Κρύβονται Θεόφιλος και Σαμούρης για τα αδέσποτα ζώα

Δελτίο Tύπου έβγαλε το ΚΟΜΜΑ για τα ΖΩΑ σχετικά με το καταφύγιο αδέσποτων Doris ARK.

Πολλά και σημαντικά τα αιτήματα που αναφέρονται. Θα σταθούμε όμως σε ένα σημείο, κατά την γνώμη μας το σημαντικότερο όλων, γιατί καλό το ενδιαφέρον αλλά κάλλιστο στοχευμένα να δούμε τη λύση, σε ένα πρόβλημα που απασχολεί πολλούς (πάρα πολλούς) συμπολίτες μας! 

Πρώτο-πρώτο λοιπόν είναι το αίτημα:

«Η επιτάχυνση της κατασκευής του νέου νόμιμου καταφυγίου που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες για τη προστασία και φροντίδα των αδέσποτων ζώων με την παράλληλη λειτουργία του παλιού καταφυγίου, μέχρι εκείνο να αδειάσει από τα μέχρι σήμερα ζώα. Το νέο καταφύγιο είναι αναγκαίο να σχεδιαστεί ώστε να καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες, όχι να δημιουργηθεί απλώς για να εξασφαλίσει τυπικές και νομικές διαδικασίες, γιατί σχεδιασμός φιλοξενίας μικρού αριθμού ζώων δεν καλύπτει ούτε στο ελάχιστο τις υπάρχουσες ανάγκες».

Με όλο το σεβασμό στους ανθρώπους που μοχθούν με ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ για τα αδέσποτα ζώα, αλλά… 

Αν δεν ειπωθούν τα πράγματα με το όνομά τους λύση ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ! 

Αν γίνεται όπως στο εν λόγω Δελτίο Τύπου και ιδιαίτερα στο παραπάνω αίτημα επιτηδευμένη ενημέρωση-παρουσίαση του προβλήματος, ΤΟΤΕ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΙΓΝΙΔΙ των ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ που οδηγεί στα ίδια αποτελέσματα. 

Έχουμε λοιπόν και λέμε:

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΡΜΟΔΙΟΣ για το καταφύγιο είναι ο Δήμος Αργοστολίου! 

Πουθενά όχι μόνο στο συγκεκριμένο αίτημα, αλλά και σε όλο το Δελτίο Τύπου (δεν το λες και μικρό …άνω των 1000 λέξεων) δεν αναφέρεται ο αρμόδιος και υπεύθυνος φορέας! Γιατί; 

Είναι αλήθεια ΝΑΙ ή ΟΧΙ ότι ο Δήμος έχει εγκαταλείψει στη μοίρα του το καταφύγιο και ότι είναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ εδώ που φτάσαμε; 

Ή μήπως δεν είναι αλήθεια πως από τον Δεκέμβρη ο Δήμος δεν έχει πληρώσει δεκάρα τσακιστή στο σύλλογο για τη λειτουργία του καταφυγίου; 

Είναι ή όχι αλήθεια ότι από 26 Μαΐου έχει λήξει η σύμβαση με τον ΝΤΟΡΙΣ και ο Δήμος όχι μόνο δεν την έχει ανανεώσει αλλά και… σιωπά;

Είναι αλήθεια ή όχι ότι για την απόφαση Κουρή …δεν ευθύνεται ο Κουρής αλλά η αδράνεια και η αδιαφορία του Δήμου;

Είναι αλήθεια ή όχι ότι ο Δήμος βολοδέρνει …δύο κοντά χρόνια για να καταθέσει μια πρόταση σοβαρή για χρηματοδότηση;

Ή μήπως δεν είναι αλήθεια ότι ακόμα και τώρα που «έσκασε η υπόθεση» ο Δήμος δείχνει ανευθυνότητα στο θέμα όταν …18 Ιουνίου παίρνεται μία ακόμα απόφαση στην Οικονομική Επιτροπή με εισήγηση του ίδιου του Δημάρχου Μιχαλάτου για …επανυποβολή (η τρίτη, η τέταρτη;) της πρότασης λόγω ελλείψεων;

Είναι αλήθεια ή όχι ότι (σύμφωνα με την απόφαση Κουρή) φιλοξενούνται στο καταφύγιο 250 σκυλιά και 42 γάτες σύνολο 292 ζώα και η πρόταση Μιχαλάτου/Δήμου είναι για …40 ζώα ΟΛΑ κι ΟΛΑ; 

Και κάτι τελευταίο!

Στο δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι το Κόμμα για τα Ζώα «είχε συνάντηση με τις Δικαστικές Αρχές, τον Αντιδήμαρχο κ. Τσιλιμιδό και επίσης έχουμε προγραμματίσει συνάντηση με τον Δήμαρχο κ. Μιχαλάτο»!

Είναι δυνατόν, 2 ½ μήνες από τις 19 Μαΐου που βγήκε η απόφαση Κουρή, να μην έχει υπάρξει συνάντηση με τον καθ’ ύλη αρμόδιο για το θέμα Δήμαρχο κ. Μιχαλάτο, οποίος συν τοις άλλοις συστηματικά αποφεύγει να κάνει έστω και μια δήλωση για το θέμα και κρύβεται! 

Και η συνάντηση με τον αντιδήμαρχο κ. Τσιλιμιδό με τι ιδιότητα έγινε; 

Αν δεν κάνουμε λάθος και σύμφωνα με πληροφορία από τις υπηρεσίες του Δήμου, αρμόδιος για τα θέματα πρωτογενούς τομέα (Αγροτικής Ανάπτυξης, Κτηνοτροφίας, Αλιείας) είναι ο αντιδήμαρχος Σπύρος Σαμούρης, σύμφωνα με την απόφαση ορισμού των αντιδημάρχων του δημάρχου Μιχαλάτου (απόφαση 509/7-9-2020 AΔΑ ΡΟΞ746ΜΓΤΤ-1Χ3) όπως περιγράφονται στο άρθρο 11 (παρ. 23) του Μεταβατικού Ο.Ε.Υ (απόφαση 244/2019 ΑΔΑ: Ω3ΜΥΩΕ5-Π2Δ) όπου και έχει την ευθύνη να «μεριμνά για τα αδέσποτα ζώα (περισυλλογή, δημιουργία και λειτουργία καταφυγίων κ.λπ.)»! 


Kόμμα για τα Ζώα: Ανακοίνωση για το καταφύγιο Doris Ark


Από το «Κόμμα για τα Ζώα»εδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Λόγω της έκδηλης ανησυχίας μεγάλου αριθμού κατοίκων και επισκεπτών του τόπου, ενημερώνουμε τους συντοπίτες μας ότι μετά από την ανακοίνωση απόφασης κλεισίματος του Καταφυγίου Αδέσποτων DORIS-ARK είχαμε συνάντηση  με τις Δικαστικές Αρχές, τον Αντιδήμαρχο  κ. Τσιλιμιδό και επίσης έχουμε προγραμματίσει συνάντηση με τον Δήμαρχο κ, Μιχαλάτο. 

Τα  Αιτήματά μας είναι:

Η επιτάχυνση της κατασκευής του νέου νόμιμου καταφυγίου που θα καλύπτει  όλες τις ανάγκες για τη προστασία και φρο ντίδα των αδέσποτων ζώων με την παράλληλη λειτουργία του παλιού καταφυγίου, μέχρι εκείνο να αδειάσει από τα μέχρι σήμερα ζώα. Το νέο καταφύγιο είναι αναγκαίο να σχεδιαστεί ώστε να καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες, όχι να δημιουργηθεί απλώς για να εξασφαλίσει τυπικές και νομικές διαδικασίες, γιατί σχεδιασμός φιλοξενίας μικρού αριθμού ζώων δεν καλύπτει ούτε στο ελάχιστο τις υπάρχουσες ανάγκες.

Άμεση αντιμετώπιση της ενδιάμεσης κατάστασης, εφόσον οι καθημερινές ανάγκες της περίθαλψης κακοποιημένων και εγκαταλελειμμένων ζώων επείγουν και είναι πολύ μεγάλες. Οι βιαστικές αποφάσεις των υπευθύνων δεν έχουν προνοήσει για το θέμα αυτό. Το καταφύγιο δέχεται εναγώνιες κλήσεις συμπολιτών μας για ζώα που έχουν άμεση ανάγκη περίθαλψης, αλλά δεν του επιτρέπεται / του έχει απαγορευτεί να ανταποκριθεί και να δράσει για να μην αυξηθεί ο αριθμός αδέσποτων μέσα στο καταφύγιο. Όμως η απαγόρευση φιλοξενίας κάποιου άλλου ζώου που κινδυνεύει ή βρίσκεται τραυματισμένο σε κρίσιμη κατάσταση, μέχρι την κατασκευή του νέου καταφυγίου θεωρούμε πως μας γυρίζει χρόνια πίσω, όταν σε κάθε γωνιά και δρόμο συναντούσαμε ένα ζώο κυνηγημένο, τρομοκρατημένο, κακοποιημένο. Η έλλειψη της ανάλογης παιδείας για το σεβασμό και την  αναγνώριση των δικαιωμάτων των ζώων δεν έχει ακόμη φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο για να αποφευχθούν οι ανωτέρω καταστάσεις. Επομένως, οι εναγώνιες εκκλήσεις προς τους εθελοντές του Καταφυγίου για άμεση παρέμβαση σε περιπτώσεις όπου απαιτείται η διάσωση ή/και η φροντίδα ζώων που την περιμένουν – γιατί αυτούς εμπιστεύονται και γιατί αυτοί γνωρίζουν καλύτερα – η Πολιτεία δεν τους το επιτρέπει – Δημιουργείται έτσι μια κατάσταση δραματική για τα ίδια τα ζώα, απαράδεκτη και προσβλητική επίσης για τον Τόπο μας, τον Πολιτισμό, τις Παραδόσεις μας. 

Η πρότασή μας είναι  να υιοθετηθεί μια αναλογικότητα όσον αφορά στην φιλοξενία ζώων που έχουν ανάγκη σε σχέση με τις υιοθεσίες ή τους φυσιολογικούς  θανάτους, π.χ εάν φύγουν από το καταφύγιο 10 ζώα, να επιτραπεί να φιλοξενηθούν για φροντίδα δύο ή τρία που έχουν ανάγκη, πάντα σύμφωνα  υπό την επίβλεψη της Δημοτικής Αρχής. 

Από το 2010 μέχρι σήμερα, το καταφύγιο στηρίζεται και υποστηρίζεται από την εθελόντρια κ. Μαρία-Μαρίνα Μασσάδο, που ξεκίνησε με τα πενιχρά μέσα που βρήκε, αλλά και προσωπικές θυσίες (ό,τι περιουσιακό στοιχείο είχε η ίδια το ρευστοποιείσαι για τα ζώα), με απέραντη αγάπη, φροντίδα, αυταπάρνηση κι ανιδιοτέλεια, έχει διασώσει, έχει περιθάλψει, έχει εξασφαλίσει υιοθεσίες για χιλιάδες ζώα που είχαν ανάγκη μιας δεύτερης ευκαιρίας στη ζωή και που κάποιοι συμπολίτες μας τους την αρνήθηκαν. 

Όλα αυτά τα χρόνια οι ξένοι επισκέπτες του νησιού, που ανακάλυψαν την Μαρίνα, την θαύμασαν τόσο, ώστε έγιναν οι Φίλοι του Καταφυγίου και επιστρέφοντας στις πατρίδες τους έκαναν γνωστό το έργο της και την προσπάθειά της. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να εμπνεύσουν τους συμπολίτες τους να συνδράμουν στο έργο του Καταφυγίου με όσα και όποια μέσα μπορούν, ενώ πολλοί εξ αυτών τα καλοκαίρια έρχονται και προσφέρουν εθελοντική εργασία. Οι χώρες που μέχρι τώρα έχουν δώσει το παρόν συμμετοχής στο Καταφύγιο, είτε ως στήριξη, είτε με υιοθεσίες, είτε και με τα δυο μαζί είναι : Βέλγιο, Ολλανδία, Ιταλία, Αυστρία, Αγγλία, Γερμανία,  Φιλανδία, Νορβηγία, Σουηδία και Αμερική.

Εδώ αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι είναι ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ και η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ των  ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ μας, όσες φορές το Καταφύγιο έχει κάνει έκλυση βοηθείας, όπως μας έχουν περιγράψει Μαρίνα και Τζόἳς.

‘Οσον αφορά τη Τζόἳς Μπρούκμαν, πρωτοήρθε πριν 6 χρόνια, σαν επισκέπτρια, ένιωσε την ανάγκη βοηθείας για τα ζώα του τόπου μας, έγινε το δεξί χέρι της Μαρίνας και έμεινε στη Κεφαλονιά. Η κοκκινομάλλα Τζόἳς, που έμαθε να μιλά και να γράφει άψογα ελληνικά, με το γλυκό χαμόγελο, έχει σπουδάσει και κατέχει Μεταπτυχιακό δίπλωμα Υγείας, Ευζωίας και Συμπεριφοράς Ζώων από τα Πανεπιστήμια: Wageningen University and Research Centre και το Swedish University of Agricultural Sciences.

Οι δυο αυτές γυναίκες με τις πρώτες ακτίνες του ήλιου το πρωί, μέχρι τις τελευταίες το βράδυ είναι στο Καταφύγιο, Δεν υπάρχουν Σαββατοκύριακα, γιορτές, αργίες, ωράρια. Η ζωή τους είναι ΕΚΕΙ για τα ΖΩΑ !! Αλλά και για πόσα άλλα ζώα σταματούν στο δρόμο για το σπίτι τους για να τους αφήσουν φαγητό και νερό, ή πόσα ζώα δεν παίρνουν μαζί τους το βράδυ γιατί χρειάζονται τα φάρμακά τους ή είναι μικρά και θέλουν ανά δίωρο τάισμα, ή είναι πληγωμένα ή φοβισμένα.

Οι γυναίκες αυτές που διακριτικά κι αθόρυβα καταθέτουν τη ψυχή τους νυχθημερόν για τις άδολες αθώες ψυχές που έχουν ανάγκη, οι γυναίκες αυτές που δεν είναι καν γεννημένες σε αυτό τον τόπο -η Μαρίνα είναι από την Κολομβία και η Τζόἳς από την Ολλανδία- οι γυναίκες αυτές, έχουν την Εκτίμηση, τον Σεβασμό και την Ευγνωμοσύνη μας!!

Φυσικά δεν θα πρέπει να παραλείψουμε την σημαντική στήριξη και συμπαράσταση όλα αυτά τα χρόνια του Διονύση Καππάτου, που ακούραστος προσφέρει δυναμική παρουσία και υποστήριξη στο έργο του Καταφυγίου.

Η ευαισθητοποίηση και η αγωνία μεγάλου αριθμού συμπολιτών μας, όπως φαίνεται από τις συνεχείς και καθημερινές επαφές μας, καθώς και από το αποτέλεσμα συλλογής υπογραφών που βρίσκεται σε εξέλιξη για το καταφύγιο DORIS-ARK, στηρίζουν τα ανωτέρω αιτήματά μας, ενισχύουν τη συνέχιση της προσπάθειας ενημέρωσης του κοινού για τη δημιουργίας ενός περιβάλλοντος όπου κανένα ζώο δε θα κινδυνεύει, δεν θα υποφέρει, αλλά θα απολαμβάνει το σεβασμό και την ηθική αντιμετώπιση μας, όπως αρμόζει σε πλάσματα συναισθανόμενα, με νόηση και δικαίωμα περίθαλψης στη ζωή. 

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι  μέχρι σήμερα – και μόλις σε μια βδομάδα -5.600 άνθρωποι εξέφρασαν δια της υπογραφής τους την ανησυχία τους για το Καταφύγιο DORIS -ARK, αλλά και την  απαίτηση προς τους αρμόδιους φορείς να ενσκήψουν στο πρόβλημα και να το επιλύσουν με γνώμονα την ευζωία των ζώων. 

Στη δύσκολη αυτή στιγμή οφείλουμε να είμαστε όλοι σε εγρήγορση. 

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα ζώο να βλαφτεί από αποφάσεις που λαμβάνονται με βιασύνη, επιπολαιότητα, έλλειψη επίγνωσης και ενδιαφέροντος.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι για την κατάσταση των Αδέσποτων υπόλογοι είμαστε ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ που δεν στειρώσαμε εγκαίρως τα ζώα μας, που γυρίσαμε τη πλάτη στην κακοποίηση του δεσίματος, της πείνας, της δίψας, του κτυπήματος, της εγκατάλειψης.  

Τα Ζώα δεν είναι αντικείμενα, ούτε διακοσμητικά είδη, είναι πλάσματα μη ανθρώπινα που μοιράζονται μαζί μας ίσα δικαιώματα στη ζωή σε αυτό το πλανήτη, διεκδικώντας την Αγάπη, τη Φροντίδα και τον Σεβασμό μας. 

Κόμμα για τα Ζώα, Ανθρωπος, Φύση
Εκπρόσωποι Ιονίων Νήσων