Κράτος και Εκκλησία: Είναι …και μαζί και χώρια!

Η συμφωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για θέματα που αφορούν τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας προκάλεσαν πολύ μεγάλες αντιδράσεις, τόσο τους ιερατικούς όσο και στους πολιτικούς κύκλους.

Η μεγαλύτερη κριτική γίνεται στο πως είναι δυνατόν οι ιερείς να μην ανήκουν πλέον στο δημόσιο αλλά να πληρώνονται από αυτό μέσω της επιχορήγησης.

Οι κληρικοί, δια των εκπροσώπων τους, προαναγγέλλουν «αγώνες για να παραμείνει ως συμβατική υποχρέωση του κράτους η μισθοδοσία του Ιερού Κλήρου, ως έχει, ως αντάλλαγμα για τα όσα έχει προσφέρει η Εκκλησία προς την πολιτεία».

Χαρακτηριστική του κλίματος η τοποθέτηση του αντιπροέδρου του συλλόγου στο ΘΕΜΑ 104,6: «Θα δουν τον Παπαφλέσσα και οι δικές μας αντιδράσεις δεν θα έχουν κουκούλες», είπε ο πατήρ Γεώργιος Βαμβακίδης τονίζοντας ότι «η Ιερά Σύνοδος δεν έχει εξουσιοδοτήσει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να συναινέσει σε ένα τέτοιο ανακοινωθέν».

Στα… κάγκελα και ο Αμβρόσιος: Ξεπουλήθηκε η Ορθοδοξία. Ξεσηκωθείτε!

Την έντονη αντίδραση του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβροσίου προκάλεσε η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνμυμοy. Ο Μητροπολίτης σε ανάρτησή του επιτέθηκε στον ρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Ορθοδοξία πουλήθηκε με δικαιολογία και επικάλυμμα την θρησκευτική ουδετερότητα».

Στο μεταξύ, δυσφορία επικρατεί, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο μετά τις κοινές ανακοινώσεις του Αρχιεπίσκοπου Ιερωνύμου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, το βράδυ της Τρίτης.

Το Φανάρι δεν έχει ενημερωθεί από τον κ.Ιερώνυμο για τα ανακοινωθέντα, πράγμα που έχει ιδιαίτερη σημασία με δεδομένο ότι τόσο η αυτοκέφαλη εκκλησία της Κρήτης, όσο και εκείνη των Δωδεκαννήσων υπάγονται απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Συνεπώς, τίθενται άμεσα τα ερωτήματα κατά πόσο και πώς δεσμεύονται οι δύο αυτές εκκλησίες από τα όσα ανακοίνωσαν από κοινού πρωθυπουργός και αρχιεπίσκοπος. Επιπλέον τίθεται το ερώτημα πώς θα γίνει η διαχείριση της περιουσίας των δύο εκκλησιών, αφού δεν υπάγονται στη δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Διαφορετική ερμηνεία από εκείνη του πρωθυπουργού έδωσε λίγο νωρίτερα στη μεταξύ τους συνομιλία, η οποία διεξήχθη την Τρίτη, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος με ανακοίνωση που εξέδωσε έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπεγράφη κάποια συμφωνία. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για πρόταση συμφωνίας, επιχειρώντας να κατευνάσει τις ισχυρές αντιδράσεις των κληρικών.

«Σκοπός της τελικής συμφωνίας είναι το κοινό όφελος του Λαού και της Εκκλησίας, με βασική προϋπόθεση την προστασία και πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κληρικών μας», τόνισε με νόημα ο Αρχιεπίσκοπος, χωρίς να συμπλέει – όπως τουλάχιστον δείχνει – στην ίδια γραμμή πλέυσης με τον Αλέξη Τσίπρα.