Κορυφαία διάκριση: Το Εθνικό Μετάλλιο Επιστημών των ΗΠΑ στον Kεφαλονίτη Δρ Παύλο Αλιβιζάτο

Με την ύψιστη διάκριση του αμερικανικού κράτους σε επιστήμονες-ερευνητές, το Εθνικό Μετάλλιο Επιστημών των ΗΠΑ, θα τιμηθεί από τον Λευκό Oίκο, ο κεφαλονίτικης καταγωγής Παύλος Αλιβιζάτος, διευθυντής του Lawrence Berkeley National Laboratory (Berkeley Lab), για τη διαχρονική συνεισφορά του στην επιστημονική έρευνα στον τομέα των νανοεπιστημών.

Το Εθνικό Μετάλλιο Επιστήμης, θεσπίστηκε το 1959 ως Προεδρικό βραβείο το οποίο δίδεται σε επιστήμονες ως αναγνώριση της επαναστατικής συνεισφοράς τους στις επιστήμες της φυσικής, βιολογίας, μαθηματικών και μηχανικής, και από το 1980 και στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες.

O Δρ Αλιβιζάτος, θεωρείται ένας από τους πατέρες της νανοεπιστήμης για την επαναστατική του έρευνα στα quantum dots και άλλες τεχνητές νανοκατασκευές, καθώς και πρωτοπόρος στη χρήση της νανοτεχνολογίας για τη δημιουργία νέας γενιάς ηλιακών φωτοβολταϊκών κυττάρων. Αποτελεί έναν από τους πρώτους επιστήμονες που δημοσίευσαν επιστημονικά αποτελέσματα στον τομέα των νανοεπιστημών, τομέα τον οποίο και άλλαξε ριζικά με τη δημιουργία νανοκρυστάλλων σε διάφορες μορφές (rod-shaped semiconductor nanocrystals). Κατέχει τον τίτλο Samsung Distinguished Chair in Nanoscience and Nanotechnology στο Πανεπιστήμιο του California Berkeley, και είναι διευθυντής του Kavli Energy NanoSciences Institute στο Berkeley. Επιπλέον, είναι ο επιστημονικός ιδρυτής των κορυφαίων εταιρειών νανοτεχνολογίας Nanosys και Quantum Dot Corp.

Αποφοίτησε από το University of Chicago με Πτυχίο Χημείας το 1981, και συνέχισε ως διδακτορικός ερευνητής στο UC Berkeley, όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 1986. Έκτοτε, το ερευνητικό του έργο απαριθμεί περισσότερες από 280 δημοσιεύσεις, ενώ έχει καταξιωθεί διεθνώς με πολυάριθμα βραβεία, όπως, μεταξύ άλλων με το U.S. Department of Energy’s Ernest Orlando Lawrence Award, το Von Hippel Award from the Materials Research Society, το U.S. Department of Energy’s Award for Sustained Outstanding Research in Materials Chemistry and Outstanding Scientific Accomplishment in Materials Chemistry και το Wilson Prize του Harvard.

(GoodNewsGR)