Κριτικές και κρίση

Θεόφιλος Μιχαλάτος

Γράφει ο ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΣ


Η Δημοτική Αρχή τον τελευταίο καιρό επιδίδεται στη έκφραση παραπόνων για την κριτική που της ασκείται. Είτε πρόκειται από τα τοπικά ΜΜΕ είτε από πολίτες είτε από τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις. Εντυπωσιακό είναι πως οι κριτικές αμέσως προκαλούν το μένος και τη μήνιν των διοικούντων. Ενώ θα περιμέναμε να είναι αφορμή διαλόγου κι ανταλλαγής εποικοδομητικών απόψεων ή ακόμα και σύγκλισης. Αντιθέτως, προβάλλεται το «μόνο » δίκιο του «άρχοντος» και οι άλλες απόψεις χάνονται στο θόρυβο των προσωπικών αντεγκλήσεων.

Δεν έχει γίνει ουδόλως κατανοητό πως οι εκλεγμένοι πρέπει να δέχονται την κριτική έστω κι αν αυτή –όπως επικαλούνται- είναι άδικη ή υποκινούμενη. Με σοβαρότητα και με αποδείξεις θα μπορούσαν να ανατρέψουν κάθε κακοπροαίρετο σχόλιο . Αντ αυτού φτάνουν στο σημείο ή να σιωπούν ή να επιτίθενται προσωπικά ή να βλέπουν συνωμότες.

Αν εφάρμοζαν τις προεκλογικές δεσμεύσεις τους για συνεντεύξεις τύπου τότε όλα θα ήταν πιο ξεκάθαρα στους πολίτες ιδίως.  Αν δέχονταν την ουσιαστική αντιπαράθεση για πολλά τοπικά –μικρά και μεγάλα θέματα- θα είχαν βρει ή θα ήταν στην πορεία να βρεθεί λύση. Αυτή θα ήταν η καλύτερη απόδειξη για τους πολίτες πως ο Δήμος ενεργεί για το καλό τους. Τρανταχτή απόδειξη ο Αντιδ/ρχος καθαρότητας , ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ μας « κατηγορεί», σε πρόσφατη συνέντευξή του,  γιατί σβήνονται οι διαγραμμίσεις των πεζών . Μα να πετάξουμε , κύριε; Ο ίδιος εγκαλεί τους πολίτες για έλλειψη κοινωνικής παιδείας. Οι πολίτες κατ αυτόν φταίνε για όλα : για το κυκλοφοριακό έξω από τα σχολεία , για τα κλαδιά , για τις διαγραμμίσεις.

Αυτοί λοιπόν οι πολίτες , οι ίδιοι που ψήφισαν και θα ξαναψηφίσουν, θα έχουν την κρίση να απαντήσουν στη δική σας μόνιμη κριτική με απόλυτη ειλικρίνεια στην κάλπη!