Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πρώτη μου προτεραιότητα είναι να διαμορφώσει η Ν.Δ. ένα εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης για τη χώρα». Συνέντευξη στον ρ/σ Bήμα FM

O υποψήφιος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραχώρησε σήμερα, Πέμπτη 7 Ιανουαρίου, συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «BHMA FM 99.5» και στο δημοσιογράφο, Νότη Παπαδόπουλο.
Ακολουθούν τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του κ. Μητσοτάκη:

• Θα διακινδυνεύσω την πρόβλεψη ότι θα κερδίσω.
• Έχω μια πολύ καλή προσωπική σχέση με όλους τους υποψηφίους και με τον κ. Τζιτζικώστα και τον κ. Γεωργιάδη. Είμαστε της ίδιας γενιάς. O κ. Γεωργιάδης με στήριξε ανοιχτά, ο κ. Τζιτζικώστας έκανε μια μετρημένη δήλωση πλην όμως αναφέρθηκε στη δήλωση του στην ανάγκη να υπάρχει μια σημαντική ανανέωση στη Νέα Δημοκρατία.

• Όπως και να ερμηνεύσει κανείς το αποτέλεσμα του α’ γύρου, ένα 60% των Νεοδημοκρατών, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, ψήφισαν το κόμμα να γυρίσει σελίδα.
• Αποφεύγω τις ταμπέλες και δεν μου λένε τίποτα. Δεν δέχομαι ότι στη Νέα Δημοκρατία του 2016 μπορεί κάποιος να προσδιορίζεται ως Μητσοτακικός, Καραμανλικός, Μεϊμερακικός, Σαμαρικός. Υπάρχουν στελέχη που έχουν εκφράσει ανοιχτά την προτίμησή τους. Είναι απολύτως σεβαστό.

• Εγώ κάνω ένα κάλεσμα σε όλους τους Νεοδημοκράτες και σε όλες τις Νεοδημοκράτισσες, ασχέτως της προτίμησής τους την πρώτη Κυριακή, να σκεφτούν πάλι ποιος είναι ο καταλληλότερος να ηγηθεί αυτής της παράταξης, να τη ξανακάνει μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, να κερδίσει τον κ. Τσίπρα στις επόμενες εκλογές και να κυβερνήσει καλά την επόμενη μέρα.
• Είναι ψεύτικος αυτός ο διαχωρισμός μεταξύ ελίτ και λαϊκών και υποκρύπτει στοιχεία λαϊκισμού. Με τον κ. Μεϊμεράκη εκλεγόμαστε στη Β’ Αθηνών. Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, πήρα 95.000 σταυρούς και ο κ. Μεϊμαράκης λίγο παραπάνω από 40.000. Εκλέγομαι και πολιτεύομαι με την ίδια άνεση στην Κηφισιά, στην Αγία Βαρβάρα και στο Περιστέρι. Έχω επιχειρήσει σε όλη την πολιτική μου διαδρομή να είμαι ωφέλιμος για τους πολλούς όχι για τους λίγους.

• Θέλω η Νέα Δημοκρατία να εκφράσει το όλον της κεντροδεξιάς. Υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας, μετριοπαθείς άνθρωποι, εργαζόμενοι κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, σε παραγωγικές ηλικίες, που χτυπιούνται πάρα πολύ από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του κ. Κατρούγκαλου, με την τραγική αύξηση των εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες.

• O πολιτικός μας λόγος θα επιχειρήσει να εκφράσει και αυτά τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας με απόλυτο σεβασμό στις παραδόσεις μας και στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους μας. Θέλω μια Ν.Δ. που να μην αποξενώνει το λαϊκό δεξιό αλλά να μπορεί να προσελκύει και το μετριοπαθή κεντρώο.
• Υπάρχουν παλιά άξια στελέχη που θα μπορούσαν να προσφέρουν αλλά για μένα πρόκληση  είναι ν’ αναδείξουμε μια νέα γενιά  στελεχών που δεν τους γνωρίζει κανείς, ούτε εγώ. Δεν τους γνωρίζω γιατί πρέπει να τους βρω. Αυτοί που συνωστίζονται στα υπουργικά και βουλευτικά  γραφεία αναζητώντας θέσεις είναι κατά κανόνα αυτοί τους οποίους δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε. Αυτούς που θέλουμε πρέπει να τους πείσουμε ν’ ασχοληθούν με τα κοινά.

• Καμία κριτική δεν είναι ταμπού. Έχω υπηρετήσει τον Κώστα Καραμανλή. Έχω ασκήσει κριτική σε πράγματα που δεν μου άρεσαν. Η ειλικρινής κριτική δεν έχει τα χαρακτηριστικά της προσωπικής αντιπαράθεσης.
• To 2009, έστω και με καθυστέρηση, υπήρξε μια ειλικρινής προσπάθεια, να βάλουμε φρένο στις κακές πρακτικές και αν το κάναμε με διακομματική συναίνεση μπορεί να αποφεύγαμε να χειρότερα. O κ. Παπανδρέου το 2009, έχοντας πλήρη εικόνα της πραγματικής κατάστασης στην οικονομία, αρνήθηκε οποιαδήποτε συζήτηση και συμμάζεμα για να μας βάλει έξι μήνες μετά σε ένα πολύ σκληρό μνημόνιο.
• Γιατί τόσο σκληρή παρέμβαση στο ασφαλιστικό; Διότι το 2015 ήταν τραγική χρονιά για την ελληνική οικονομία. Το κόστος έχει ονοματεπώνυμο. Αλέξης Τσίπρας, Πάνος Καμμένος και Γιάνης Βαρουφάκης.

• Δεν θα είμαστε το πολιτικό δεκανίκι του κ. Τσίπρα, ο οποίος ζητάει αλά καρτ στήριξη για να συνεχίσει τη καταστροφική πολιτική του. Αυτό δεν πρόκειται να το κάνω. Με τον ΣΥΡΙΖΑ μας χωρίζει ιδεολογική άβυσσος. Έχουμε άλλη αντίληψη για τον τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας και της οικονομίας.
• Δεν ζητώ εκλογές. Η αντιπολίτευση δεν μπορεί να επιβάλλει εκλογές. Ως νέος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα πρέπει να βάλω τάξη στα του οίκου μου. Να πείσω ότι έχω εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης. Πρώτη μου προτεραιότητα είναι πώς η Νέα Δημοκρατία θα διαμορφώσει ένα εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης για τη χώρα.

• Θα υπηρετήσω τον επόμενο αρχηγό. Αν χάσω, τον Βαγγέλη Μεϊμεράκη. Εγώ είμαι Νέα Δημοκρατία. Δεν έφυγα από τη Νέα Δημοκρατία σε δύσκολες συγκυρίες. Θα έχω μια υποχρέωση σε περίπτωση που δεν κερδίσω να εκφράσω εντός της Νέας Δημοκρατίας ένα πολύ σημαντικό ποσοστό πολιτών που με εμπιστεύτηκαν και θα το κάνω. Θα συνεχίσω ν’ αγωνίζομαι ώστε οι ιδέες μου να γίνουν πλειοψηφικές εντός της Νέας Δημοκρατίας.
• Το όνομα μου είναι Μητσοτάκης και είμαι πολύ υπερήφανος γι’ αυτό. Μετά από έντεκα χρόνια πολιτικής παρουσίας έχω δώσει το δικό μου ξεχωριστό πολιτικό στίγμα. Αισθάνομαι έτοιμος και σίγουρος ν’ αναλάβω την ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας. Είμαι υπερήφανος που μεγάλωσα σε μια πολιτική οικογένεια. Σέβομαι και τιμώ πάρα πολύ τον πατέρα μου. Τον θωρώ ένα σπουδαίο και αδικημένο πολιτικό.

• Έχω παρουσιάσει ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο για αλλαγές στη Νέα Δημοκρατία. Oι βασικές οργανωτικές αλλαγές, το συμμάζεμα του κόμματος, η δυνατότητα να δώσουμε ευκαιρίες σε νέα στελέχη, η αξιολόγηση όλου του υφιστάμενου στελεχιακού δυναμικού, η καλύτερη αξιοποίηση της Κ.O., θα ξεκινήσουν άμεσα.