«Κωνσταντίνος Καψάσκης και Τράπεζα Εργασίας – Οραμα και Δημιουργία»

Kωνσταντίνος Kαψάκης

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 ετών από την ίδρυση της Τράπεζας Εργασίας διοργανώνεται, υπό την αιγίδα του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Σ. Καψάσκης», ημερίδα με θέμα: «Κωνσταντίνος Καψάσκης και Τράπεζα Εργασίας – Oραμα και Δημιουργία».

O Κωνσταντίνος Καψάσκης (1923-1993), προικισμένος με δημιουργικό και στρατηγικό πνεύμα, υπήρξε από τους σκαπανείς του ελληνικού τραπεζικού γίγνεσθαι, αλλά και από τους ικανότερους τραπεζίτες της πρόσφατης ιστορίας, καθώς το έργο του αποτελεί ακόμη σημείο αναφοράς για τον εγχώριο χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Εχοντας θητεύσει σε υψηλόβαθμες θέσεις στην Ελλάδα, στο Λονδίνο και στην Νέα Υόρκη, μεταξύ των οποίων και ως αντιπρόεδρος στην Τράπεζα American Express, επέστρεψε στην Ελλάδα με πλούσια εμπειρία, για να ιδρύσει, το 1975, την Τράπεζα Εργασίας, που αποτέλεσε τομή για την ανάπτυξη του εγχώριου χρηματοπιστωτικού κλάδου τις επόμενες δεκαετίες.

Η Τράπεζα Εργασίας της οποίας διετέλεσε πρόεδρος μέχρι τον θάνατό του, υπήρξε η πρώτη πολυμετοχική τράπεζα στην Ελλάδα. Φιλοσοφία του ήταν η τράπεζα να λειτουργεί σε μια ανταγωνιστική οικονομία με αμιγώς τραπεζικά κριτήρια, μακριά από αγκυλώσεις και πολιτικές επιρροές. Η ανθρωποκεντρική του προσέγγιση και η διορατικότητά του -είχε διαβλέψει τους κινδύνους που έφερνε το δέλεαρ της εύκολης κερδοφορίας- ώθησε την τράπεζα σε ξεχωριστή θέση έναντι του ανταγωνισμού.

Το κληροδότημά του, πλούσιο και επίκαιρο, ακόμη και μετά από τόσα χρόνια, εμποτίζει τη σκέψη και τη στρατηγική των συνεχιστών του στην Τράπεζα Eurobank Εργασίας και αποτελεί πηγή έμπνευσης για την πορεία του κλάδου.

Την ιδέα και τη φιλοσοφία της «γέννησης» της Τράπεζας Εργασίας θα παρουσιάσει με ομιλία του ο κ. Στέφανος Καψάσκης, ενώ για το έργο και την προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Καψάσκη θα μιλήσουν επίσης στελέχη που προέρχονται από την Τράπεζα Εργασίας και είχαν την τύχη να συνεργασθούν μαζί του.

Στο χαιρετισμό του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας θα αναφερθεί τη σημαντική συμβολή της Τράπεζας Εργασίας στη λειτουργία της Eurobank από την απόκτησή της, στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Oμιλίες θα πραγματοποιήσουν επίσης ο τ. υπουργός κ. Νίκος Χριστοδουλάκης με θέμα «Oι σύγχρονες προκλήσεις στο Τραπεζικό Σύστημα και το παράδειγμα της Τράπεζας Εργασίας», ο κ. Γιώργος Τσιτσίλιας βοηθός Γενικός Διευθυντής Τραπεζικής Μικρών Επιχειρήσεων της Eurobank με θέμα

«Κωνσταντίνος Καψάσκης – Ηθος και Επιχειρηματικότητα» και ο κ. Νίκος Καραμολέγκος πρώτος Διευθυντής Μηχανογράφησης της Τράπεζας Εργασίας, με θέμα «Τράπεζα Εργασίας – Καινοτόμες δράσεις».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 10.00 π.μ., στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138) και θα πλαισιωθεί από πλούσιο αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό, με την επιμέλεια του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Σ. Καψάσκης» και του ιστορικού αρχείου της Eurobank.

Πρόεδρος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καψάσκης» είναι ο υιός του Κωνσταντίνου Καψάσκη, Στέφανος και μέλος του Δ.Σ. ο κ. Παναγής (Νότης) Μαρκάτος, στέλεχος την δεκαετία του ‘80 στην Τράπεζα Εργασίας και σήμερα βοηθός Γενικός Διευθυντής στην Τράπεζα Eurobank Ergasias.