Κυριάκος Μητσοτάκης: «Εχουμε σχέδιο να κάνουμε την Ελλάδα καλύτερη»

Η πλήρης ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αργοστόλι στις 4 Μαίου 2023 έχει ως εξής:

Ευχαριστώ γι’ αυτή τη θερμή υποδοχή. Μπορεί σήμερα να έχει συννεφιά, αλλά την 21η Μαΐου θα έχουμε λιακάδα, με τη Νέα Δημοκρατία μεγάλη νικήτρια στις επερχόμενες εκλογές και την Κεφαλονιά ακόμα μία φορά γαλάζια, με μεγαλύτερη διαφορά από ό,τι το 2019.

Είναι ένα νησί το οποίο όπως ξέρετε αγαπώ πάρα πολύ και είμαι πολύ συγκινημένος, δεν το κάνω συχνά αλλά εδώ θέλω να κάνω μία αναφορά στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο οποίος είχε πάρα πολλούς φίλους στην Κεφαλονιά. Πολλοί απ’ αυτούς είναι σήμερα μαζί μας. Αλλά πρέπει να ξέρετε ότι κι εγώ έχω ιδιαίτερες σχέσεις με την Κεφαλονιά, έχω περάσει πολλά καλοκαίρια εδώ, από τα 18 μου μέχρι τα 28 μου κάθε καλοκαίρι ήμουν για μια εβδομάδα στα Κουρκουμελάτα. Γνωρίζω καλά το νησί σας, έχω κι εγώ πολλούς προσωπικούς φίλους και κάθε φορά χαίρομαι ιδιαίτερα..

Χαίρομαι κάθε φορά που σας επισκέπτομαι και βέβαια αυτή η επίσκεψή μου συνδυάζεται με τις προεκλογικές μας υποχρεώσεις, ενόψει μιας κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης.

Την 21η Μαΐου έχουμε εκλογές οι οποίες στην κυριολεξία θα καθορίσουν αν η χώρα θα συνεχίσει να πηγαίνει μπροστά σε μία πορεία προόδου, ανάπτυξης, κοινωνικής ευημερίας, εθνικής αυτοπεποίθησης. Ή αν θα γυρίσουμε πίσω στην εποχή της μιζέριας, των υψηλών φόρων, των ανοικτών συνόρων, μίας Ελλάδας η οποία δεν μετρούσε, δυστυχώς, όπως θα θυμάστε καλά, στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο.

Γι’ αυτό το πραγματικό δίλημμα των εκλογών είναι ένα δίλημμα το οποίο θα απαντηθεί στην κάλπη της 21ης Μαΐου από τους πολίτες, οι οποίοι θα κρίνουν και θα συγκρίνουν. Θα αξιολογήσουν αν ήμασταν μια καλή κυβέρνηση αυτή την τετραετία, να μας συγκρίνουν με τους προηγούμενους, οι οποίοι κυβέρνησαν από το 2015 μέχρι το 2019, αλλά και να αξιολογήσουν όχι τόσο αυτά που κάναμε, αλλά αυτά τα οποία θα κληθούμε να κάνουμε από εδώ και στο εξής.

Θέλω πραγματικά να αναλώσω όλη μου την ενέργεια, από τώρα μέχρι τις εκλογές, πρωτίστως να μιλάω για το μέλλον και όχι για το παρελθόν. Γιατί έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς μπορούμε να κάνουμε την Ελλάδα καλύτερη, με υψηλότερους μισθούς, με καλύτερη υγεία, ένα καλύτερο κράτος, μια χώρα η οποία να είναι πιο αναπτυξιακή, πιο πράσινη, πιο ψηφιακή, πιο δίκαιη, πιο ισχυρή.

Και το καλύτερο αποτύπωμα της αξιοπιστίας μας γι’ αυτά τα οποία λέμε ότι θέλουμε να κάνουμε, είναι το έργο μας αυτή την τετραετία. Εδώ, στην Κεφαλονιά, ξέρετε πολύ καλά ότι εκτός από τις μεγάλες κρίσεις που κληθήκαμε να διαχειριστούμε σε εθνικό επίπεδο και δεν ήταν και λίγες -από το προσφυγικό μέχρι την πανδημία, από τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι την ενεργειακή κρίση και έναν γείτονα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου ο οποίος μονίμως μας δημιουργούσε προβλήματα- εδώ είχαμε και το πρόσθετο πρόβλημα μιας μεγάλης φυσικής καταστροφής η οποία χρειάστηκε μια άμεση αντιμετώπιση.

Κάναμε το καλύτερο δυνατό. Τα χρήματα τα οποία δόθηκαν στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη ήταν σημαντικά. Όπως σημαντικά ήταν και τα χρήματα τα οποία δόθηκαν στα πλαίσια οριζόντιων προγραμμάτων στήριξης για να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη κρίση, τη μεγάλη παγκόσμια υγειονομική κρίση του κορονοϊού. Παραπάνω από 60 εκατομμύρια μόνο σε επιστρεπτέα προκαταβολή.

Όλα τα καταστήματα τα οποία βλέπετε, σήμερα, εδώ και τα οποία τώρα είναι ανοιχτά, σφύζουν από ζωή, με μια τουριστική περίοδο που έχει ξεκινήσει νωρίτερα από άλλες εποχές, όλα αυτά τα καταστήματα χρωστούν ουσιαστικά την επιβίωσή τους στο γεγονός ότι την κρίσιμη εποχή της πανδημίας, όταν αναγκαστήκαμε να κλείσουμε τη χώρα, ήρθαμε και στηρίξαμε τους επιχειρηματίες, στηρίξαμε τους εργαζόμενους, πληρώσαμε τους μισθούς τους.

Αν δεν τα είχαμε κάνει όλα αυτά, αν δεν είχαμε δαπανήσει 50 δισεκατομμύρια, σήμερα η οικονομία μας δεν θα ήταν στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Και για τις φυσικές καταστροφές του «Ιανού», για πρώτη φορά -ξέρω ότι υπάρχουν ακόμα καθυστερήσεις, αλλά υπήρχαν και σφάλματα διαδικαστικά τα οποία έγιναν στην πορεία τα οποία πρέπει να διορθώσουμε- για πρώτη φορά όμως, η Πολιτεία έσκυψε πάνω στο πρόβλημα.

Μια φυσική καταστροφή πρωτοφανής. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια, με τη Ρόδη Κράτσα, καταφέραμε και μπορέσαμε να ανακουφίσουμε συμπολίτες μας οι οποίοι δοκιμάστηκαν από ένα πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο, το οποίο δυστυχώς φοβάμαι ότι με την Κλιματική αλλαγή θα είναι όλα αυτά τα φαινόμενα πολύ πιο συχνά. Και γι’ αυτό και πρέπει να επενδύσουμε πολύ περισσότερο από εδώ και στο εξής σε δομές της πολιτικής προστασίας.

Όλα αυτά όμως, φίλες και φίλοι, ήταν αποτελέσματα μιας συνεπούς προσπάθειας να κάνουμε ταυτόχρονα δύο πράγματα: να διαχειριζόμαστε κρίσεις και να κρατάμε το σκάφος της χώρας ασφαλές σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον. Ταυτόχρονα να είμαστε συνεπείς στην υλοποίηση του προεκλογικού μας προγράμματος. Διότι τελικά η αξιοπιστία στην πολιτική και οι σχέσεις εμπιστοσύνης που καλούμαστε να οικοδομήσουμε κρίνονται από το αν είμαστε συνεπείς σε αυτά τα οποία λέγαμε.

Τι σας έλεγα το ’19; Είχα αναλάβει απέναντί σας τρεις κεντρικές δεσμεύσεις.   Τις υλοποίησα; Για πάμε να δούμε: σας είχα πει ότι θα μειώσω φόρους και εισφορές. Κόψαμε πενήντα φόρους. Πενήντα φόρους. Μειώσαμε τις εργοδοτικές εισφορές, μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ, μειώσαμε τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή, μειώσαμε τη φορολογία στις επιχειρήσεις. Μηδενίσαμε τη φορολογία στις γονικές παροχές για να μπορείτε να μεταβιβάζετε την περιουσία σας στα παιδιά σας, στα εγγόνια σας χωρίς πρόσθετη φορολόγηση. Και όλα αυτά τα κάναμε χωρίς να διακινδυνεύσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία.

Το δεύτερο που σας είχα πει είναι ότι θέλω να φέρω επενδύσεις και να δημιουργήσω νέες θέσεις εργασίας. Προσθέσαμε 300.000 θέσεις εργασίας μέσα από μία ανάπτυξη που τροφοδοτείται πια με επενδύσεις. Επενδύοντας στα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου.

Μόνο εδώ στην Κεφαλονιά -έβλεπα τα στοιχεία- δρομολογούνται επενδύσεις που πλησιάζουν τα 150 εκατομμύρια. Περισσότερα στον τουρισμό αλλά όχι μόνο. Αυτή είναι η ανάπτυξη την οποία θέλουμε και αυτή είναι και η ανάπτυξη η οποία τελικά θα μας επιτρέψει να μπορέσουμε και να έχουμε καλύτερους μισθούς, αλλά και να έχουμε επαρκή πλεονάσματα για να μπορούμε να στηρίζουμε την κοινωνία, να στηρίζουμε την υγεία, να στηρίζουμε την παιδεία.

Αν δεν αναπτύσσεται η οικονομία, δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα αυτά. Σε περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης το κοινωνικό κράτος εξασθενεί. Το είδαμε εξάλλου την τελευταία δεκαετία. Άρα, ήμουν συνεπής και σε αυτή μου τη δέσμευση.

Το τρίτο που σας είπα είναι ότι θέλω μία πατρίδα ισχυρή και ασφαλή. Είχα πει ότι δεν δέχομαι η Ελλάδα να είναι «ξέφραγο αμπέλι». Πρέπει επιτέλους να προστατεύουμε τα σύνορά μας και το πετύχαμε. Μειώσαμε τις μεταναστευτικές ροές κατά 80%. Αν πάτε σήμερα να μιλήσετε στους φίλους σας, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, θα σας περιγράψουν μια τελείως διαφορετική κατάσταση από αυτή που επικρατούσε το 2019.

Και στη Μυτιλήνη και στη Χίο και στη Σάμο και στην Κω και στη Λέρο. Πρακτικά προσφυγικό πρόβλημα δεν υπάρχει πια για τα νησιά αυτά. Θωρακίσαμε τα σύνορά μας. Αποκρούσαμε τους εκβιασμούς της Τουρκίας. Ενισχύσαμε τις ένοπλές μας δυνάμεις, όπως είχαμε υποχρέωση να κάνουμε. Δεν κάνουμε εκπτώσεις στα θέματα εθνικής κυριαρχίας. Και πάλι όμως, το κάναμε με σύνεση. Το κάναμε με υπευθυνότητα.

Σας είχα πει επίσης τότε ότι θα εκσυγχρονίσουμε το κράτος. Για θυμηθείτε λίγο τη ζωή σας πως ήταν πριν τον gov.gr; Πως ήταν; Να περιμένετε στις ουρές στα ΚΕΠ για την παραμικρή, πιο ασήμαντη συναλλαγή με το κράτος. 1,5 δισεκατομμύριο ψηφιακές συναλλαγές έχουμε κάνει μέσω του gov.gr.

Όλα αυτά δεν είναι ασήμαντα. Είναι σημαντικές επιτυχίες που έγιναν παρά τις δυσκολίες και θέτουν, θα έλεγα, και το έδαφος πάνω στο οποίο πρέπει να κινηθούμε από εδώ και στο εξής. Για το πώς θα αποκτήσουμε μια οικονομία που θα δώσει υψηλούς μισθούς. Αυτό είναι το πρώτο μέλημά μας.

Γιατί όπου και αν πάω, ειδικά τα νέα παιδιά μου λένε ότι οι μισθοί στη χώρα είναι ακόμα χαμηλοί και είναι αλήθεια. Οι μισθοί στη χώρα είναι ακόμα χαμηλοί. Κουβαλάμε δέκα χρόνια κρίσης ακόμα στην πλάτη μας. Πρέπει οι μισθοί να αυξηθούν. Μπορούμε να τους αυξήσουμε 25% σε μία τετραετία. Ο μέσος μισθός θα πάει στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος στα 950. Αλλά αυτό θα γίνει με επενδύσεις και με ανάπτυξη, όχι με δανεικά και πολιτικές οι οποίες έρχονται από το χθες.

Πρέπει να επενδύσουμε πιο ουσιαστικά στην Υγεία μας. Μιας και βρίσκομαι εδώ στην Κεφαλονιά, ξέρω και τις δυσκολίες που υπήρχαν στο νοσοκομείο, ξεμπλοκάραμε μεγάλες εκκρεμότητες σε σχέση με μια πολύ σημαντική δωρεά η οποία έχει γίνει. Πληροφορούμαι ότι τα τμήματα επειγόντων περιστατικών πια στο νοσοκομείο λειτουργούν και είναι υπερσύγχρονα. Έτσι όπως θα έπρεπε να είναι. Έχουμε ακόμα εκκρεμότητες με τη ΜΕΘ, θα τις λύσουμε και αυτές.  Έπρεπε να πάμε λίγο πιο γρήγορα στον τομέα αυτό. Και στο Ληξούρι θα αναβαθμίσουμε και θα ενισχύσουμε το νοσοκομείο.

Αλλά, ξέρετε, η υγεία δεν είναι μόνο νοσοκομείο. Το νοσοκομείο είναι πολύ σημαντικό, αλλά δεν είναι μόνο το νοσοκομείο. Είναι και η πρωτοβάθμια υγεία, είναι και ο προσωπικός γιατρός. Είναι και οι προληπτικές εξετάσεις. Έχουμε πολλές γυναίκες σήμερα μαζί μας και γνωρίζουν οι γυναίκες, ότι από τα 50 και πάνω για πρώτη φορά ήρθε το κράτος και τους έστειλε ένα μήνυμα: «πηγαίνετε, κάντε προληπτική μαστογραφία». Πότε είχαν ξαναγίνει αυτά τα πράγματα;  Και η προληπτική μαστογραφία είναι αυτή που σώζει ζωές. Μέχρι σήμερα, προσέξτε, παραπάνω από 7.000 γυναίκες που διαγνώστηκαν με πρόωρο καρκίνου του μαστού, δεν γνώριζαν ότι είχαν καρκίνο του μαστού.  Κι αν δεν είχε πάει το κράτος να τους πει, πηγαίνετε και κάντε αυτή την εξέταση, θα τον έβρισκαν σε προχωρημένο στάδιο, με πολύ κακή πρόγνωση στη συνέχεια για την υγεία τους.

Άρα η υγεία δεν είναι μόνο νοσοκομεία, είναι και πρωτοβάθμια, είναι και πρόληψη. Έχουμε ένα συνολικό σχέδιο για την Υγεία. Και αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι, ότι για μένα το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ένα τεράστιο στοίχημα για την επόμενη τετραετία. Και, επειδή, όλοι μας πια με την πανδημία αποκτήσαμε μεγάλη εμπειρία, να μου έχετε εμπιστοσύνη, αυτά που σας λέμε για την υγεία μπορούμε να τα κάνουμε πράξη.

Και βέβαια, οι επενδύσεις σε τοπικές υποδομές. Εδώ ο Δήμος από το Πρόγραμμα «Τρίτσης» διαχειρίζεται 18 εκατομμύρια. Είναι τεράστιο το ποσό. Δίκτυα ύδρευσης, αντικατάσταση από σωλήνες αμιάντου, σημαντικές αναπλάσεις.

Εδώ, το μουσείο σας τι είχε γίνει; Επειδή ακούω, γιατί μου στέλνουν κάποιοι υποψήφιοι κάποιες ωραίες ανοιχτές επιστολές, τις οποίες φροντίζω πάντα να τις διαβάζω. Ρωτώ λοιπόν τι έγινε με το μουσείο τα τέσσερα χρόνια επί ΣΥΡΙΖΑ; Απολύτως τίποτα. Εμείς ωριμάσαμε το έργο, 7 εκατομμύρια θα βάλουμε και θα ξαναφτιάξουμε το μουσείο. Δημοπρατείται άμεσα από το Ταμείο Ανάκαμψης.  Ποιος τα έκανε; Αυτή η κυβέρνηση δεν τα έκανε;

Το μόνιμο αίτημά σας ποιο ήταν ως προς τα μεγάλα έργα; Ο δρόμος. Λοιπόν, ο δρόμος θα δημοπρατηθεί πριν το τέλος του χρόνου. Περιμένουμε τις τελευταίες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις από τις αποκεντρωμένες, έχουν γίνει οι μελέτες. Είναι δέσμευσή μου προσωπική ότι ο δρόμος αυτός θα γίνει. Τα έργα τα οποία γίνονται στο λιμάνι. Η στήριξη των κτηνοτρόφων, αναφέρομαι σε έναν άλλο τομέα ο οποίος είναι σημαντικός για τον πρωτογενή τομέα εδώ στην Κεφαλονιά. Σημαντική στήριξη έχουμε δώσει στους κτηνοτρόφους σε όλη τη χώρα. Το ίδιο όφελος έχει και η Κεφαλονιά.

Όλα αυτά, λοιπόν, είναι σημαντικά έργα υποδομής, τα οποία θα βοηθήσουν τελικά την ανάπτυξη του νησιού κι έρχονται και κουμπώνουν με το συνολικό όραμα το οποίο έχουμε για τη χώρα μας.

Θυμάστε πώς ήταν το αεροδρόμιο στην Κεφαλονιά πριν γίνει η μεγάλη επένδυση από το κράτος; Το θυμάστε και το γνωρίζετε καλύτερα. Θυμάστε ποιοι πολέμησαν αυτή την επένδυση, λέγοντας όχι στις ιδιωτικοποιήσεις, στις συμβάσεις παραχώρησης;  Ξέρουμε πολύ καλά ποιοι ήταν.

Η επένδυση αυτή ολοκληρώθηκε, η Κεφαλονιά θα έχει φέτος -σας το υπογράφω- ρεκόρ αφίξεων. Ρεκόρ αφίξεων και θα κάνει ρεκόρ τουρισμού. Και βέβαια, ο τουρισμός είναι σημαντικός αιμοδότης για όλη την οικονομία. Όλα αυτά έχουν να κάνουν και με την αναβάθμιση της εικόνας της χώρας. Δεν είναι η εικόνα της Ελλάδος του 2023 αυτή που ήταν το 2019. Και αυτό βοηθάει και την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και την προσέλκυση τελικά επισκεπτών.  Και το όφελος τελικά είναι για την καθεμία και τον καθένα ξεχωριστά.

Αυτό το σχέδιό μας, λοιπόν, για μια Ελλάδα ισχυρή, ασφαλή, ευημερούσα είναι ένα σχέδιο το οποίο καταθέτουμε, φίλες και φίλοι, στην κρίση του ελληνικού λαού. Και μακάρι τις επόμενες 17 μέρες μέχρι τις εκλογές να μπορούμε να μιλήσουμε επί των πραγματικών προγραμμάτων και να συγκρίνουμε προγράμματα για να κάνουμε ουσιαστική κοστολόγηση.

Έρχεται η αντιπολίτευση και κάθε εβδομάδα ανεβάζει και το κόστος του προγράμματός της. Εμείς το εκτιμούμε ότι έχει ξεπεράσει ήδη τα 80 δισεκατομμύρια. Και το ενδιαφέρον είναι, πάμε και τους ρωτάμε, είχα ρωτήσει και εγώ ξέρετε τον κ. Τσίπρα στη Βουλή ένα απλό ερώτημα: Πόσο στοιχίζει σε βάση τετραετίας η δέσμευσή σου για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη και στο πετρέλαιο; Δεν ήξερε να μου απαντήσει. Δεν ξέρουν, δεν τους ενδιαφέρει, γιατί πολύ απλά ξέρουν ότι δεν θα κερδίσουν, οπότε μπορούν να τάξουν στους πάντες τα πάντα.

Εμείς, λοιπόν, όμως, επειδή ξέρουμε ότι θα κερδίσουμε, έχουμε μια άλλη αίσθηση ευθύνης απέναντί σας. Δεν μπορώ να στέκομαι εδώ και να σας λέω και να δεσμεύομαι για πράγματα τα οποία γνωρίζω πολύ καλά ότι δεν θα κάνουμε πράξη. Γι’ αυτό και το πρόγραμμά μας είναι και μελετημένο και κοστολογημένο και δοκιμασμένο στη βάσανο της διακυβέρνησης σε δύσκολες συνθήκες.

Θέλω να ξέρετε, ότι αυτά τα οποία σας λέμε μπορούμε να τα υλοποιήσουμε. Θέλω να ξέρετε ότι, μετά από τέσσερα χρόνια στην πρωθυπουργία, αισθάνομαι πιο έμπειρος, πιο έτοιμος και τολμώ να πω ακόμα πιο ορεξάτος να κάνουμε το μεγάλο βήμα να αλλάξουμε την Ελλάδα. Και μπορούμε να το πετύχουμε. Και είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες θα μας εμπιστευτούν ακόμα μια φορά. Διότι αναρωτιέμαι, από την άλλη πλευρά τι ακριβώς υπάρχει ως εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης;

Εμείς είμαστε σαφείς, λέμε ότι θέλουμε να κυβερνήσουμε αυτοδύναμοι, γιατί η χώρα χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση που να μπορεί να παίρνει γρήγορα αποφάσεις. Αυτό είχαμε τέσσερα χρόνια τώρα και η Ελλάδα πήγε μπροστά.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ένα ευφυολόγημα περί προοδευτικής διακυβέρνησης που μπορεί να είναι κυβέρνηση ηττημένων, μπορεί να είναι κυβέρνηση ανοχής, πλην όμως κανείς δεν έχει καταλάβει αν ο ένας μπορεί να συνεννοηθεί με τον άλλον και αν θέλουν τελικά καθ’ οποιοδήποτε τρόπο να συγκυβερνήσουν. Κάπου καραδοκεί και στη γωνία ο κ. Βαρουφάκης που θέλει να σας πάρει τα ευρώ και να σας τα κάνει «Δήμητρες».

Όλα αυτά δεν εκπέμπουν ακριβώς κυβερνητική σοβαρότητα. Γι’ αυτό και επιμένω τόσο πολύ στη σημασία της κάλπης της 21ης Μαΐου. Μου λένε διάφοροι: «Μα καλά αφού θα υπάρξει μάλλον και δεύτερη, θα πάμε στη δεύτερη κάλπη μάλλον, γιατί δεν θα προκύψει κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη;» Τους λέω: η κάλπη της 21ης Μαΐου θα τα κρίνει όλα». Ισχυρή Νέα Δημοκρατία το βράδυ της 21ης Μαΐου και οι εξελίξεις θα έχουν δρομολογηθεί, μην έχετε καμία αμφιβολία γι’ αυτό.

Θέλω, λοιπόν, να σας ζητήσω και πάλι, από τους παλιούς αγωνιστές της Νέας Δημοκρατίας, βλέπω πολλούς εδώ. Κατ’ αρχάς, να σας πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ», διότι εσείς κρατήσατε όρθια την παράταξη σε δύσκολες στιγμές.

Θέλω να καλωσορίσω όμως και τους νέους φίλους, αυτούς οι οποίοι συμπαρατάχθηκαν μαζί μας το 2019 σ’ αυτό το μεγάλο προοδευτικό ρεύμα εκσυγχρονισμού και υπεύθυνου πατριωτισμού, αλλά θέλω να καλωσορίσω και πολλούς συμπολίτες μας οι οποίοι θα μας ψηφίσουν για πρώτη φορά. Υπάρχουν, είμαι σίγουρος, και ανάμεσά μας. Άνθρωποι οι οποίοι δεν μας ψήφισαν το 2019. Μπορεί να φοβήθηκαν, να μην πίστεψαν αυτά τα οποία τους λέγαμε, οι οποίοι τώρα όμως είναι αποφασισμένοι να συστρατευθούν μαζί μας. Τους χρειαζόμαστε όλους.

Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να είναι πανίσχυρη το βράδυ της 21ης Μαΐου και θα είναι. Και εδώ στη Κεφαλονιά είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα πετύχουμε το αποτέλεσμα. Είμαι διατεθειμένος να βάλω στοίχημα με όποιον θέλει, ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει και τις εννέα μονοεδρικές. Δέχομαι εδώ από τους αντιπάλους μας, αν θέλουν εδώ να στοιχηματίσουμε, αλλά για την Κεφαλονιά, ειδικά με την προσωπική σχέση με την οποία έχω με το νησί, με το προσωπικό μου ενδιαφέρον, θέλω να γνωρίζετε ότι μας ενδιαφέρουν όχι μόνο τα μεγάλα, μας ενδιαφέρουν τα μικρά.

Έχουμε ένα μοντέλο διακυβέρνησης, το οποίο μπορεί να λύνει και τοπικά προβλήματα, σε συνεργασία με τους Βουλευτές μας, με την Περιφέρεια, με την οποία έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία. Ο σκοπός μας και η ευθύνη μας είναι απλή. Θέλουμε να κάνουμε τις ζωές σας καλύτερες. Να έχετε δικαίωμα ο κάθε Έλληνας, ασχέτως του πού είναι, αν είναι σε νησί, αν είναι σε πόλη, να έχει τις ίδιες ευκαιρίες για προκοπή. Τα νέα παιδιά που είναι μαζί μας να ξέρουν ότι όταν θα τελειώσουν το σχολείο θα πάνε σε μια σχολή που θα πάρουν ένα πτυχίο το οποίο θα έχει αντίκρισμα και θα βρουν μία δουλειά της προκοπής, με καλό εισόδημα.

Αυτό είναι το όραμά μας για τη νέα γενιά. Όχι να τους τάζουμε είσοδο στα πανεπιστήμια, χωρίς ουσιαστικά καμία απολύτως προσπάθεια, με κατάργηση της ειδικής βάσης. Άρα για να πάνε σε μία σχολή από την οποία κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αποφοιτήσουν, δεν τους εξυπηρετούμε με αυτόν τον τρόπο. Τους κοροϊδεύουμε, στάχτη στα μάτια τους πετάμε ουσιαστικά.

Αυτή, λοιπόν, την πολιτική θέλω να υπηρετήσω. Ζητώ τη δύναμή σας για να κάνουμε πράξη το όραμά μας για μια καλύτερη Ελλάδα, σταθερά, τολμηρά, μόνο μπροστά. Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πολύ, καλή δύναμη και καλό αγώνα. Ευχαριστούμε πολύ.


Κυρ. Μητσοτάκης: «Το Μαντζαβινάτειο μπορεί να γίνει ένα υπόδειγμα μικρού Νοσοκομείου»


Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στους κατοίκους του Ληξουρίου (4/5) έχει ως εξής:

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστώ γι’ αυτή την πολύ θερμή υποδοχή.

Την προηγούμενη φορά που επισκέφθηκα το όμορφο νησί σας δεν είχα καταφέρει, λόγω πίεσης στο πρόγραμμα, να έρθω να σας δω στο Ληξούρι. Είχα δεσμευθεί, όμως, τότε, ότι στην επόμενη επίσκεψή μου θα έρθω να σας σφίξω το χέρι, να σας μιλήσω. Κι όπως ξέρετε τηρώ τις δεσμεύσεις μου, είμαι σήμερα μαζί σας και σας ευχαριστώ για τη δική σας θερμή ανταπόκριση.

Μνημόνευσε ο Πρόεδρος τις ιστορικές σχέσεις του πατέρα μου, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, με την Κεφαλονιά. Είναι αλήθεια, ότι στενότατος συνεργάτης του υπήρξε ο αείμνηστος Νίκος Λιναρδάτος, ο οποίος πάντα μιλούσε με πολλή αγάπη για τον τόπο του και πιστεύω ότι έβαλε κι αυτός ένα λιθαράκι για πολλά πράγματα τα οποία έγιναν εκείνη την εποχή. Όμως, θέλω να γνωρίζετε ότι σήμερα έχετε μπροστά σας έναν άνθρωπο ο οποίος αγαπά βαθιά την Κεφαλονιά, καθώς εδώ έχω περάσει παραπάνω από δέκα καλοκαίρια. Από τα 18 μου τουλάχιστον μέχρι τα 30 ερχόμουν ανελλιπώς για διακοπές στα Κουρκουμελάτα με πολύ καλούς φίλους από το νησί και έχω, πιστεύω, μια πολύ καλή γνώση των προβλημάτων αλλά και των σημαντικών αναπτυξιακών ευκαιριών που παρουσιάζονται εδώ στην Κεφαλονιά.

Δήμαρχε, πράγματι, νομίζω ότι έχεις δίκιο όταν λες ότι εμείς αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης -κυρία Περιφερειάρχη- χωρίς να κοιτάμε χρώματα. Στηρίξαμε τους Δήμους και τις Περιφέρειες, διότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι εσείς είστε το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το κράτος. Κι αν εσείς έχετε επαρκή χρηματοδοτικά εργαλεία τελικά θα μπορέσετε να κάνετε τη ζωή των δημοτών σας καλύτερη.

Η Κεφαλονιά χτυπήθηκε από μια σειρά από καταστροφές, οι πληγές του σεισμού του 2014 δυστυχώς δεν γιατρεύτηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση με την ταχύτητα την οποία θα έπρεπε και βέβαια έπρεπε να προσθέσουμε και σε αυτό μία πρωτοφανή φυσική καταστροφή, αυτή του Ιανού.

Θέλω να ξέρετε ότι ουδέποτε το κράτος έχει κινηθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα για την αποκατάσταση των ζημιών. Δεν λέω ότι τα κάναμε όλα τέλεια, δεν λέω ότι έγιναν όλα με τους ρυθμούς και τις ταχύτητες που οι πολίτες μπορεί να προσδοκούσαν. Αλλά σίγουρα έχουμε πετύχει μία σημαντικότατη βελτίωση στην ανταπόκριση του κράτους, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση ότι όταν χτυπάει μία μεγάλη φυσική καταστροφή το κράτος τελικά θα είναι κοντά και θα είναι αρωγός.

Αυτό κάναμε και ο Δήμαρχος ξέρει ότι έχει εξασφαλίσει σημαντικούς πόρους από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Γίνονται έργα σημαντικά, έργα αγροτικής οδοποιίας, για παράδειγμα, που δεν είχαν γίνει ποτέ στην έκταση αυτή, εδώ στον Δήμο σας, για να καλύψουμε και τις ανάγκες του πρωτογενούς τομέα. Υπάρχουν, όμως, ακόμα προκλήσεις για την επόμενη μέρα. Κάνατε μία αναφορά στο νοσοκομείο σας και θέλω να ξέρετε ότι θα στηρίξουμε το νοσοκομείο σας. Είναι ένα μικρό νοσοκομείο αλλά μπορεί να γίνει ένα υπόδειγμα μικρού νοσοκομείου όπως το οραματιζόμαστε, καλύπτοντας τις βασικές ανάγκες του πληθυσμού. Και αποτυπώνοντας με αυτό τον τρόπο την έμφαση την οποία θέλουμε να δώσουμε σε μια ποιοτική δημόσια υγεία για όλες και για όλους.

Το ίδιο ισχύει και για το νοσοκομείο του Αργοστολίου, το οποίο είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ στην προηγούμενή μου επίσκεψη. Με χαρά πληροφορήθηκα ότι τα νέα τμήματα επειγόντων περιστατικών ήδη λειτουργούν και είναι υποδειγματικά. Γιατί το λέω αυτό; Διότι, βλέπετε, ότι έχουμε σκοπό να επενδύσουμε συνολικά στη δημόσια υγεία. Αποτελεί μία κεντρική μου δέσμευση ότι η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία της ουσιαστικής ανόρθωσης του ΕΣΥ.

Και αυτό φυσικά σημαίνει ότι πρέπει να μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε ποιοτική υγεία όπου και αν βρίσκεστε, ανάλογα με τις δομές τις οποίες έχουμε, τις οποίες πρέπει να στηρίξουμε. Και στα πλαίσια ενός πολύ φιλόδοξου προγράμματος, το οποίο συμπεριλαμβάνει πολλές περισσότερες προσλήψεις, θα προσλάβουμε 10.000 νοσηλευτές και γιατρούς την επόμενη τετραετία για τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Με παραπάνω πόρους για τα νοσοκομεία μας, για τα κέντρα υγείας. Αυτό που ήδη έγινε στο Αργοστόλι, ο εκσυγχρονισμός των τμημάτων επειγόντων περιστατικών, το πρώτο σημείο επαφής δηλαδή του πολίτη με το νοσοκομείο, θα γίνει σε 80 νοσοκομεία της χώρας, καθώς και 156 κέντρα υγείας θα μπορέσουν να ανακαινιστούν πλήρως.

Μέσα στις παρεμβάσεις, επαναλαμβάνω, που θα στηρίξουμε είναι και ο πλήρης εκσυγχρονισμός του δικού σας νοσοκομείου εδώ στο Ληξούρι. Αλλά δεν είναι μόνο οι παρεμβάσεις τις οποίες θέλουμε να κάνουμε στην υγεία. Το θέμα των εργατικών κατοικιών το γνωρίζουμε καλά και πιστεύω ότι έχουμε δρομολογήσει μια επίλυση για ένα πρόβλημα το οποίο χρονίζει. Υπάρχουν και άλλα ζητήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Θα ολοκληρώσουμε πολύ σύντομα το έργο της εκβάθυνσης του λιμανιού. Χρειαζόμαστε από ό,τι καταλαβαίνω μια μονάδα αφαλάτωσης η οποία θα μπορεί να εξασφαλίζει ότι θα έχετε ικανές ποσότητες νερού, πόσιμου νερού για τις ανάγκες γενικά του δήμου σας.

Να κάνω μια ξεχωριστή μνεία στη δουλειά την οποία κάνουμε στο κοινωνικό πεδίο, στις δομές που έχετε εδώ, τις πολύ σημαντικές δομές που έχετε για την υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία. Έχουμε δώσει μεγάλη έμφαση στο κοινωνικό μας πρόσωπο και αυτές είναι πρωτοβουλίες τις οποίες θέλουμε να συνεχίσουμε.

Σας μίλησα, όπως βλέπετε, για τα σχέδιά μας για το μέλλον, διότι πράγματι θα ήθελα αυτή η προεκλογική εκστρατεία, έως ότου ολοκληρωθεί την 21η Μαΐου, να είναι μια εκστρατεία για την οποία πραγματικά θα μπορούμε να μιλήσουμε για το μέλλον και όχι για το παρελθόν. Δεν με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή να έρθω σε καμία αντιπαράθεση με τους κομματικούς μας αντιπάλους. Όλοι κρίνονται. Ο κ. Τσίπρας κατέθεσε χθες το πρόγραμμά του. Θεωρώ, ότι έχει τόση αξιοπιστία, όση όλων όσα είχε τάξει στο παρελθόν. Οι πολίτες θυμούνται πολύ καλά τι έλεγε στο παρελθόν και τι έκανε τελικά.

Εμείς θέλουμε να κριθούμε αυτοτελώς γι’ αυτά τα οποία κάναμε αυτή την τετραετία και γι’ αυτά τα οποία θέλουμε να κάνουμε την επόμενη τετραετία. Και πράγματι, ο Πρόεδρος είχε δίκιο όταν είπε, ότι αυτή την τετραετία μάς έτυχαν πολλά. Και σίγουρα κι εγώ όταν εκλέχθηκα Πρωθυπουργός της χώρας τον Ιούλιο του 2019, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι στη διάρκεια της θητείας μου θα έπρεπε να αντιμετωπίσω μία πανδημία, μία μεταναστευτική εισβολή, έναν πόλεμο στην Ουκρανία, μία εισαγόμενη κρίση ακρίβειας. Μας έτυχαν πολλά, είμαι, όμως, υπερήφανος γιατί κρατήσαμε τη χώρα ασφαλή, το τιμόνι της χώρας σταθερό και η Ελλάδα είναι σήμερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι ήταν το 2019.

Όποτε χρειάστηκε η κοινωνία στήριξη, ήμασταν κοντά. Αναφέρθηκε ο Πρόεδρος στις επιστρεπτέες προκαταβολές που δώσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όλοι οι μαγαζάτορες, όλος ο εμπορικός κόσμος εδώ του Ληξουρίου, της Κεφαλονιάς. Έπρεπε να πάρετε στήριξη, διότι αν δεν παίρνατε στήριξη, τα μαγαζιά θα έκλειναν, οι εργαζόμενοι θα έμεναν άνεργοι και δεν θα μπορούσαμε σήμερα να έχουμε την ανάπτυξη την οποία έχουμε πετύχει.

Είμαστε πια από τους πρωταγωνιστές στην Ευρώπη στην ανάπτυξη και είμαι πολύ υπερήφανος γι’ αυτό. Η οικονομία μας πηγαίνει καλά και θα πηγαίνει καλύτερα και όσο η οικονομία μας πηγαίνει καλά και θα πηγαίνει καλύτερα, τόσο περισσότερα χρήματα θα υπάρχουν για την παιδεία, για την υγεία, για την πρόνοια, για τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία. Αυτό είναι το κεντρικό μας στοίχημα και αυτό μπορέσαμε και το πετύχαμε παρά τις δυσκολίες. Υλοποιήσαμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα παρά τα μεγάλα και τα δύσκολα τα οποία μας έτυχαν.

Είχα δεσμευτεί για τρία πολύ απλά πράγματα όταν ζήτησα την εμπιστοσύνη σας το 2019. Σας είχα πει ότι θέλω να μειώσω φόρους και εισφορές και, ναι, μείωσα τους φόρους και τις εισφορές για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα. Το γνωρίζετε όλοι καλύτερα από μένα. Σας είχα πει ότι θέλω να δημιουργήσω θέσεις εργασίας και να βάλω τη χώρα σε μια δυναμική τροχιά ανάπτυξης και να φέρω επενδύσεις. Μόνο στην Κεφαλονιά -προσέξτε, έβλεπα τα στοιχεία- δρομολογούνται επενδύσεις 150 εκατομμυρίων. Οι περισσότερες στον τουριστικό τομέα, αλλά όχι μόνο. Και οι αφίξεις πέρυσι ήταν 10% αυξημένες σε σχέση με το 2019 και φέτος προβλέπεται ακόμα καλύτερη χρονιά. Αυτό είναι εισόδημα για όλο το νησί και για τη στήριξη συνολικά της οικονομίας του νησιού. Όχι μόνο για τον τουρισμό, για τον πρωτογενή τομέα, για τις δράσεις πολιτισμού. Διότι έτσι αντιλαμβανόμαστε εμείς την περιφερειακή ανάπτυξη. Τήρησα, λοιπόν, και αυτή τη δέσμευσή μου.

Η τρίτη μου δέσμευση ήταν ότι θέλω μία χώρα ισχυρή και ασφαλή. Μία χώρα η οποία θα προστατεύει τα σύνορά της. Προστατεύσαμε τα σύνορα της πατρίδας με αποτελεσματικότητα. Έπαψε η πατρίδα μας, πια, να είναι «ξέφραγο αμπέλι». Εκπροσωπήσαμε, πιστεύω, με αξιοπρέπεια τη χώρα στο εξωτερικό, διεκδικήσαμε ευρωπαϊκούς πόρους, οι οποίοι θα μπορέσουν να κάνουν μια μεγάλη διαφορά τα επόμενα χρόνια. Ταμείο Ανάκαμψης 31 δισ. ευρώ, εγώ προσωπικά τα διαπραγματεύτηκα. Όχι 17 ώρες, 5 μέρες μάς πήρε, αλλά εξασφάλισα 31 δισ. ευρώ για την πατρίδα κι αυτά τα χρήματα πιάνουν τόπο παντού.

Το νέο μουσείο στο Αργοστόλι, 7 εκατομμύρια, θα γίνει με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Όλα μας τα σχολεία, από την Ε’ δημοτικού μέχρι την Γ’ λυκείου θα αποκτήσουν διαδραστικούς πίνακες, έτσι ώστε να μπορούν τα παιδιά να έχουν μία τελείως διαφορετική εμπειρία της σύγχρονης διαδικασίας εκμάθησης, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Δύο παραδείγματα μόνο, πώς κάτι το οποίο συμβαίνει στις Βρυξέλλες τελικά μπορεί να αφορά όλες και όλους σας.

Άρα, εμείς σήμερα προσεγγίζουμε αυτή την εκλογική μάχη με τη βεβαιότητα ότι ήμασταν συνεπείς στις δεσμεύσεις μας και γι’ αυτό κι όταν σας μιλάμε για το πρόγραμμά μας για την επόμενη τετραετία έχουμε μεγάλη βεβαιότητα ότι μπορούμε να το υλοποιήσουμε.

Η κεντρική μας δέσμευση είναι απλή: θέλουμε η οικονομία να αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, θέλουμε να πετύχουμε αύξηση στους μισθούς 25% σε μία τετραετία και μπορούμε να το πετύχουμε. Όπως αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό από τα 650 στα 780 ευρώ, έτσι μπορούμε να τον πάμε από τα 780 στα 950 ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας. Και το ίδιο φυσικά ισχύει και για τις συντάξεις.

Όσο πιο γρήγορα αναπτύσσεται η οικονομία, τόσο πιο γρήγορα θα αυξάνονται και οι συντάξεις. Θα κάνουμε και προβλέψεις άλλες για τους συνταξιούχους, να σας δίνεται η δυνατότητα, αν το θέλουν οι συνταξιούχοι να δουλεύουν, να μπορούν να δουλεύουν χωρίς να έχουν τόσο πρόσθετο κόστος στη σύνταξή τους. Έχουμε σήμερα, εξάλλου, ανάγκη σε πολλές περιοχές, έχουμε το ανάποδο πρόβλημα από αυτό που είχαμε στο παρελθόν, οι επιχειρήσεις δεν βρίσκουν εργαζόμενους. Άρα και για τους συνταξιούχους να ξέρετε ότι θα έχετε και καλύτερες συντάξεις.

Και για όσους είναι ακόμα δέσμιοι της προσωπικής διαφοράς Κατρούγκαλου, ένα μπορώ να σας πω: ότι όπως σας στηρίξαμε τώρα, έτσι θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε αυτούς οι οποίοι δεν θα έβλεπαν αυξήσεις στις συντάξεις τους λόγω της προσωπικής διαφοράς Κατρούγκαλου, ειδικά τους χαμηλοσυνταξιούχους. Μέχρι αυτή η προσωπική διαφορά να σβήσει οριστικά.

Ξέρετε ότι μια από τις πιο επώδυνες και τραυματικές εμπειρίες του τρίτου μνημονίου που έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση, ήταν ο νόμος Κατρούγκαλου που «πετσόκοψε» τις συντάξεις.

Εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι θα αποκαταστήσουμε τις αδικίες οι οποίες έγιναν. Όμως, προσέξτε, από εμένα δεν πρόκειται να ακούσετε δεσμεύσεις τις οποίες την επόμενη μέρα δεν μπορώ να υλοποιήσω. Θα ήταν πολύ ανέντιμο να έρθω εδώ και να σας πω πράγματα τα οποία γνωρίζω ότι δεν μπορούν να γίνουν. Και είναι διπλά προσβλητικό, πιστεύω, για τους πολίτες, αυτοί οι οποίοι σας έκοψαν τις συντάξεις, πετσόκοψαν τη μεσαία τάξη και την τσάκισαν στους φόρους, να έρχονται τώρα να λένε ότι θα κάνουν ακριβώς τα ανάποδα από αυτά τα οποία έκαναν την προηγούμενη τετραετία.

Αλλά, πάλι σας είπα, δεν με ενδιαφέρει να ασχοληθώ πολύ με αυτά τα οποία λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, με ενδιαφέρει να δώσω μεγαλύτερη έμφαση σε αυτά τα οποία θα κάνουμε εμείς.

Οικονομία, υγεία, καλύτερο κράτος, ψηφιοποίηση παντού, αξιολόγηση παντού. Επιμένω πολύ, ξέρετε, στην έννοια της αξιολόγησης, για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την απόδοση του κράτους σε όλα τα επίπεδα.

Είδατε την επανάσταση η οποία έχει ήδη γίνει με το gov.gr. Αυτή η επανάσταση πρέπει να εξαπλωθεί παντού και το κράτος να γίνει ψηφιακό σε όλες του τις εκφάνσεις.

Και, βέβαια, να κάνω μια ξεχωριστή μνεία στις πολιτικές μας για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Για πρώτη φορά η χώρα απέκτησε ένα συγκροτημένο σχέδιο για τα άτομα με αναπηρία -δεν το είχε ποτέ σε επίπεδο οριζόντιων πολιτικών- το οποίο υλοποιούμε ξεπερνώντας χρόνιες δυσκολίες.

Προσωπικός Βοηθός. Ξέρετε πόσο σημαντικός είναι ο Προσωπικός Βοηθός για τα άτομα με βαριά αναπηρία. Εσείς το ξέρετε καλύτερα από εμένα, το βάρος το οποίο επιφορτίζεται μια οικογένεια η οποία τώρα θα μπορέσει να έχει έναν άνθρωπο δίπλα στο άτομο με αναπηρία, να το βοηθάει, αλλά και ο ανάπηρος να μπορεί να χτίσει τη ζωή του, να διεκδικήσει τις δικές του φιλοδοξίες.

Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά προγράμματα. Στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης παντού εκεί που τις χρειαζόμαστε, γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερο άγχος από το γονιό, ο οποίος έχει ένα παιδί με αναπηρία, να ξέρει ότι αυτό το παιδί κάπως θα μπορεί να είναι ασφαλές σε περίπτωση που ο γονιός φύγει από τη ζωή.

Όλα αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Και για αυτά τα προβλήματα πρέπει να μιλήσουμε, όχι για τα πολλά διαδικαστικά τα οποία μας ρωτούν οι δημοσιογράφοι.

Ξέρετε, συχνά πηγαίνω σε συνεντεύξεις και μας ρωτάνε διάφορα θέματα και αναρωτιέμαι, τελικά, αυτά που μας ρωτάνε οι δημοσιογράφοι είναι αυτά τα οποία απασχολούν την κοινωνία; Η απάντηση είναι πως όχι. Αυτό το οποίο σας ενδιαφέρει είναι πώς θα έχετε καλύτερο εισόδημα, πώς τα παιδιά σας θα έχουν καλύτερες δουλειές, τι θα γίνει με την υγεία εδώ στο Ληξούρι, στο Αργοστόλι, πώς θα αισθάνεστε όταν θα πάτε σε ένα νοσοκομείο και θα έχετε μια αξιοπρεπή πρόσβαση στην υγεία. Τι θα κάνει ο αγρότης με τη σοδειά του. Τι θα γίνει αν μας πέσει στο κεφάλι μία φυσική καταστροφή.

Αυτά είναι τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες και για αυτά πρέπει να μιλήσουμε και για αυτά εμείς έχουμε απαντήσεις. Τα κάναμε όλα τέλεια; Όχι. Είμαι ο πρώτος ο οποίος θα σας πει ότι και λάθη έγιναν και αστοχίες υπήρξαν. Τις αναγνώρισα όμως, πάντα με θάρρος και όποτε έγιναν λάθη, βγήκα πρώτος μπροστά, ανέλαβα την ευθύνη και είπα: «χρέος μου είναι να τα διορθώσω».

Έχουμε όμως -και επιτρέψτε μου να κλείσω με αυτό- έχουμε γίνει πολύ πιο έμπειροι πια και πολύ πιο σίγουροι. Έχουμε σχέδιο για την Ελλάδα της επόμενης τετραετίας και πράγματι το δίλημμα σε αυτήν την κάλπη που έρχεται είναι πολύ απλό.

Αν θα συνεχίσουμε στο δρόμο της προκοπής, στο δρόμο της περαιτέρω περικοπής των φόρων, της αύξησης των συντάξεων, της δημιουργίας θέσεων εργασίας, των περισσότερων επενδύσεων ή θα γυρίσουμε πίσω σε μία εποχή υπερφορολόγησης και δανεικών, τα οποία κάποια στιγμή τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας θα κληθούν να τα ξεπληρώσουν.

Αν θα συνεχίσουμε σε μία πορεία όπου η χώρα θα προστατεύει τα σύνορά της ή θα ξαναγίνουμε «ξέφραγο αμπέλι». Αν θα είμαστε μία χώρα που η φωνή της θα μετράει στην Ευρώπη ή θα κάνουμε άλλου είδους τριτοκοσμικές αναζητήσεις, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Και, τελικά, αν είμαστε ικανοποιημένοι με αυτή την πορεία της χώρας. Αν θέλουμε σταθερότητα, σιγουριά, να μπορούμε να κοιτάμε το μέλλον με αυτοπεποίθηση ή αν θέλουμε να μπούμε σε περιπέτειες και σε πειραματισμούς. Διότι, αυτό το οποίο βλέπω εγώ σήμερα, είναι να υπάρχει μόνο μία καθαρή πρόταση διακυβέρνησης: Η Νέα Δημοκρατία ισχυρή και νικήτρια στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Καμία άλλη εναλλακτική δεν φαίνεται να πείθει. Εμείς έχουμε μία πρόταση, τη θέτουμε στην κρίση του ελληνικού λαού. Ζητούμε να αξιολογηθούμε για το έργο και το σχέδιό μας.

Eίμαι σίγουρος ότι ο ελληνικός λαός θα μας εμπιστευθεί και πάλι. Και είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες της Κεφαλονιάς θα μας ξαναδώσουν, με μεγαλύτερη διαφορά από αυτή που είχαμε το 2019, τη μονοεδρική της Κεφαλονιάς, όπως είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε και τις εννέα μονοεδρικές και ότι ο χάρτης της πατρίδας μας θα γίνει συνολικά γαλάζιος και θα μπορέσουμε να κάνουμε και ευχάριστες εκπλήξεις εκεί που δεν ήμασταν πρώτοι στις προηγούμενες εκλογές.

Θα μας εκπλήξει ευχάριστα το αποτέλεσμα των εκλογών. Το αισθάνομαι όπου πηγαίνω, τη δυναμική του κόσμου, την ανάγκη αυτή τη στιγμή να συστρατευθούν μαζί μας και πολίτες οι οποίοι δεν μας είχαν στηρίξει στο παρελθόν. Είναι πολλοί αυτοί. Όπου πηγαίνω βλέπω συμπολίτες μας που έρχονται και μου λένε: «δεν είχαμε ψηφίσει Νέα Δημοκρατία στο παρελθόν, θα το κάνουμε τώρα για πρώτη φορά». Και αυτό είναι μία ψήφος εμπιστοσύνης και σε εμένα προσωπικά, και στην κυβέρνησή μας. Και είμαι σίγουρος ότι και η Κεφαλονιά θα στείλει το βράδυ της 21ης Μαΐου ένα ισχυρό μήνυμα: τολμηρά, σταθερά, μπροστά, με τη Νέα Δημοκρατία πρωταγωνίστρια. Αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία, για μία ισχυρή αυτοδύναμη Ελλάδα.

Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ πολύ. Καλή δύναμη και καλό αγώνα. 17 μέρες έμειναν. Να είστε καλά. Ευχαριστώ πολύ.