Κων/νος Πρέντζας: Άσχημα τα μαντάτα για την ανακύκλωση στην Ελλάδα

Το ευρωπαϊκό στοίχημα στη διαχείριση και ανακύκλωση των αποβλήτων που εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής συνεπάγεται επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας, χάνει η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα είναι ένα από τα 14 κράτη – μέλη (μαζί με τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Κύπρο, την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Μάλτα, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ισπανία) που κινδυνεύει να μην επιτύχει τον ευρωπαϊκό στόχο ανακύκλωσης του 50% των αστικών αποβλήτων μέχρι το 2020 και του 65% μέχρι το 2035.

Το 2016, τα αστικά απόβλητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν στα 482 κιλά ανά πολίτη, ενώ η χώρα μας ξεπερνούσε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς σε κάθε Έλληνα αντιστοιχούσαν 497 κιλά αστικών αποβλήτων. Η διαχείρισή τους είναι ο τομέας που σημειώνονται τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Ελλάδα, με τους παράνομους χώρους υγειονομικής ταφής, τα πολύ χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης και τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας. Όπως φαίνεται από τα στοιχεία της ΕΕ, η κατάσταση στη διαχείριση αστικών αποβλήτων και της ανακύκλωσής τους στην Ελλάδα, συνιστά μεγάλο διαρθρωτικό πρόβλημα. Το μεγαλύτερο μέρος των οικιακών αποβλήτων στην Ελλάδα (81%) καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής (31% ο μέσος όρος στην ΕΕ), με μόνο το 17 % να ανακυκλώνεται (ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 27%) και το 4% να λιπασματοποιείται (μέσος όρος 15% στην ΕΕ).

Με την Κεφαλονιά τι γίνεται άραγε; Υπάρχουν επίσημα και αληθινά στοιχεία για τα ποσοστά ανακύκλωσης; Ξέρουμε που πάνε τα ανακυκλώσιμα υλικά και πως τα διαχειρίζονται; Γνωρίζουμε πόσα χρήματα πληρώνουμε στον Δήμο για την ανακύκλωση; Πόσοι έχουν πληροφορηθεί ότι τα ανακυκλώσιμα υλικά μπορούν να πωληθούν και να δημιουργηθούν έσοδα για τον ευσυνείδητο πολίτη;; Ποιες εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών έχουν γίνει από τον Δήμο τα τελευταία χρόνια …μήπως καμμία; Απαντήσεις θα πάρουμε ως πολίτες ή θα δώσουμε όταν έρθει η ώρα;;

Δυστυχώς για τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν όχι μόνο εμάς, αλλά και τις επόμενες γενιές, για αυτά που απαιτείται σχεδιασμός, γνώσεις και τόλμη, για όλα όσα χαρακτηρίζουν την πρόοδο μιας κοινωνίας, οι υπεύθυνοι είτε σιωπούν είτε οι δηλώσεις του θα χαρακτηρίζονται από αμετροέπεια και κομπορρημοσύνη.

Όσο αδιαφορούμε για τα ουσιαστικά, τόσο θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας!


Απάντηση της ΕΔΑΚΙ Α.Ε. ΟΤΑ στον Κωνσταντίνο Πρέντζα


Σε απάντηση δημοσιεύματος του εμπειρότατου περιβαλλοντολόγου κ.λπ. κ Πρέντζα σχετικά με το τι γίνεται στην Κεφαλονιά για την ανακύκλωση ενημερώνουμε:

Η ΕΔΑ-ΚΙ Α.Ε.Ο.Τ.Α. (πρώην Διαδημοτική) από το 2008 έχει σύμβαση με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης για να συλλέγει ανακυκλώσιμα υλικά χαρτί, πλαστικό ,αλουμίνιο. Από τα απορριμματοφόρα που γίνεται η αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών (που παραχωρήθηκαν δωρεάν καθώς και οι ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης) εναποτίθονται στο ΧΥΤΥ Κεφαλονιάς στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο κοντέινερ τα ανακυκλώσιμα υλικά .

Με έξοδα της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης μεταφέρονται στο κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στην Πάτρα.

Κύριε Πρέντζα, φυσικά και υπάρχουν επίσημα αληθινά στοιχεία για τις ποσότητες των ανακυκλώσιμων υλικών που διαβιβάζονται στην Επιχείρηση από το Κέντρο Διαλογής επίσης σας κάνουμε γνωστό ότι οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς δεν επιβαρύνονται για την ανακύκλωση .

Αντίθετα εξοικονομούμε χρήματα διότι τα ανακυκλώσιμα υλικά δεν εναποτίθονται στο ΧΥΤΥ Κεφαλονιάς .

Απορίας άξιον πως δεν το γνωρίζετε .

Για την ευαισθητοποίηση των πολιτών κάθε χρόνο διανέμονται ενημερωτικά φυλλάδια στα σχολεία και τοποθετούνται στις ακτές μας κάδοι για ανακύκλωση.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι από την ευαισθησία που σας κατέχει σχετικά με την ανακύκλωση και που φυσικά και σεις επιθυμείται στο να παραμείνει η Κεφαλονιά το καθαρότερο Νησί σας απαντάμε μια ώρα αρχύτερα.

Τέλος επειδή τα αναφερόμενά μας δεν χαρακτηρίζονται από αμετροέπεια και κομπορρημοσύνη σας ενημερώνουμε ότι διαθέτουμε γνώσεις , τόλμη και σχεδιασμό που αποδεικνύεται από την ίδρυση της επιχείρησης έως και σήμερα.

Για την ΕΔΑ-ΚΙ Α.Ε.Ο.Τ.Α.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΚΟΚΚΟΣΗΣ