Κυρίαρχος ο ρόλος των επαρχιακών Εφημερίδων στις κατά τόπους κοινωνίες

Ο Πρόεδρος της ΕΙΗΕΕ Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος

Από την Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Δεν είναι η πρώτη φορά και προφανώς δεν θα είναι και η τελευταία, που μια νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης αντιμετωπίζεται με αντιπολιτευτική διάθεση επιχειρώντας να αλλοιωθεί η ουσία και το πνεύμα της νομοθετικής παρέμβασης.

Η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερήσιων Επαρχιακών Εφημερίδων, αποτελώντας ιστορικά (από το 1956) και θεσμικά τον κύριο συνομιλητή της εκάστοτε κυβέρνησης και των κομμάτων, έχοντας ως πρωταρχικό της μέλημα την θωράκιση του κλάδου, θεωρεί ότι η σύσταση Μητρώου Ηλεκτρονικού Τύπου έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση από την πολιτεία, να βάλει τέλος σε ένα άναρχο περιβάλλον που γιγαντώθηκε παρασιτικά εις βάρος των υγειών επιχειρήσεων Τύπου. Σε αυτή τη κατεύθυνση μας βρίσκουν σύμφωνους οι προτεινόμενες διατάξεις για τη θέσπιση κριτηρίων λειτουργίας σάιτ και ιστοσελίδων.

Η ΕΙΗΕΕ εκπροσωπώντας περιφερειακές και τοπικές εφημερίδες απ`όλη τη χώρα, συμφωνεί απόλυτα με την αναγνώριση της ιδιότητας του δημοσιογράφου και ιδιοκτήτη/εκδότη με την προϋπόθεση που προβλέπεται, της ασφάλισης στα οικεία ασφαλιστικά ταμεία, υπενθυμίζοντας σε όσους επιχειρούν να διαστρεβλώνουν μονίμως και εσκεμμένα την πραγματικότητα ότι: Ο ρόλος των επαρχιακών εφημερίδων παραμένει κυρίαρχος στις κατά τόπους κοινωνίες και η δυνατότητα των απασχολούμενων δημοσιογράφων και προσωπικού καθορίζεται από τα πληθυσμιακά και οικονομικά δεδομένα της κάθε περιφερειακής ενότητας.

Η ΕΙΗΕΕ έχοντας μέλη της σε μεγάλους και μικρούς πληθυσμιακά νομούς, ειδικότερα της ακριτικής και νησιωτικής Ελλάδας, απαιτεί σεβασμό από όλους στο μόχθο των ιδιοκτητών εκδοτών της περιφέρειας που κρατούν όρθιο το οικοδόμημα του επαρχιακού Τύπου, κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Όσοι ατυχώς ονειρεύονται ότι θα χειραγωγήσουν  μέσω 10-15 συγκροτημάτων όλη τη χώρα, εκβιάζοντας και απειλώντας με ανακοινώσεις και δημοσιεύματα την εκάστοτε κυβέρνηση και τα κόμματα, να μην παραλείπουν ότι η ΕΙΗΕΕ σεβόμενη τον ρόλο της θα στέκεται με παρρησία κι επιχειρήματα απέναντί τους και θα κερδίζει κάθε φορά την μάχη  απέναντι στις καταστροφικές πρακτικές τους, για τη δημοκρατία και τον τόπο.

Πιστοί στις αρχές και τις αξίες μας προσερχόμαστε την ερχόμενη Τρίτη 13 Δεκεμβρίου στον θεσμικό διάλογο της ακρόασης φορέων στο Κοινοβούλιο στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης & Δικαιοσύνης, με θέσεις και παρατηρήσεις σε μια προσπάθεια περαιτέρω ενίσχυσης της διαφάνειας στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο.

Κλείνοντας θέλουμε να ευχαριστήσουμε και δημόσια τα μέλη μας που εκδίδουν εφημερίδες σε μεγάλους πληθυσμιακά νομούς και απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων, για τη συμπαράστασή τους και τη στήριξη τους στα μέλη μας που εκδίδουν εφημερίδες σε μικρούς πληθυσμιακά νομούς και η απασχόληση των δύο δημοσιογράφων και του ενός υπαλλήλου αποτελεί οριακή οικονομικά δυνατότητα.

Για το Δ.Σ. της ΕΙΗΕΕ

Ο πρόεδρος

Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος