Κόντρες για τις χρηματοδοτήσεις στα Ομαλά. Αξ. Αντιπολίτευση: Δεν έγινε σωστή κατανομή των χρημάτων για τις πλημμύρες

Mε νέα απουσία του δημάρχου κ. Aλέξανδρου Παρίση, καθώς και με εντάσεις, πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Kεφαλονιάς στο Δημοτικό Θέατρο «O Kέφαλος».

Τα 49.000 Ευρώ που δόθηκαν συνολικά φέτος στην Κοινότητα Ομαλών, εκ των οποίων τα 24.000 Eυρώ είναι από τα 80.000 Ευρώ που μπήκαν στα Ταμεία του Δήμου στις 9/12 από το Υπουργείο για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών προβλημάτων, ήταν η αιτία της αντιπαράθεσης μεταξύ Μιχαλάτου-Αραβαντινού και του αντιδημάρχου Σπύρου Μα-τιάτου, κατά τη συζλητηση στο Δ.Σ.

Το θέμα ανέ-δειξε ο Διονύσης Αραβαντινός, ο οποίος εξέφρασε το ερώτημα με ποιο κριτήριο έγινε η κατανομή των 80.000 Ευρώ, όταν στην Σάμη δόθηκαν 2.400 Ε, στους Eλειούς-Πρόννους 8.500 E., στην πολύπαθη Παλική 10.000 Ε. και στο “μεγάλο θύμα” των πλημμυρών τη Πύλαρο, μόνο 13.000 Ε.

O Σπύρος Mατιάτος απάντησε ότι η κατανομή αφορά πραγματικά έργα, τα οποία έχουν εγκριθεί από όλες τις Yπηρεσίες του Δήμου και η κατανομή είναι καθ’ όλα νόμιμη και δεν τίθεται κανένα θέμα αμφισβήτησης.

O Δ. Aραβαντινός ξεκαθάρισε στην τοποθέτησή του ότι δεν αμφισβητεί την εντιμότητα του Σπύρου Ματιάτου, αλλά η κατανομή είναι καταφανέστατα άνιση, «βγάζει μάτι» υπέρ της περιοχής του αντιδημάρχου και θεωρεί δυσνόητη αυτή την κατανομή.

Ο αργηγός της μείζονος αντιπολίτευσης Θεόφιλος Μιχαλάτος, θεώρησε ότι οι εξηγήσεις που έδωσε ο αντίδημαρχος Ομαλών και Πολιτικής Προστασίας Σπύρος Ματιάτος δεν είναι επαρκείς και έθεσε το θέμα της πολιτικής απόφασης για άνιση κατανομή των κονδυλίων στις παθούσες περιοχές για την αντιμετώπιση των πλημ-μυρικών φαινομένων.

Ο αντιδήμαρχος Αργοστολίου Διονύσης Λυκούδης, σε απάντηση προς τον Θεόφιλο Μιχαλάτο, είπε ότι το μέγεθος των έργων που γίνεται σε κάθε περιοχή, οφείλεται και στην δραστηριότητα του κάθε αρμόδιου αντιδήμαρχου, εξαίροντας τον Σπύρο Ματιάτο για την υπερδραστηριότητά του υπέρ της περιοχής που εκπροσωπεί.

Το θέμα είχε αναδείξει και στο Δ.Σ. της Κυριακής ο Γιώργος Τζωρτζάτος αφήνοντας αιχμές κατά της αντιδημάρχου Οικονομικών που έχει καταγωγή από τα Ομαλά και στον αντιδήμαρχο της Κοινότητας Σπύρο Ματιάτο, για τεράστια κονδύλια που απορροφούνται σε έργα στην Κοινότητα Ομαλών, ενώ σε άλλες περιοχές και ιδιαίτερα σε πολλά χωριά δεν “πέφτει” ούτε ένα ευρώ, όπως π.χ. στα Διλινάτα, που περιμένουν τα ανταποδοτικά από τις ανεμο-γέννητριες, όποτε και άν έρθουν, αλλά και αν δοθούν από το Δήμο, για να γίνουν έργα των ελάχιστων ευρώ.

Στην χθεσινή συνεδρίαση ψηφίστηκε η μελέτη, καθώς και το σχέδιο προγραμματικής σύμβασης για την υλοποίηση του έργου της αντικατάστασης του χλοοτάπητα στο Δημοτικό Γήπεδο Αργοστολίου «Ανδρέας Βεργωτής». Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 550. 000 Ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από πόρους της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Σύμφωνα με τη μελέτη, θα ληφθεί για πρώτη φορά μέριμνα για τον διαχωρισμό των ομβρίων υδάτων από τα λύματα, σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΚ, όπως είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΗΚΕ Αγγελος Κωνσταντάκης. Ακόμη, ο πρόεδρος της ΚΕΔΗΚΕ ανακοινωσε ότι μέσα στο 2017 θα αντικατασταθεί ο χλοοτάπητας και σε άλλα δύο γήπεδα, ένα εκ των οποίων θα είναι στην περιοχή του Ληξουρίου.

Επιπλέον, μία κοινωνική δράση που ψηφίστηκε ήταν το Κέντρο Κοινότητας, το οποίο θα είναι ουσιαστικά ένα ΚΕΠ για τις ευάλωτες, οικονομικά και κοινωνικά ομάδες πολιτών, όπως άστεγοι, άποροι, ΑμΕΑ, ROMA και μετανάστες, το οποίο θα βοηθά στην διασύνδεση των πολιτών αυτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή λειτουργίας τους. Επίσης, για το πρόγραμμα αυτό θα προσληφθούν 4 άτομα: 2 Κοινωνικοί Λειτουργοί, 1 διαμεσολαβητής και 1 παιδαγωγός, ενώ με μειοδοτικό διαγωνισμό θα εκμισθωθεί και ο χώρος στον οποίο θα στεγαστεί.

Αιχμές για την απουσία του δημάρχου άφησε ο επικεφαλής της μείζονος δημοτικής αντιπολίτευσης Θεόφιλος Μιχαλάτος, όταν ζητήθηκε από το Σώμα να ψηφιστεί ομόφωνη απόφαση της Κ.Ε.Δ.Ε., διότι όπως τόνισε ο Θ. Μιχαλάτος «ο δήμαρχος θα έπρεπε να είναι εδώ να μας ενημερώσει για τις συζητήσεις της Κ.Ε.Δ.Ε.». Το θέμα αφορούσε την αποστολή οικονομικών στοιχείων των O.Τ.Α. Α’ και Β’ βαθμού και των Νομικών τους Προσώπων στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπως ζητήθηκε από σχετικό έγγραφο στις 12-12-2016. Ωστόσο, προτάθηκε η αποδοχή της ομόφωνης απόφασης της Κ.Ε.Δ.Ε. για αναστολή της αποστολής των παραπάνω στοιχείων, επειδή αναρτώνται σε βάση δεδομένων, στην οποία ήδη έχει πρόσβαση το Υπουργείο, καθώς και λόγω φόρτου εργασίας των Υπηρεσιών των Δήμων. O αναπληρωτής δημάρχου Διονύσης Λυκούδης εξήγησε ότι ο δήμαρχος δεν ήταν στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κ.Ε.Δ.Ε., από το οποίο έχει παρθεί η απόφαση. Ωστόσο ο Θ. Μιχαλάτος απάντησε ότι «δεν είμαστε όρνια να ψηφίζουμε “ναι ή όχι”, θα έπρεπε να έχουμε μία επιπλέον ενημέρωση».

Ο Δ. Λυκούδης εξήγησε ότι «ναι μεν υπάρχει το διαδικαστικό, δηλαδή ο φόρτος εργασίας, αλλά υπάρχει και το πολιτικό, δηλαδή ότι όλο το “σκηνικό” θυμίζει το χειμώνα του 2015, που η Κυβέρνηση και ο Βαρουφάκης ήθελαν να έχουν πρόσβαση στα αποθεματικά των Δήμων». Ο δ.σ. της «Ανεξάρτητης Ενωμένης Κεφαλονιάς» Διονύσης Αραβαντινός απάντησε στον αναπληρωτή δημάρχου:¨«Μην κάνεις τον μαραθωνομάχο, αφού στο έγγραφο δεν γράφει τίποτα για αποθεματικά». για να ανταπαντήσει ο Δ. Λυκούδης ότι αυτά που είπε πρόκειται για την προσωπική του άποψη.

Το Δ.Σ. συνεχιζόταν και μετά την εκτύπωση του «Η».


«Βρέστε χρήματα απ’ τους κακοπληρωτές κι’ όχι απ΄τους νεκρούς», λέει ο Γκισγκίνης


“Χρήματα υπάρχουνε και μπορούμε να τα βρούμε απ’ αυτούς που δεν πληρώνουνε στο Λιμενικό Ταμείο, στην ΔΕΥΑΚ και στο Δήμο και όχι να τα ψάχνουμε από τους νεκρούς”.

Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Γκισγκίνης κατά την συζήτηση του καθορισμού τελών των Δημοτικών Νεκροταφείων, ως απάντηση προς τον αντιδήμαρχο Αργοστολίου Διονύση Λυκούδη, ο οποίος ζήτησε από την αντιπολίτευση που καταψήφισε την επιβολή τελών στα Νεκροταφεία, να καταθέσει συγκεκριμένη, ολοκληρωμένη και λογική πρόταση που θα βρεθούν τα χρήματα για την παραγωγή έργων στο Δήμο, όταν καταργηθούν τα οποιαδήποτε τέλη στους πολίτες, επιχειρηματίες, νεκρούς κ.λπ.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε την κατάργηση των τελών στα Νεκροταφεία, όχι μόνο λόγω της οικονομικής κατάστασης των καιρών, αλλά και για το ότι δεν μπορεί να επιβάλονται τέλη στους συγγενείς των θανόντων, που έχουν ήδη καταβάλλει μεγάλα ποσά για την αγορά οικογενειακού Τάφου και καταψήφισε το θέμα.


Και διαξιφισμοί των δύο Διονυσίων για τους …καλαμοκαβαλάρηδες!


“Το πιο επικίνδυνο μεταφορικό μέσο δεν είναι το αεροπλάνο, δεν είναι το όχημα, είναι το καλάμι κύριε αντιδήμαρχε και πρέπει να το προσέξετε”! Αυτό είπε χθες στο Δ.Σ. μεταξύ άλλων ο δ.σ. Διονύσης Μινέτος (Αν. Εν. Κεφαλονιά) στον αναπληρωτή δημάρχου Διονύση Λυκούδη, κατά τη συζήτηση του θέματος της έγκρισης του ΑΠΕ της Αποχέτευσης του Πόρου.

Με έντονο και επιθετικό τόνο ο Δ. Λυκούδης απάντησε στον Δ. Μινέτο ότι αν ψάχνει για καλαμοκαβαλάρηδες να τους ψάξει στην αριστερή πλευρά του Σώματος και όχι στην πλευρά της Δημοτικής Αρχής και να είναι πιο προσεκτικός σε αυτά που λέει, γιατί είναι και καινούριος στο Δ.Σ.

Ο Διονύσης Μινέτος έθεσε ερωτήματα στον εισηγητή του θέματος, αρμόδιου μηχανικού του Δήμου κ. Θ. Καλογερόπουλο, για τη μη κατασκευή του αντλιοστασίου του έργου της Αποχέτευσης του Πόρου, η οποία δεν έγινε λόγω διαφωνίας και δικαστικών εκκρεμοτήτων με πολίτη της περιοχής, καθώς και για τις πολλές παρατάσεις του έργου, το οποίο, όπως είπε είναι στον αέρα, αφού οι μακρόχρονες καθυστερήσεις βάζουν σε κίνδυνο την λειτουργικότητά του, ακόμα και όταν και όποτε αυτό ολοκληρωθεί.

Σχετικά με τις παρατάσεις του έργου, ο Δ. Λυκούδης είπε ότι όλες οι παρατάσεις ήταν νόμιμες, σύμφωνα με τις εισηγήσεις της Υπηρεσίας και η Δημοτική Αρχή δεν έκανε καμία αβάντα στους εργολάβους.

n Το μεγάλο του …παράπονο έθεσε χθες ο αντιδήμαρχος Διονύσης Λυκούδης που η αντιπολίτευση δεν έδωσε συγχαρητήρια στην Δημοτική Αρχή και στις Υπηρεσίες του Δήμου για την …γρήγορη ολοκλήρωση του έργου της «Υδρευσης Αργοστολίου-Χαμηλή Ζώνη», το οποίο, αν και είχε αρχικό χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης 2,5 χρόνια, τελικά ολοκληρώθηκε σε 48 μήνες, παρά τις παρατάσεις λόγω σεισμών και των καλοκαιρινών σεζόν.

Ο αντιδήμαρχος, με έντονο ύφος “απαίτησε” τα εύσημα από την αντιπολίτευση, η οποία, παρακολουθούσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όλα όσα έλεγε ο αντιδήμαρχος, επαναλαμβάνοντας συνεχώς ότι πρέπει να δοθούν συγχαρητήρια στη Δημοτική Αρχή.