Μεγαλώνει η ανησυχία της παγκόσμιας κοινότητας εξαιτίας της επιδημίας του SARS-CoV-2, καθώς οι νεκροί έσπασαν το «φράγμα» των 4.000, ενώ τα κρούσματα καθημερινά αυξάνονται κατά εκατοντάδες. Πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στην Ιταλία, που τέθηκε ολόκληρη σε καραντίνα, ενώ και στην Ελλάδα επικρατεί προβληματισμός για τα «ορφανά» κρούσματα.
Σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, ο παγκόσμιος απολογισμός των θυμάτων της επιδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός ξεπέρασε σήμερα το φράγμα των 4.000 νεκρών μετά τους 17 νέους θανάτους που ανακοινώθηκαν στην Κίνα.
Με βάση την καταμέτρηση του πρακτορείου, η οποία βασίζεται σε ανοικτές πηγές, επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις, ως τις 03:00 σήμερα η επιδημία της ασθένειας COVID-19 είχε στοιχίσει τη ζωή σε 4.011 ανθρώπους, ενώ ο SARS-CoV-2 είχε προσβάλει πάνω από 110.000 άλλους σε πάνω από εκατό χώρες και περιοχές.
Κίνα: 17 ακόμα θάνατοι, 19 νέα κρούσματα
Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέγραψε 19 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης και 17 νέους θανάτους στην ηπειρωτική Κίνα ως τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα.
Κατά την Εθνική Επιτροπή Υγείας, οι θάνατοι καταγράφηκαν όλοι στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της κρίσης, πιο συγκεκριμένα στην πρωτεύουσά της, την μεγαλούπολη Ουχάν, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο SARS-CoV-2 τον Δεκέμβριο.
Επιπλέον, εντοπίστηκαν δύο κρούσματα ταξιδιωτών που έφθασαν στην ηπειρωτική Κίνα από το εξωτερικό έχοντας μολυνθεί· των σύνολο των ασθενών αυτής της ομάδας αυξήθηκε σε 69. Από τα χθεσινά δύο νέα «εισαγόμενα» κρούσματα, το ένα καταγράφηκε στο Πεκίνο και το δεύτερο στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ.
Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, δεν αναφέρθηκε κανένα κρούσμα εγχώριας μετάδοσης σε άλλη επαρχία της Κίνας, πλην της Χουμπέι.
Ο αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφηκε χθες ήταν εξάλλου σημαντικά μειωμένος από αυτόν της Κυριακής (40).
Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μέχρι σήμερα ανήλθε σε 80.754 στην ηπειρωτική Κίνα.
Ο απολογισμός των νεκρών της επιδημίας της ασθένειας COVID-19 ανήλθε σε 3.136 ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.
Στο έλεος του κορωνοϊού η Ιταλία – Σε καραντίνα όλη η χώρα
Σε «κόκκινη ζώνη» μετέτρεψε ολόκληρη την Ιταλία ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα, ανακοινώνοντας ότι τα μέτρα περιορισμού που στη Βόρεια Ιταλία, στο εξής θα εφαρμόζονται σε όλη την χώρα.
«Είμαστε υποχρεωμένοι να επιβάλουμε θυσίες σε όλους τους πολίτες. Το μέτρο αυτό ονομάζεται “εγώ μένω σπίτι”», είπε ο Τζουζέπε Κόντε.
«Είναι η στιγμή της ευθύνης, θα πρέπει να αποφεύγονται οι μετακινήσεις πολιτών σε όλη την χώρα, εκτός αν υπάρχουν λόγοι υγείας, επαγγελματικές ανάγκες που πρέπει να αποδεικνύονται και άλλες έκτακτες ανάγκες» , είπε ο Τζουζέπε Κόντε. Τα νέα μέτρα θα μπουν σε ισχύ από την Τρίτη.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, παράλληλα, τόνισε: «Πρέπει να παρέμβουμε για να προστατέψουμε τους ασθενέστερους και πιο ευάλωτους πολίτες» και εξήγησε ότι σταματά και το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της ιταλiκής Α’ Εθνικής.
Μέχρι τις 3 Απριλίου, τέλος, θα μείνουν κλειστά όλα τα σχολεία και πανεπιστήμια της χώρας.
Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο κορωνοϊός στην Ιταλία ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, καθώς οι αρχές ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι μέσα σε μια ημέρα πέθαναν ακόμη 97 άτομα, ενώ σημειώθηκαν 1.797 νέα κρούσματα.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 9.172, και ο συνολικός αριθμός των νεκρών σε 463.
Στη Λομβαρδία, επίκεντρο του ξεσπάσματος του κορωνοϊού στην Ιταλία σημειώθηκαν 66 θάνατοι σε μια ημέρα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 333. Συνολικά στη Λομβαρδία έχουν καταγραφεί 5.469 κρούσματα.
Ο επιδημιολόγος Βάλτερ Ριτσάρντι, σύμβουλος του Ιταλού υπουργού Υγείας, εξηγεί ότι αν ο ιός συνεχίσει να μεταδίδεται με τόσο ταχείς ρυθμούς, θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στα νοσοκομεία, αφού μια ανεξέλεγκτη εξάπλωση της ασθένειας ενδέχεται να προκαλέσει ακόμη και πάνω από ένα εκατομμύριο νεκρούς και τη μόλυνση μέχρι και του 60% του πληθυσμού.
Νότια Κορέα: Τρεις νέοι θάνατοι
Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα πως κατέγραψαν 35 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί στη χώρα της Ασίας που πλήττεται πιο σκληρά εξαιρουμένης μόνο της ηπειρωτικής Κίνας σε 7.513.
Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας της ασθένειας COVID-19 αυξήθηκε κατά 3 σε συνολικά 54, ανακοίνωσαν τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC). Αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα νεότερα δεδομένα αργότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Ο ρυθμός της επιβεβαίωσης των νέων κρουσμάτων στη Νότια Κορέα μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ημερών χθες Δευτέρα. Η εξέλιξη αυτή καταγράφηκε καθώς πλέον οι περισσότεροι από τους χονδρικά 200.000 πιστούς μιας χριστιανικής αίρεσης στη Νότια Κορέα η οποία έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κρίσης έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις.
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν άφησε χθες να διαφανεί ότι τρέφει κάποιες ελπίδες για την πορεία των προσπαθειών περιορισμού της επιδημίας, καταγράφοντας την πτωτική τάση στην εξάπλωση του SARS-CoV-2, που εκτίμησε πως θα μπορούσε να οδηγήσει σε φάση σταθεροποίησης της κατάστασης. Ωστόσο, προειδοποίησε πως ακόμη είναι πάρα πολύ νωρίς για να εκφράζεται αισιοδοξία.
Ανησυχία για τα τέσσερα “ορφανά” κρούσματα στην Ελλάδα
Πολύ μεγάλη είναι η ανησυχία στη χώρα μας για τα κρούσματα του κορωνοϊού που συνεχώς αυξάνονται και σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση ανέρχονται σε 84 [11 νέα κρούσματα από την Κυριακή]. Μάλιστα αγνώστου προέλευσης, είναι τέσσερα από τα 11 νέα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στην Αττική στο πλαίσιο επιδημιολογικής επιτήρησης της νόσου που έχει ξεκινήσει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) των νοσηλευομένων με βαριές πνευμονίες.
Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, που συνεδρίασε σήμερα και έλαβε επιπλέον μέτρα, δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία των ευπαθών ομάδων. Κάνει ισχυρή σύσταση για αποφυγή των μη αναγκαίων ταξιδιών και συγχρωτισμού, οπουδήποτε κι αν είναι αυτά σε εσωτερικό ή εξωτερικό, σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Οι ομάδες αυτές περιλαμβάνουν ασθενείς άνω των 70 ετών, ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής, όπως αυτές προσδιορίζονται από τον ιατρό τους.
Αναφορικά με τις ευπαθείς ομάδες, η Επιτροπή εισηγήθηκε αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και απαγόρευση του μη απαραίτητου επισκεπτηρίου στα κέντρα ημερήσιας φροντίδας, κέντρα αποκατάστασης, μονάδες ημερήσιας νοσηλείας και μονάδες τεχνητού νεφρού.
Παράλληλα, θα υπάρξει πρόβλεψη από τον ΕΟΠΥΥ για ανανέωση της συνταγογράφησης των ασθενών με χρόνια νοσήματα, έως και 30 Ιουνίου 2020.
Πώς ορίζουμε τις ευπαθείς ομάδες
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα για τη λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, τα ηλικιωμένα άτομα καθώς και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (π.χ. χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες κτλ), ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής νόσου και επιπλοκών.
Κατά συνέπεια, όπως ενημερώνει ο ΕΟΔΥ, για αυτές τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαία η συστηματική εφαρμογή όλων των μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του νέου κορωνοϊού, με έμφαση στα ακόλουθα:
- Αποφυγή επαφής με άτομα με συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος
- Αποφυγή όλων των μη απαραίτητων ταξιδιών, ιδιαίτερα σε περιοχές ή χώρες με επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού στην κοινότητα
- Εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα)
- Συμμόρφωση στη χρόνια φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως λαμβάνουν και στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών
- Αποφυγή χώρων συγχρωτισμού και εκδηλώσεων εκτός αν είναι απαραίτητο
- Άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και ιατρική αξιολόγηση
- Αποφυγή επισκέψεων σε νοσηλευόμενους ασθενείς
- Αποφυγή επισκέψεων σε χώρους υπηρεσιών υγείας χωρίς σοβαρό λόγο
Με το παραμικρό σύμπτωμα, καθόμαστε σπίτι
Έγκαιρη «απομόνωση» με το παραμικρό σύμπτωμα. Αυτό είναι το μήνυμα που επαναλαμβάνουν με ένταση οι επιστήμονες, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διάδοση του ιού στην κοινότητα. Ο ιός, αναφέρουν, συμπεριφέρεται με «φοβερά παράξενο τρόπο» και παρόλο που η νόσος είναι ήπια, έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και γι΄ αυτό και βάζει σε κίνδυνο ευπαθείς ομάδες και ανθρώπους άνω των 70 ετών και συστήνουν περιορισμό των μετακινήσεων τους και αποφυγή συναθροίσεων. Τονίζουν ότι οι οδηγίες είναι ξεκάθαρες για την προφύλαξη αυτής της ηλικιακής ομάδας και ο καθένας φέρει και την προσωπική του ευθύνη.
Σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί, όπως το κλείσιμο σχολείων, αναφέρουν ότι προκρίθηκε η πιο συνετή δράση και ίσως λίγο υπερβολική, σε σχέση με άλλες χώρες, προκειμένου να οδηγηθούμε σε μια επιβράδυνση της διασποράς της νόσου στην κοινότητα, η οποία είναι απαραίτητη για την ανταπόκριση του συστήματος υγείας.
Οι προσπάθειες της παγκόσμιας κοινότητας, συμπληρώνουν, στρέφονται στη μείωση και πρόληψη της όσο το δυνατόν περισσότερης διασποράς, η οποία θα μειώσει την ένταση και αύξηση των περιπτώσεων. Στόχος που όσο περνάει ο καιρός θα παραμένει και θα ενισχύεται, είναι η μείωση της διασποράς της νόσου στην κοινότητα, όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να καθυστερήσει το κύμα της νόσου όσο περισσότερες εβδομάδες γίνεται. Να παρατηρηθεί η κορύφωση της δραστηριότητας της νόσου αργότερα και έτσι να μειωθούν οι επιπτώσεις σε όλο τον πληθυσμό, αλλά ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες.
(fimotro.gr)