδρινό, όπως ειπώθηκε στο Δ.Σ.

Oι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης διατηρούσαν τις επιφυλάξεις τους για το θέμα, καθώς δεν είχαν προσδιοριστεί οι όροι του χρησιδανείου, ενώ δεν είχαν γίνει και οι απαραίτητες ενέργειες από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου. Επιπλέον, ενστάσεις είχαν για το ότι το θέμα δεν είχε έλθει εγκαίρως στο Δ.Σ., καθώς στην επιστολή που είχε αποστείλει ο κ. Γιαννουλάτος στον Δήμο επεσήμανε ότι θα έπρεπε να λάβει απάντηση εντός ενός μήνα από την ημερομηνία πρωτοκόλλησης του εγγράφου και ήδη είχε παρέλθει η συγκεκριμένη ημερομηνία.

Η γενική γραμματέας κ. Κυριακή Νικολαϊδου, που βρισκόταν στην συνεδρίαση, κατά την τοποθέτησή της τόνισε ότι το θέμα θα έπρεπε πρώτα να ελεχθεί από τις Νομικές Υπηρεσίες του Δήμου και μετά να ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Κατά την τοποθέτηση του δ.σ. της Ανεξάρτητης Ενωμένης Κεφαλονιάς κ. Διονύση Αραβαντινού, ο οποίος επεσήμανε ότι η γενική γραμματέας προσπάθησε να προφυλάξει το Σώμα από το να πάρει μία απόφαση χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες, ο δ.σ. της πλειοψηφίας κ. Παναγής Κοκκόλης παρεκτράπηκε και βγαίνοντας εκτός ορίων είπε «δεν ξέρετε γιατί μιλάτε» και συνέχισε με με ιδιαίτερα «βαριές» εκφράσεις να απευθύνεται σε συμβούλους της αντιπολίτευσης.

O πρόεδρος κ. Μάκης Παπαναστασάτος σύστησε ηρεμία. Oι δ.σ. της αντιπολίτευσης καταδίκασαν την συμπεριφορά του κ. Κοκκόλη, το ίδιο και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος, ο οποίος τόνισε ότι δεν θα ανεχθούν εκ νέου μία τέτοια ανάρμοστη συμπεριφορά. Τότε, η κατάσταση ξέφυγε εκτός ορίων, από πλευράς του κ. Κοκκόλη, ο οποίος άρχισε να κινείται επιθετικά προς το μέρος της αντιπολίτευσης «έτοιμος να πιαστεί στα χέρια». Τότε, ξεσηκώθηκαν όλοι οι δ.σ. και η αίθουσα βρισκόταν σε αναβρασμό, ενώ οι πιο ψύχραιμοι προσπαθούσαν να κατευνάσουν τα πνεύματα. O πρόεδρος του Δ.Σ. παρενέβη με άμεση ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης.

Το κομφούζιο συνεχίστηκε και εν μέσω διακοπής με δ.σ. να «ανταλάσσουν πυρά» μεταξύ τους και άλλους που προσπαθούσαν να επαναφέρουν την τάξη στην αίθουσα.

Oταν επανήλθε η συνεδρίαση από τη διακοπή, ο δήμαρχος κ. Αλέξανδρος Παρίσης ζήτησε να συνεχιστεί η συζήτηση σε ήρεμους τόνους. Oι δ.σ. της αντιπολίτευσης καταδίκασαν την συμπεριφορά του κ. Κοκκόλη. O κ. Αραβαντινός τόνισε χαρακτηριστικά: «Με πεζοδρομιακές συμπεριφορές χαλάμε την εικόνα του Δ.Σ. Καταδικάζουμε αυτές τις συμπεριφορές. O κ. Kοκκόλης θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη».

O πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Νίκος Ανουσάκης, θέλοντας να δικαιολογήσει την συμπεριφορά του κ. Κοκκόλη, είπε: «Ηταν λάθος. Είναι καλό παιδί. Σήμερα (χθες) έχασε το θείο του και βρίσκεται σε συναισθηματική φόρτιση».

Oσον αφορά το θέμα προς ψήφιση, ο αντιδήμαρχος Ερίσου κ. Κοντογούρης, ο οποίος έκανε τη εισήγησή του ήθελε να ψηφιστεί, λόγω του κατεπείγοντος, ωστόσο οι κ.κ. Ανουσάκης και Παπαναστασάτος πρότειναν να αποσυρθεί το θέμα εξαιτίας της φόρτισης που είχε δημιουργηθεί, αλλά και επειδή δεν ήταν ρητοί οι όροι του χρησιδανείου. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Κοντογούρης ήταν ανένδοτος στη απόσυρση του θέματος λέγοντας: «Ας αφήσει το Δ.Σ. την Ασσο χωρίς πάρκινγκ» (Το οικόπεδο αυτό χρησιμοποιείται ως πάρκινγκ στην περιοχή της Ασσου).

O κ. Μιχαλάτος, κατηγορώντας τη Δημοτική Αρχή για «εγκληματική ανικανότητα», τόνισε ότι το χρησιδάνειο έχει λήξει από το 2013, ενώ η επιστολή απ’ τον κ. Γιαννουλάτο έχει σταλεί εδώ και δύο μήνες.

Τελικά το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και έγινε αποδεκτή η πρόταση του κ. Μιχαλάτου, η οποία ήταν να χρησιμοποιηθούν οι προγενέστεροι όροι του χρησιδανείου που είχαν υπογραφεί.

• To Δ.Σ. συνεχιζόταν και μετά την εκτύπωση του «Η».

Παν. Kοκκόλης
Παν. Kοκκόλης