Κόλαση πυρός χθες τα ξημερώματα στη Συρία από 59 πυραύλους Τόμαχοκ που εξαπέλυσε ο Τραμπ. Οι Αμερικανοί ενημέρωσαν εκ των προτέρων τη Ρωσία για την επέμβαση

Το Διάγγελμα Τραμπ για την επίθεση

Σε πυραυλική επίθεση κατά της αεροπορικής βάσης Σαϊράτ που βρίσκεται στα δυτικά της επαρχίας Χομς στη Συρία, προχώρησαν οι ΗΠΑ. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στις 04:40 τοπική ώρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου.

Οι 59 πύραυλοι “Τόμαχοκ” εκτοξεύτηκαν από τα πυραυλοφόρα καταδρομικά πλοία USS Porter και USS Ross που πλέουν ανατολικά της Μεσογείου.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του αμερικανικού Πενταγώνου, η πυραυλική επίθεση ήταν στοχευμένη κι έπληξε μαχητικά αεροσκάφη, χώρους στάθμευσης αεροσκαφών, αποθήκες πυρομαχικών και εξοπλισμού, αλλά και αντιαεροπορικά συστήματα.

Η επίθεση ήταν η απάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην επίθεση με τοξικό αέριο στη Συρία που η Ουάσιγκτον αποδίδει στον Σύρο πρόεδρο Μπάσαρ Αλ Άσαντ.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι οι βομβαρδισμοί δείχνουν ότι ο Τραμπ είναι έτοιμος να λάβει αποφασιστικά μέτρα δράσης κατά αποτρόπαιων πράξεων.

Αποτέλεσμα εικόνας για Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν τη Συρία με 59 πυραύλους

Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν εκ των προτέρων τη Ρωσία για την επίθεση στη συριακή βάση

Ο αμερικανικός στρατός κοινοποίησε στις ρωσικές δυνάμεις ότι πρόκειται να βομβαρδίσει μια συριακή αεροπορική βάση, και δεν έπληξε τμήματα της βάσης που θεωρείται ότι βρίσκονταν ρωσικές δυνάμεις, είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου λοχαγός Τζεφ Ντέιβις.

Ο Ντέιβις, ενημερώνοντας δημοσιογράφους για την επιχείρηση, είπε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν “πολλαπλές” συνομιλίες με τις ρωσικές δυνάμεις χθες προτού εκτοξεύσουν πυραύλους, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα επικοινωνίας που είχε συμφωνηθεί από πριν για να αποφύγουν κατά λάθος συγκρούσεις στη Συρία μεταξύ των δυνάμεών τους στη μάχη τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

«Δεν ζητήσαμε την άδεια της Μόσχας» δηλώνει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Ρεξ Τίλερσον

Ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι: “Δεν ζητήσαμε την άδεια Μόσχας” αναφορικά με την πυραυλική επίθεση που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ κατά στόχων αεροπορικού και αμυντικού ενδιαφέροντος στο έδαφος της Συρία.Αποτέλεσμα εικόνας για Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν τη Συρία με 59 πυραύλους

Το τηλεοπτικό μήνυμα του Τραμπ για την επίθεση

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ τόνισε στην γραπτή ανακοίνωση που διάβασε απευθυνόμενους στους Αμερικανούς συμπολίτες του, για την πυραυλική επίθεση που πραγματοποίησαν οι ΗΠΑ κατά στόχων αμυντικού ενδιαφέροντος στη Συρία:

“Την Τρίτη, ο δικτάτορας της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ εξαπέλυσε μία αποτρόπαιη επίθεση με χημικά όπλα κατά αθώων πολιτών. Χρησιμοποιήθηκε ένας θανατηφόρος νευροπαραλητικός παράγοντας κι ο Άσαντ αφαίρεσε τη ζωή αβοήθητων ανδρών, γυναικών και παιδιών. Ήταν ένας αργός και βασανιστικός θάνατος για πολλούς ανθρώπους. Ακόμη κι όμορφα βρέφη δολοφονήθηκαν αποτρόπαια, από αυτή τη βαρβαρική επίθεση. Κανένα παιδί του Θεού δεν πρέπει να βιώσει ποτέ αυτόν τον τρόμο.

Σήμερα το βράδυ, διέταξα ένα στοχευμένο στρατιωτικό πλήγμα κατά της αεροπορικής βάσης στη Συρία από την οποία εξαπολύθηκε η επίθεση με τα χημικά όπλα. Είναι προς το ουσιαστικό εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ να δράσουν προληπτικά και να αποτρέψουν την εξάπλωση της χρήσης των θανατηφόρων χημικών όπλων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Συρία χρησιμοποίησε απαγορευμένα χημικά όπλα, παραβίασε τις υποχρεώσεις της έναντι της Συμφωνίας για τα Χημικά Όπλα, ενώ αγνόησε επιδεικτικά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι προσπάθειες των προηγούμενων ετών για την αλλαγή της συμπεριφοράς του Άσαντ, απέτυχαν ολικά και δραματικά. Ως συνέπεια, η προσφυγική κρίση εξακολουθεί να γίνεται βαθύτερη, και η περιοχή συνεχίζει να αποσταθεροποιείται, απειλώντας τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Απόψε το βράδυ, καλώ όλα τα πολιτισμένα έθνη να μας πλαισιώσουν επιζητώντας το τέλος της σφαγής και της αιματοχυσίας στη Συρία, τερματίζοντας την τρομοκρατία όλων των τύπων και μορφών. Ζητούμε τη σοφία του Θεού καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις προκλήσεις των προβλημάτων του κόσμου που μας περιβάλλει. Προσευχόμαστε για τη ζωή των τραυματισμένων, αλλά και για τις ψυχές όλων αυτών που πέθαναν.

Ελπίζουμε ότι όσο η Αμερική ενεργεί για το δίκαιο, τόσο η ειρήνη και η αρμονία θα επικρατήσουν τελικά, στο τέλος.

Καλή σας νύχτα. Ο Θεός να ευλογεί την Αμερική και ολόκληρο τον κόσμο. Σας Ευχαριστώ.

Τέσσερις νεκροί από την επίθεση

Κατά την αμερικανική πυραυλική επίθεση στη Συρία, η οποία κατέστρεψε «σχεδόν ολοσχερώς» την αεροπορική βάση Αλ Σαϊράτ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σκοτώθηκαν τέσσερις Σύροι στρατιώτες. 

«Έχουμε επιβεβαίωση για τον θάνατο τεσσάρων στρατιωτικών, ανάμεσα στους οποίους είναι και ένας πτέραρχος. Υπάρχουν επίσης δεκάδες τραυματίες», δήλωσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντελραχμάν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η βάση έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς. «Τα αεροσκάφη, η πίστα, οι αποθήκες καυσίμων και το κτήριο της αντιαεροπορικής άμυνας έχουν γίνει σκόνη», είπε, προσθέτοντας πως στη βάση υπήρχαν αεροσκάφη τύπου Soukhoï-22, Soukhoï-24 και Mig-23.

Η αεροπορική βάση Αλ-Σαϊράτ, η οποία επλήγη, είναι η μεγαλύτερη στη Συρία μετά τη βάση της Λαττάκειας.

Το Παρίσι για την επίθεση στη Συρία

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ζακ Ερό το Παρίσι ενημερώθηκε από την Ουάσιγκτον πριν από την πυραυλική επίθεση κατά της αεροπορικής βάση στη Συρία.

Τα αεροπορικά πλήγματα αυτά αποτελούν «προειδοποίηση προς ένα εγκληματικό καθεστώς», είπε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, προσθέτοντας πως το μέλλον της Συρίας δεν είναι με τον Ασαντ και οι Ηνωμένες Πολιτείες αρχίζουν να αποσαφηνίζουν τη θέση τους.

«Οι Ρώσοι και οι Ιρανοί πρέπει να καταλάβουν ότι η υποστήριξη προς τον Μπασάρ αλ Ασαντ δεν έχει νόημα. Δεν θέλουμε αντιπαράθεση μαζί τους» συμπλήρωσε.

Βρετανία: Υποστηρίζουμε πλήρως την ενέργεια των ΗΠΑ

Την πλήρη υποστήριξη της Βρετανίας στις ΗΠΑ, μετά το στρατιωτικό πλήγμα κατά της συριακής αεροπορικής βάσης, εξέφρασε βρετανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζει πλήρως την ενέργεια των ΗΠΑ η οποία πιστεύουμε ότι αποτελεί την προσήκουσα απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα που εξαπέλυσε το συριακό καθεστώς και έχει ως στόχο την αποτροπή περαιτέρω τέτοιων επιθέσεων», δήλωσε.

Η σκληρή απάντηση Πούτιν για την επίθεση των ΗΠΑ

«Επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους» αποτελούν τα αμερικανικά στρατιωτικά πλήγματα και πρόκειται για παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Ο Πρόεδρος Πούτιν θεωρεί τα αμερικανικά πλήγματα κατά της Συρία επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους κατά παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, με βάση σε κατασκευασμένα προσχήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η ενέργεια της Ουάσινγκτον αποτελεί πλήγμα για τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις και για τις προσπάθειες συγκρότησης διεθνούς συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Η Μόσχα ζητά επείγουσα σύγκληση του Σ.Α. του ΟΗΕ 

Η Ρωσία ζήτησε την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά την αμερικανική επιχείρηση κατά της  αεροπορικής βάσης στη Συρία.

Μετά από τα αμερικανικά πλήγματα η Ρωσία ανέστειλε τη συμφωνία που έχει συνάψει με τις ΗΠΑ για την αεροπορική ασφάλεια πάνω από τη Συρία, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Ρωσία αναστέλλει το μνημόνιο που έχει συνάψει με τις ΗΠΑ για την αποτροπή επεισοδίων και τη διασφάλιση της αεροπορικής ασφάλειας στη διάρκεια των επιχειρήσεων στη Συρία», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Γκάμπριελ: Κατανοητή η αμερικανική επιχείρηση στη Συρία

«Κατανοητά» είναι τα αμερικανικά πλήγματα κατά του συριακού καθεστώτος όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας απευθύνει έκκληση για μία «πολιτική λύση» στο Συριακό ζήτημα, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Ήταν σχεδόν αφόρητο να πρέπει να παρακολουθεί κανείς πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ φάνηκε ανίκανο να αντιδράσει κατά τρόπο σαφή στην βάρβαρη χρήση χημικών όπλων. Το ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντέδρασαν με επίθεση κατά στρατιωτικών υποδομών του καθεστώτος (του Μπασάρ αλ Ασαντ), που διέπραξε αυτό το έγκλημα πολέμου, είναι κατανοητό», ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.


Όλες οι αντιδράσεις για την αμερικανική επίθεση στη Συρία

Όλες οι αντιδράσεις για την αμερικανική επίθεση στη Συρία
Τι είπαν Βρετανία, Γαλλία, Ιαπωνία – Η αντίδραση της Ρωσίας

Πολλές ήταν οι χώρες που εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην αμερικανική επίθεση με πενήντα εννέα πυραύλους Τόμαχοκ που εκτόξευσαν στη Συρία, πλήττοντας αεροπορική βάση του Άσαντ, ως απάντηση στην επίθεση με χημικά.

Ωστόσο, υπήρξαν και χώρες οι οποίες αντέδρασαν αρνητικά στο στρατιωτικό πλήγμα κατά της συριακής αεροπορικής βάσης.

Η Ε.Ε. στηρίζει ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, διά στόματος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε τη στήριξη της στο πλήγμα των ΗΠΑ σε βάση της συριακής πολεμικής αεροπορίας.

Σε μήνυμά του στο Twitter, ο Ντόναλντ Τουσκ τόνισε ότι «τα πλήγματα των ΗΠΑ δείχνουν την απαιτούμενη αποφασιστικότητα ενάντια στις βάρβαρες επιθέσεις με χημικά. Η Ε.Ε. θα εργαστεί από κοινού με τις ΗΠΑ για να τελειώσει η βαρβαρότητα στη Συρία»

Ο Άσαντ φέρει «την πλήρη ευθύνη» για τα αμερικανικά πλήγματα

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σε κοινή ανακοίνωση τους ,έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν  υπογράμμισαν ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ φέρει «την πλήρη ευθύνη» για τα αμερικανικά πλήγματα που είχαν στόχο την αεροπορική βάση Σαϊράτ του συριακού στρατού, ως αντίποινα στη χημική επίθεση της Τρίτης για την οποία κατηγορείται το συριακό καθεστώς.

Πλήρης υποστήριξη 

Την πλήρη υποστήριξη της Βρετανίας στις ΗΠΑ, μετά το στρατιωτικό πλήγμα κατά της συριακής αεροπορικής βάσης, εξέφρασε βρετανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζει πλήρως την ενέργεια των ΗΠΑ η οποία πιστεύουμε ότι αποτελεί την προσήκουσα απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα που εξαπέλυσε το συριακό καθεστώς και έχει ως στόχο την αποτροπή περαιτέρω τέτοιων επιθέσεων», δήλωσε.

«Κατανοητά» είναι τα αμερικανικά πλήγματα κατά του συριακού καθεστώτος όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ενώ ταυτόχρονη έκανε έκκληση για μία «πολιτική λύση» στο Συριακό ζήτημα, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Επίσης, πλήρη υποστήριξή στην πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ εξέφρασε και η Σαουδική Αραβία όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Arabiya TV.

Σκληρή απάντηση Πούτιν 

Ωστόσο, σκληρή ήταν η απάντηση του Ρώσου προέδρου για την πυραυλική επίθεση στη Συρία. «Ο Πρόεδρος Πούτιν θεωρεί τα αμερικανικά πλήγματα κατά της Συρία επίθεση κατά κυρίαρχου κράτους κατά παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, με βάση σε κατασκευασμένα προσχήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η ενέργεια της Ουάσινγκτον αποτελεί πλήγμα για τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις και για τις προσπάθειες συγκρότησης διεθνούς συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Προειδοποιήσεις 

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών,  Ζαν-Ζακ Ερό,  από την πλευρά του υποστήριξε ότι τα αεροπορικά πλήγματα αποτελούν «προειδοποίηση προς ένα εγκληματικό καθεστώς», προσθέτοντας πως το μέλλον της Συρίας δεν είναι με τον Ασαντ και οι Ηνωμένες Πολιτείες αρχίζουν να αποσαφηνίζουν τη θέση τους.

«Οι Ρώσοι και οι Ιρανοί πρέπει να καταλάβουν ότι η υποστήριξη προς τον Μπασάρ αλ Ασαντ δεν έχει νόημα. Δεν θέλουμε αντιπαράθεση μαζί τους» συμπλήρωσε.

Θετική εξέλιξη 

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς χαρακτήρισε θετική την εξέλιξη με την αμερικανική επίθεση κατά της συριακής αεροπορικής βάσης.

«Η διεθνής κοινότητα οφείλει να κρατήσει αποφασιστική στάση απέναντι στον Μπασάρ αλ Ασαντ, ο οποίος πρέπει να τιμωρηθεί στη διεθνή σκηνή» δήλωσε ο Κουρτουλμούς εκφράζοντας την ελπίδα ότι η αμερικανική επιχείρηση στη Συρία θα συμβάλει στην επίτευξη ειρήνης. «Η διαδικασία πρέπει να επιταχυνθεί», πρόσθεσε.

Ιαπωνία και Ιταλία στηρίζουν την επίθεση

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, δήλωσε ότι «η επιχείρηση που διέταξε την περασμένη νύχτα ο Τραμπ είναι μια βάσιμη απάντηση σε ένα έγκλημα πολέμου. Σε όποιον χρησιμοποιεί χημικά όπλα δεν μπορεί να δίδονται ελαφρυντικά».

«Πιστεύω ότι τις εικόνες που αναγκαστήκαμε να δούμε τις περασμένες ημέρες, μετά την χρήση χημικών όπλων, δεν μπορεί να σκεφθεί κανείς ότι μπορεί να τις ξαναδούμε», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Σε επίσημο ανακοινωθέν του, παράλληλα, το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει: «Η Ιταλία κατανοεί τους λόγους μιας στρατιωτικής επιχείρησης, με σύμμετρη δράση σε ότι αφορά τον χρόνο και τον τρόπο πραγματοποίησής της, ως απάντηση σε μια απαράδεκτη αίσθηση ατιμωρησίας αλλά και ως μέσο πρόληψης όσον αφορά ε περαιτέρω κινδύνους χρήσης χημικών όπλων από μέρους του ‘Ασαντ, πέρα από τις περιπτώσεις χρήσης χημικών όπλων που έχουν ήδη διαπιστωθεί από τον ΟΗΕ».

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει τις επιθέσεις με χημικά όπλα «απάνθρωπες» και «ελεεινές» και ζητά να αναλάβει δράστη το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με στόχο την έκδοση ενός συναινετικού ψηφίσματος.

Από την πλευρά του ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε ότι η Ιαπωνία υποστηρίζει την «αποφασιστικότητα» των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της εξάπλωσης χημικών όπλων, μετά την πρώτη αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση κατά του καθεστώτος της Δαμασκού.

«Η ιαπωνική κυβέρνηση υποστηρίζει την αποφασιστικότητα της αμερικανικής κυβέρνησης να μην ανεχτεί ποτέ την εξάπλωση των χημικών όπλων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Άμπε, ο οποίος εκτίμησε πως η αμερικανική ενέργεια «είχε σκοπό να αποτρέψει μια επιδείνωση της κατάστασης».

«Αποτιμούμε πολύ υψηλά την ισχυρή δέσμευση του προέδρου Τραμπ για τη διατήρηση της διεθνούς τάξης και την ειρήνη και τη σταθερότητα των συμμάχων και του κόσμου», πρόσθεσε ο Άμπε.

Αναφερόμενος στην επίθεση με χημικά όπλα, ο Άμπε είπε «η διεθνής κοινότητα υπέστη μεγάλο σοκ απέναντι σε αυτή την τρομερή κατάσταση στην οποία ακόμη και μικρά παιδιά ήταν θύματα» και πρόσθεσε: «αυτό είναι εξαιρετικά απάνθρωπο και παραβιάζει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ».

Η θέση του Άμπε δεν θα έχει επιπτώσεις στις σχέσεις ανάμεσα στο Τόκιο και στη Μόσχα, που προσπαθούν να επιλύσουν μια εδαφική διαφορά που χρονολογείται από τα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και εμποδίζει τις δύο χώρες να υπογράψουν ειρήνη, διαβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων.

«Δεν θα υπάρξει άμεση επίπτωση στο διμερές ζήτημα των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή μιας συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στην Ιαπωνία και τη Ρωσία», δήλωσε ο Γιοσιχίντε Σούγκα.

Ο Καναδάς στηρίζει τη δράση των ΗΠΑ στη Συρία

Την περιορισμένη και στοχευμένη δράση των ΗΠΑ να μειώσουν τη δυνατότητα του καθεστώτος Άσαντ να κάνει χρήση χημικών όπλων, υποστηρίζει απόλυτα ο Καναδάς, όπως τονίζει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός της χώρας Τζάστιν Τριντό.

Ο επικεφαλής της καναδικής κυβέρνησης κατηγορεί ακόμη την κυβέρνηση της Συρίας ότι στοχοποιεί αμάχους, ακόμη και παιδιά.

«Η χρήση χημικών όπλων από τον πρόεδρο Άσαντ και τα εγκλήματα του συριακού καθεστώτος κατά του ίδιου του λαού του δεν μπορούν να αγνοηθούν», καταλήγει ο πρωθυπουργός του Καναδά.

Αναμενόμενα τα πλήγματα 

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Σύρος υπουργός Ενημέρωσης τα αμερικανικά πλήγματα κατά της συριακής στρατιωτικής βάσης ήταν «Περιορισμένα» και «αναμενόμενα» ενώ  πρόσθεσε ότι δεν αναμένει κλιμάκωση της στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα του.

Ως «καταστροφικά και επικίνδυνα» κατήγγειλε το Ιράν τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον της αεροπορικής βάσης από την οποία σύμφωνα με το πρακτορείο ISNA επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Το Ιράν (…) καταδικάζει τη χρήση χημικών όπλων (…) όμως παράλληλα πιστεύει ότι είναι επικίνδυνο, καταστροφικό και κατά παραβίαση των διεθνών κανόνων να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για να αναληφθούν μονομερείς δράσεις», δήλωσε ο Μπαχράμ Κασεμί.

Έκτακτη σύγκλιση Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητά η Ρωσία μετά την αμερικανική επιχείρηση κατά της  αεροπορικής βάσης στη Συρία.

Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών η Ρωσία ανέστειλε τη συμφωνία που έχει συνάψει με τις ΗΠΑ για την αεροπορική ασφάλεια πάνω από τη Συρία.

«Η Ρωσία αναστέλλει το μνημόνιο που έχει συνάψει με τις ΗΠΑ για την αποτροπή επεισοδίων και τη διασφάλιση της αεροπορικής ασφάλειας στη διάρκεια των επιχειρήσεων στη Συρία», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ.