Κοργιαλένειο Ίδρυμα Κεφαλληνίας: Αλέξης Αυλάμης- Η Ηχώ του παρελθόντος

page1image26968688
Εικ. 1 Αλέξης Αυλάμης, Ενορχηστρώνοντας την Αριστοκρατία, 2022, κηρόχρωμα με λάδι πάνω σε σανίδα, 60χ60 εκ.

Αλέξης Αυλάμης: Η Ηχώ του παρελθόντος Ατομική έκθεση, 29 Ιουνίου -21 Οκτωβρίου 2022 (αντί εκθέματος Οκτωβρίου 2022)

Το 2021 ο Αλέξης Αυλάμης συμμετέσχε, ως εκπρόσωπος του Κοργιαλενείου Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Αργοστολίου,στην ψηφιακή έκθεση που οργάνωσε το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων με τίτλο Επτανησιακός Πολιτισμός: Από το χθες στο σήμερα. Στο πλαίσιό της, έξι σύγχρονοι Επτανήσιοι καλλιτέχνες, τρεις μουσικοί και τρεις ζωγράφοι, ανέλαβαν να συνθέσουν έργα εμπνευσμένα από τα εκθέματα των δεκατριών τότε μουσείων του Δικτύου Μουσείων Ιονίων Νήσων, με απώτερο στόχο να ανιχνευτούν τα κοινά πολιτιστικά στοιχεία αλλά και οι ιδιαιτερότητες του κάθε νησιού.Ο Αλέξης Αυλάμης, ως «έτοιμος από καιρό», φιλοτέχνησε μια πολύ ενδιαφέρουσα σύνθεση (εικ. 2).

page2image26908768
Εικ. 2. Αλέξης Αυλάμης, Σε κοινό τόπο βαδίζουμε, 2022, εγκαυστική με λάδι και ξυλοχρώματα σε ξύλο, 55χ75 εκ., ιδιωτική συλλογή.

Πάνω σε φόντο που αποδίδει το τοπίο που αντικρύζει από το σπίτι του, τη θέα προς τη νησίδα Δίας και τη Ζάκυνθο, και με βάση δύο εκθέματα του Κοργιαλενείου Μουσείου, το στεφάνι από πορσελάνη Θουριγγίας (2ο ήμισυ 19ου αι.) από τον τάφο της Πηνελόπης Φωκά, και ένα μεταξωτό κέντημα με μια άνθινη κλάρα, φιλοτέχνησε μια σύνθεση  σε σχήμα ανοικτής καρδιάς, στην οποία ενέταξε και εκθέματα άλλων αδελφών μουσείων, ώστε να είναι συνεπής με τις απαιτήσεις της έκθεσης:

page3image26966032
Εικ. 3. Λεπτομέρεια της εικ. 1.

Δεξιά, κάτω από το στεφάνι προβάλλει το κοπανέλλι, από το Ναυτικό και Λαογραφικό Μουσείο Ιθάκης, και τμήμα του κορμού της πλέκτριας επί τωι έργωι` στο μανίκι της δεξιά έχει ενσωματωθεί σε ολόγλυφη μορφή από κηρόχρωμα το ομοίωμα μιας ξυλόγλυπτης μορφής, δώρο από τη Λευκορωσία, από το Πνευματικό Κέντρο Λευκάδας` στο εσωτερικό του στεφανιού προβάλλει το μελανοδοχείο και ο κονδυλοφόρος του Άγγελου Σικελιανού από το ομώνυμο Μουσείο Λευκάδας (εικ. 3). Από τον βλαστό του κεντήματος, πάνω δεξιά, κρέμεται ως παλιό κουδούνι μια αστική φορεσιά του 19ου αιώνα από το Ναυτικό και Λαογραφικό Μουσείο Ιθάκης. Κάτω αριστερά προβάλλει ημίσωμη η μορφή του Διονυσίου Σολωμού (εικ. 4) , με λάδι πάνω σε κερί, από προσωπογραφία του ποιητή στο Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων` και λίγο αριστερότερα απεικονίζεται ο λέων της Βενετίας από βαμβακερή δαντέλλα επίσης από το Ναυτικό και Λαογραφικό Μουσείο Ιθάκης , ως υπόμνηση της Βενετοκρατίας