Κωνσταντίνος Γάτσιος : Ο οικονομολόγος Καθηγητής που διεκδικεί την ηγεσία της Κεντροαριστεράς

Μια ξεχωριστή προσωπικότητα θα κληθούν να ψηφίσουν στις επικείμενες εκλογές της 12ης Νοεμβρίου οι ψηφοφόροι της Κεντροαριστεράς. Τον οικονομολόγο Κωνσταντίνο Γάτσιο, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έναν άνθρωπο, που αν και ασχολείται με την Πολιτική από την ηλικία των 18 χρονών, εντούτοις δεν ανήκει στους επαγγελματίες της, ούτε βεβαίως είναι πολιτικό γόνος ή απόγονος πολιτικής οικογένειας. Προέρχεται από την μεσαία αστική τάξη (ο πατέρας του, Γεώργιος Γάτσιος, ήταν ανώτερος αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού).

Επιγραμματικά, σήμερα είναι Καθηγητής της Οικονομικής Επιστήμης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει διατελέσει Πρύτανης του Πανεπιστημίου την περίοδο 2011-2015, ενώ από το 2015 είναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου του Πανεπιστημίου της Βιέννης. Έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Cambridge (1987), στο οποίο και δίδαξε (1987-1992). Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται σε θέματα οικονομικής θεωρίας και πολιτικής.

Συμμετέχει ενεργά στον δημόσιο διάλογο στη χώρα μας με άρθρα και συνεντεύξεις. Όλες οι δημόσιες παρεμβάσεις του αναρτώνται στην προσωπική του ιστοσελίδα, www.gatsiosblog.gr. Ο ίδιος, όπως προκύπτει από την διακήρυξή του, που δόθηκε πρόσφατα στην δημοσιότητα, πιστεύει ότι μπορεί να συμβάλλει στην συλλογική προσπάθεια για την εθνική ανόρθωση της Ελλάδας. Αναφέρει, ανάμεσα στα άλλα: «Με αίσθημα ευθύνης απένταντι στην ελληνική κοινωνία αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα για την θέση του νέου πολιτικού φορέα της Δημοκρατικής Παράταξης. Η απόφασή μου αυτή αποτελεί για μένα μια πράξη καθήκοντος. Θεωρώ ότι έχω τη δυνατότητα να συμβάλλω με τον πλέον αποφασιστικό τρόπο στη δημιουργία ενός πολιτικού φορέα, που θα οδηγήσει τη χώρα σε μία πορεία ,που θα τη φέρει έξω από τη βαθιά και επικίνδυνη κρίση στην οποία βρίσκεται. Πρόκειται για μία πορεία, όμως, που θα απαιτήσει δραστική αλλαγή στον τρόπο που συλλογικά σκεπτόμαστε και ενεργούμε. Αποτελεί πεποίθησή μου ότι η υιοθέτηση των πολιτικών που θα επιτρέψουν την ανάταξη της κοινωνίας μας μπορεί να προέλθει μόνο από την ειλικρινή παράθεση και περιγραφή της κατάστασης, ώστε ο ελληνικός λαός να μην πλανάται και να είναι πλήρως ενήμερος για αυτήν. Η εποχή των ψευδαισθήσεων που καλλιεργήθηκαν καταλλήλως από το παλιό πολιτικό σύστημα αλλά και που, δυστυχώς, έγιναν αποδεκτές από έναν μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας έχει τελειώσει. Αποτελεί επίσης πεποίθησή μου πως η άσκηση πολιτικής θα πρέπει να γίνεται, πλέον, κατά τρόπο αποφασιστικό και αποτελεσματικό, με μόνο κριτήριο την ανόρθωση της πατρίδας. Όχι καιροσκοπικά και κυκλοθυμικά με κριτήριο την αποφυγή του πολιτικού κόστους, εξαιτίας της δυσαρέσκειας εκείνων που εκπροσωπούν τα επιμέρους μικροσυμφέροντα και το κατεστημένο του πελατειακού κράτους».

Ο καθηγητής Γάτσιος πιστεύει επίσης, ότι «μόνο ένας δρόμος μπορεί να οδηγήσει στην ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας, στην αναστήλωση της εθνικής αξιοπρέπειας και στην ανάταξη της κοινωνίας μας». Συμπυκνώνεται και συναιρείται στη φράση «παραγωγή ή θάνατος», η οποία θα πρέπει από τούδε να συντροφεύει το παναθρώπινης αξίας εθνικό μας μότο «ελευθερία ή θάνατος». Αυτός ο δρόμος είναι δύσκολος και απαιτεί πανεθνική προσπάθεια για να τον ακολουθήσουμε με επιτυχία.

Για τον νέο υπό συγκρότηση πολιτικό φορέα, ο καθηγητής Γάτσιος υποστηρίζει στην διακήρυξή του: «Ο υπό δημιουργία νέος πολιτικός φορέας, που πιστεύω ότι θα πρέπει να αποτελέσει την εθνική συνείδηση του ελληνισμού, οφείλει να έχει δύο στοιχεία:

Πρώτον, να πατάει γερά στην ελληνική παράδοση, στην ελληνική ιστορία, πρόσφατη και παλαιότερη και, κυρίως, στην ιστορική εμπειρία από όσες περιόδους και απόπειρες επέφεραν πρόοδο, ανάπτυξη και αίγλη στον ελληνισμό. Με αυτή την έννοια δεν μπορεί παρά να είναι ένας πολιτικός σχηματισμός του Κέντρου. Του χώρου της λογικής, της μετριοπάθειας και του πραγματισμού, αλλά ταυτοχρόνως του οραματισμού, της προόδου και της καινοτομίας, δηλαδή του χώρου της έλλογης σύνθεσης και της ουσιαστικής δημιουργίας.

Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι ο πολιτικός αυτός φορέας θα πρέπει να προτείνει λύσεις ελληνικές που θα έχουν προέλθει από την επεξεργασία της δικής μας εμπειρίας, μέσα από την δική μας πνευματική και διανοητική προσπάθεια και την δική μας ειλικρινή αναζήτηση λύσεων και διεξόδων. Όχι γιατί οι «ξένοι» δεν έχουν κάτι να μας προσφέρουν , όχι γιατί -δήθεν- μας εποφθαλμιούν και μας υπονομεύουν και όχι γιατί εμείς είμαστε καλύτεροι από αυτούς. Απλά, διότι εμείς γνωρίζουμε και οφείλουμε να γνωρίζουμε τα προβλήματά μας καλύτερα από κάθε άλλον και μόνο εμείς μπορούμε να βρίσκουμε ικανοποιητικές λύσεις και αποτελεσματικές απαντήσεις. Το κλειδί της λύσης βρίσκεται στα χέρια μας : ή εμείς ή κανείς!

Στην επιτροπή Αλιβιζάτου ο κ. Κωνσταντίνος Γάτσιος κατέθεσε 4632 υπογραφές στήριξης της υποψηφιότητάς του, γεγονός που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση και συζητήθηκε αρκετά, και μάλιστα με θετικά σχόλια. Η συνέχεια ανήκει στους πολίτες, που θα ψηφίσουν στις 12 Νοεμβρίου 2017.

Οι εξελίξεις στο χώρο της κεντροαριστεράς αφορούν πάντως ολόκληρο το πολιτικό σύστημα που παρακολουθεί διακριτικά, από απόσταση ίσως, αλλά με έντονο ενδιαφέρον τα τεκταινόμενα, γιατί εκεί βρίσκεται κρυμμένο το κλειδί των κυβερνητικών συνεργασιών του Αύριο.

 

*Ο Σπύρος Βασ. Δενδρινός είναι επίτιμο μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος των Η.Π.Α. και τακτικό μέλος της Ελληνο-Αμερικανικής Ένωσης. Εκδότης-διευθυντής (1980-2010) της Ομογενειακής Εφημερίδας «Φωνή των Αποδήμων».